Mityba

Arbūzai: kokios naudos galime tikėtis iš šių didžiulių uogų?

Publikuotas 2016 28 liepos views 9561
shutterstock.com

Minkšta pieva, saulė ir per smakrą varvančios arbūzų sultys – ko gero trys taikliausi vasaros sinonimai. Šiltuoju metų laiku lietuvių mėgstama didžiulė uoga (taip, perskaitėte teisingai!) arbūzas turi tokių gydomųjų savybių, apie kurias nė negalėjote įtarti.

  • Likopenas yra ta medžiaga, kuri nudažo vaisius ir uogas raudona spalva. Pasirodo, kad tame pačiame arbūzo kiekyje jo yra net pusantro karto daugiau nei šviežiuose pomidoruose! Būdamas vienu iš veiksmingiausių karotenoidų, likopenas gerina širdies sveikatą, stiprina imunitetą bei sumažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje;
  • Arbūzai yra kalio, kuris padeda išvalyti kepenis nuo toksiškų nuosėdų, šaltinis. Be to, mineralas padeda sumažinti šlapimo rūgšties koncentraciją kraujyje, taip užkirsdamas kelią kepenų pažeidimams bei akmenų susidarymui. Arbūzas veikia kaip diuretikas – skatindamas šlapinimąsi padeda kepenims išsivalyti;
  • Valgydami arbūzą, organizmą aprūpiname vitaminu C, kadangi 100 gramų uogos turi 16% rekomenduojamos šios medžiagos normos. Vitaminas C – vienas galingiausių antioksidantų kovoje su vėžiniais susirgimais bei lėtinėmis ligomis;
  • Kadangi beveik 92% didžiulės arbūzo sudaro vanduo, arbūzo vartojimas gali apsaugoti nuo dehidratacijos, ypač dažnai užklumpančios karštomis vasaros dienomis. Nenuostabu, kad dėl šios priežasties uoga labai tinka besilaikantiems dietos – 100 gramų yra vos 32 kCal;
  • Manoma, kad prieš sportą geriamos arbūzų sultys gali padėti sumažinti raumenų skausmą po treniruotės, nes jose gausu amino rūgšties l-citrulino, kurią organizmas paverčia į l-argininą – kitą amino rūgštį, padedančią kraujagyslėms atsipalaiduoti ir taip gerinančią kraujo cirkuliaciją.

Sėklos – be reikalo nuvertintas mineralų šaltinis?

Nors nedidelės tamsios arbūzų sėklos paprastai keliauja į šiukšliadėžę, kitą kartą prieš jas išmesdami gerai pagalvokite. Sėklose gausu magnio, geležies, folio rūgšties ir gerųjų riebalų, o paruošimo valgyti būdas – itin lengvas! Suberkite jas į kepimo skardą ir 15-kai minučių pašaukite į iki 160 ºC įkaitintą orkaitę. Tokį gardų ir sveiką skanėstą galite pagardinti alyvuogių aliejumi su druska, cinamonu ar citrinos sultimis.

Trys būdai išsirinkti labiausiai prinokusį arbūzą

Išalkę namo parsinešate arbūzą, tačiau vos prapjovus skonis bei baltos (o ne tamsiai rudos) sėklos išduoda, jog uoga nėra prinokusi? Kad kitą kartą taip nenutiktų, dar parduotuvėje išbandykite šias gudrybes:

  • Nesvarbu, kokio dydžio arbūzą išsirinkote – prinokęs jis bus neproporcingai sunkus;
  • Visada ant arbūzo šono ieškokite kreminės gelsvos dėmelės – vietos, per kurią uoga nuskinama. Jei plyti balta dėmė, vadinasi, arbūzas buvo nuskabytas dar nesunokęs;
  • Duslus garsas pabarbenus į arbūzą išduoda, jog savo rankose turite prinokusį saldų skanėstą.

shutterstock.com

Gaivinančios salotos kitaip

Ingredientai:  1 nedidelis raudonasis svogūnas, 2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių, 1 valgomasis šaukštas ypač tyro alyvuogių aliejaus, 1 arbūzas (be sėklų), 3 maži agurkai, 1 stiklinė fetos sūrio, ½ stiklinės mėtos lapelių

Paruošimo būdas: susmulkinkite raudonąjį svogūną, užpilkite citrinos sultimis ir palikite marinuotis (apie 10 minučių), po to į mišinį įpilkite alyvuogių aliejaus. Tuo tarpu susmulkinkite arbūzą, agurkus ir fetos sūrį, suberkite svogūnus, mėtos lapelius ir išmaišykite.

shutterstock.com

shutterstock.com

Arbūzinis kokteilis ištroškusiems

Ingredientai: 1 ½ stiklinės kubeliais pjaustyto arbūzo (be sėklų), 1 stiklinė šaldytų braškių, ½ šaldyto susmulkinto banano, ½ stiklinės nesaldinto migdolų gėrimo, 1 citrinos sultys, 1 valgomasis šaukštas čija arba kanapių sėklų.

Paruošimo būdas: sudėkite visus ingredientus (išskyrus sėklas) į trintuvą, maišykite tol, kol susidarys vientisa tiršta masė. Tuomet suberkite sėklas ir kokteilį išpilstykite į stiklines. Šaldytuve uždengtą gėrimą galima laikyti ne ilgiau nei 1-2 dienas.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 51
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 8807
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 8849
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 5971
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 5350