Minkšta pieva, saulė ir per smakrą varvančios arbūzų sultys – ko gero trys taikliausi vasaros sinonimai. Šiltuoju metų laiku lietuvių mėgstama didžiulė uoga (taip, perskaitėte teisingai!) arbūzas turi tokių gydomųjų savybių, apie kurias nė negalėjote įtarti.
Sėklos – be reikalo nuvertintas mineralų šaltinis?
Nors nedidelės tamsios arbūzų sėklos paprastai keliauja į šiukšliadėžę, kitą kartą prieš jas išmesdami gerai pagalvokite. Sėklose gausu magnio, geležies, folio rūgšties ir gerųjų riebalų, o paruošimo valgyti būdas – itin lengvas! Suberkite jas į kepimo skardą ir 15-kai minučių pašaukite į iki 160 ºC įkaitintą orkaitę. Tokį gardų ir sveiką skanėstą galite pagardinti alyvuogių aliejumi su druska, cinamonu ar citrinos sultimis.
Trys būdai išsirinkti labiausiai prinokusį arbūzą
Išalkę namo parsinešate arbūzą, tačiau vos prapjovus skonis bei baltos (o ne tamsiai rudos) sėklos išduoda, jog uoga nėra prinokusi? Kad kitą kartą taip nenutiktų, dar parduotuvėje išbandykite šias gudrybes:
Gaivinančios salotos kitaip
Ingredientai: 1 nedidelis raudonasis svogūnas, 2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių, 1 valgomasis šaukštas ypač tyro alyvuogių aliejaus, 1 arbūzas (be sėklų), 3 maži agurkai, 1 stiklinė fetos sūrio, ½ stiklinės mėtos lapelių
Paruošimo būdas: susmulkinkite raudonąjį svogūną, užpilkite citrinos sultimis ir palikite marinuotis (apie 10 minučių), po to į mišinį įpilkite alyvuogių aliejaus. Tuo tarpu susmulkinkite arbūzą, agurkus ir fetos sūrį, suberkite svogūnus, mėtos lapelius ir išmaišykite.
Arbūzinis kokteilis ištroškusiems
Ingredientai: 1 ½ stiklinės kubeliais pjaustyto arbūzo (be sėklų), 1 stiklinė šaldytų braškių, ½ šaldyto susmulkinto banano, ½ stiklinės nesaldinto migdolų gėrimo, 1 citrinos sultys, 1 valgomasis šaukštas čija arba kanapių sėklų.
Paruošimo būdas: sudėkite visus ingredientus (išskyrus sėklas) į trintuvą, maišykite tol, kol susidarys vientisa tiršta masė. Tuomet suberkite sėklas ir kokteilį išpilstykite į stiklines. Šaldytuve uždengtą gėrimą galima laikyti ne ilgiau nei 1-2 dienas.