Sakoma, kad maistas turėtų būti mūsų vaistas. Todėl su peršalimo simptomais patariama kovoti ne tik tabletėmis, bet ir gardžiais, gydomųjų savybių turinčiais patiekalais. Jei virtuvėje skundžiatės fantazijos trūkumu, išbandykite šiuos sriubų nuo peršalimo receptus.
Tiršta pomidorų sriuba
Pomidoruose randamas retas ir itin stiprus antioksidantas likopenas gerina organizmo limfinę sistemą, o vitaminas C stiprina imunitetą. Kovoje su peršalimu itin naudingas ir salieras, pasižymintis priešuždegiminėmis savybėmis. Daugiau apie saliero gydomąsias savybes: Salierai – vaistas nuo visko?
Jums reikės:
- 1,5 litro daržovių sultinio arba vandens,
- 1 smulkiai supjaustyto svogūno,
- 1 didelės supjaustytos bulvės,
- 1 susmulkinto saliero stiebo,
- 1 didelės susmulkintos morkos,
- 340 gramų supjaustytų pomidorų,
- 170 gramų pomidorų pastos/tyrės,
- 1 stiklinės natūralaus jogurto,
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Paruošimo būdas:
- Užvirinkite daržovių sultinį arba vandenį, suberkite svogūnus, bulves, salierus ir morkas. Virkite tol, kol daržovės suminkštės (∼10 minučių);
- Sumažinkite ugnį, į puodą sudėkite pomidorus ir pomidorų pastą, gerai išmaišykite. Uždenkite puodą ir virinkite apie 20 minučių;
- Supilkite gautą masę į elektrinį trintuvą, trinkite tol, kol susidarys vientisa tiršta masė.

shutterstock.com
Greitai pagaminama kario ir špinatų sriuba
Špinatuose esantys vitaminai A, C, D ir E stiprina imuninę sistemą. Be to, termiškai apdorojus špinatus, juose esanti geležis tampa geriau pasisavinama. Tuo tarpu svogūnai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis bei aprūpina kūną antioksidantais.
Jums reikės:
- 0,5 stiklinės susmulkintų špinatų,
- 1 valgomojo šaukšto susmulkintų raudonųjų svogūnų,
- 2 arbatinių šaukštelių kario miltelių,
- ¼ arbatinio šaukštelio Kajeno paprikos miltelių,
- 1,5 stiklinės vištienos sultinio.
Paruošimo būdas:
- Susmulkintus ingredientus suberkite į dubenį, užpilkite karštu sultiniu ir gerai išmaišykite.
Klasikinė vištienos sriuba
Šią sriubą peršalimo atveju renkasi daugybė žmonių visame pasaulyje. To priežastis – vištienoje esanti amino rūgštis cisteinas, malšinantis kosulį bei padedantis „atkimšti” nosį. Be to, sultinys užkerta kelią dehidratacijai ir ramina skaudančią gerklę.
Jums reikės:
- 1,5 – 2 kg sveriančios vištos,
- 6 nuluptų morkų,
- 4 salierų stiebų,
- 1 didelio svogūno,
- 2,5 šaukštelio košerinės druskos,
- 1 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų
Paruošimo būdas:
- Įdėkite vištą į didelį puodą. Supjaustykite 3 morkas ir 2 salierų stiebus į maždaug 2,5 cm ilgio gabalėlius, į keturias dalis susmulkinkite svogūną;
- Susmulkintas daržoves suberkite į tą patį puodą, įdėkite druskos, pipirų ir pripilkite pakankamai šalto vandens kad apsemtų ingredientus. Vis nugriebdami putą virkite apie 30 minučių arba tol, kol vištiena išvirs;
- Įdėkite višta į dubenį ir palaukite kol atvės. Nukoškite sultinį, jį supilkite atgal į puodą, o išvirusias daržoves išmeskite. Smulkiai supjaustykite likusias morkas ir salierus, suberkite į sultinį ir virkite tol, kol suminkštės. Kai vištiena atvės, supjaustykite vištieną ir sudėkite į sriubą, išmaišykite.

shutterstock.com
Netikėta citrinos, medaus ir česnakų sriuba
Medus – bene geriausias kovotojas su infekcijomis, tuo tarpu citrina aprūpina vitaminu C, palaikančiu gynybines organizmo funkcijas. Ne mažiau prie kovos su virusais prisideda mineralų – sieros bei seleno – turintis česnakas.
Jums reikės:
- po vieną valgomąjį šaukštą susmulkinto svogūno, saliero ir morkos,
- 1 maltos česnako skiltelės,
- 1 valgomojo šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių,
- 2 arbatinių šaukštelių tarkuotos citrinos žievelės,
- 1,5 stiklinės daržovių sultinio,
- medaus pagal skonį.
Paruošimo būdas:
- Sudėkite ingredientus į dubenį, užpilkite karštu daržovių sultiniu, pagardinkite medumi ir gerai išmaišykite.
Susiję straipsniai:
Su infekcijomis kovokime be chemijos: 7 natūralūs antibiotikai
Kokia tavo nuomonė?