Mityba

Sriuba nuo peršalimo? 4 nuostabūs organizmo stiprinimo receptai

Publikuotas 2016 4 gruodžio views 11195
Sriuba nuo peršalimo? 4 nuostabūs organizmo stiprinimo receptai shutterstock.com

 

Sakoma, kad maistas turėtų būti mūsų vaistas. Todėl su peršalimo simptomais patariama kovoti ne tik tabletėmis, bet ir gardžiais, gydomųjų savybių turinčiais patiekalais. Jei virtuvėje skundžiatės fantazijos trūkumu, išbandykite šiuos sriubų nuo peršalimo receptus.

Tiršta pomidorų sriuba

Pomidoruose randamas retas ir itin stiprus antioksidantas likopenas gerina organizmo limfinę sistemą, o vitaminas C stiprina imunitetą. Kovoje su peršalimu itin naudingas ir salieras, pasižymintis priešuždegiminėmis savybėmis. Daugiau apie saliero gydomąsias savybes: Salierai – vaistas nuo visko? 

Jums reikės:

  • 1,5 litro daržovių sultinio arba vandens,
  • 1 smulkiai supjaustyto svogūno,
  • 1 didelės supjaustytos bulvės,
  • 1 susmulkinto saliero stiebo,
  • 1 didelės susmulkintos morkos,
  • 340 gramų supjaustytų pomidorų,
  • 170 gramų pomidorų pastos/tyrės,
  • 1 stiklinės natūralaus jogurto,
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruošimo būdas:

  • Užvirinkite daržovių sultinį arba vandenį, suberkite svogūnus, bulves, salierus ir morkas. Virkite tol, kol daržovės suminkštės (∼10 minučių);
  • Sumažinkite ugnį, į puodą sudėkite pomidorus ir pomidorų pastą, gerai išmaišykite. Uždenkite puodą ir virinkite apie 20 minučių;
  • Supilkite gautą masę į elektrinį trintuvą, trinkite tol, kol susidarys vientisa tiršta masė.
Sriuba nuo peršalimo? 4 nuostabūs organizmo stiprinimo receptai

shutterstock.com

Greitai pagaminama kario ir špinatų sriuba

Špinatuose esantys vitaminai A, C, D ir E stiprina imuninę sistemą. Be to, termiškai apdorojus špinatus, juose esanti geležis tampa geriau pasisavinama. Tuo tarpu svogūnai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis bei aprūpina kūną antioksidantais.

Jums reikės:

  • 0,5 stiklinės susmulkintų špinatų,
  • 1 valgomojo šaukšto susmulkintų raudonųjų svogūnų,
  • 2 arbatinių šaukštelių kario miltelių,
  • ¼ arbatinio šaukštelio Kajeno paprikos miltelių,
  • 1,5 stiklinės vištienos sultinio.

Paruošimo būdas:

  • Susmulkintus ingredientus suberkite į dubenį, užpilkite karštu sultiniu ir gerai išmaišykite.

Klasikinė vištienos sriuba

Šią sriubą peršalimo atveju renkasi daugybė žmonių visame pasaulyje. To priežastis – vištienoje esanti amino rūgštis cisteinas, malšinantis kosulį bei padedantis „atkimšti” nosį. Be to, sultinys užkerta kelią dehidratacijai ir ramina skaudančią gerklę.

Jums reikės:

  • 1,5 – 2 kg sveriančios vištos,
  • 6 nuluptų morkų,
  • 4 salierų stiebų,
  • 1 didelio svogūno,
  • 2,5 šaukštelio košerinės druskos,
  • 1 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų

Paruošimo būdas:

  • Įdėkite vištą į didelį puodą. Supjaustykite 3 morkas ir 2 salierų stiebus į maždaug 2,5 cm ilgio gabalėlius, į keturias dalis susmulkinkite svogūną;
  • Susmulkintas daržoves suberkite į tą patį puodą, įdėkite druskos, pipirų ir pripilkite pakankamai šalto vandens kad apsemtų ingredientus. Vis nugriebdami putą virkite apie 30 minučių arba tol, kol vištiena išvirs;
  • Įdėkite višta į dubenį ir palaukite kol atvės. Nukoškite sultinį, jį supilkite atgal į puodą, o išvirusias daržoves išmeskite. Smulkiai supjaustykite likusias morkas ir salierus, suberkite į sultinį ir virkite tol, kol suminkštės. Kai vištiena atvės, supjaustykite vištieną ir sudėkite į sriubą, išmaišykite.
Sriuba nuo peršalimo? 4 nuostabūs organizmo stiprinimo receptai

shutterstock.com

Netikėta citrinos, medaus ir česnakų sriuba

Medus – bene geriausias kovotojas su infekcijomis, tuo tarpu citrina aprūpina vitaminu C, palaikančiu gynybines organizmo funkcijas. Ne mažiau prie kovos su virusais prisideda mineralų – sieros bei seleno – turintis česnakas.

Jums reikės:

  • po vieną valgomąjį šaukštą susmulkinto svogūno, saliero ir morkos,
  • 1 maltos česnako skiltelės,
  • 1 valgomojo šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių,
  • 2 arbatinių šaukštelių tarkuotos citrinos žievelės,
  • 1,5 stiklinės daržovių sultinio,
  • medaus pagal skonį.

Paruošimo būdas:

  • Sudėkite ingredientus į dubenį, užpilkite karštu daržovių sultiniu, pagardinkite medumi ir gerai išmaišykite.

 

Susiję straipsniai:

Su infekcijomis kovokime be chemijos: 7 natūralūs antibiotikai

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1954
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1273
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1456

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 724
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 970