Nuo dietų įvairovės ir keistų pavadinimų gali susisukti galva: virtų kiaušinių, grikių ir kefyro, Kremliaus, paleo… Šįkart pristatome dar nespėjusią išpopuliarėti, tačiau itin veiksmingą ketogeninę dietą.
Ketogeginės dietos šalininkai siūlo radikaliai sumažinti suvartojamą angliavandenių kiekį, t.y. juos pakeisti riebalais. Tuomet kūne prasideda ketozės procesas: imama labai efektyviai deginti riebalus ir iš jų gaminti energiją. Riebalai kepenyse verčiami į ketonus, smegenis aprūpinančius didžiuliais energijos kiekiais. Tuo pačiu organizme itin sumažėja cukraus ir insulino lygis.
Ketogeninės dietos pavojai: kadangi ketogeninės dietos efektas nėra iki galo ištirtas, manoma, kad ji gali padidinti inkstų pažeidimo riziką, sukelti osteoporozę, netaisyklingą širdies ritmą, lipidų sutrikimus ar net staigią mirtį. Todėl prieš imdamiesi mitybos pokyčių, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju.
Dietologai vienbalsiai sutaria, jog figūros grožį ilgalaikėje perspektyvoje išsaugos ne keistų pavadinimų, greitus rezultatus žadančios dietos, o subalansuota mityba. Jei visgi susidomėjote ketogenine dieta ir gavote gydytojo leidimą, pristatome rekomenduojamų ir vengtinų produktų sąrašą.
Mėsa: raudona mėsa, kepsniai, kumpis, dešros, jautiena, vištiena, kalakutiena ir t.t.
Riebi žuvis: lašiša, upėtakis, tunas, skumbrė ir t.t.
Sviestas ir grietinė: ypač tų galvijų, kurie buvo maitinami žole;
Neperdirbti sūriai: čederio, ožkos, mėlynasis, mocarela;
Riešutai ir sėklos: migdolai, graikiniai riešutai, linų sėmenys, moliūgų sėklos, čija sėklos ir t.t.
Sveikieji aliejai: itin tyras alyvuogių aliejus, kokosų ir avokadų aliejai;
Avokadai: vaisiai arba šviežiai pagaminta gvakamolė;
Mažai angliavandenių turinčios daržovės: žalumynai, pomidorai, svogūnai, paprikos;
Prieskoniai: druska, pipirai, žolelės ir prieskoniai.
Daug cukraus turintys produktai: vaisvandeniai ir sultys, tirštieji kokteiliai, pyragai, ledai, saldainiai ir t.t.
Grūdai ir krakmolas: javų produktai, ryžiai, makaronai, dribsniai ir t.t.
Vaisiai: išskyrus nedidelius uogų, pavyzdžiui, braškių, kiekius;
Ankštinės daržovės: žirniai, pupelės, lęšiai, avinžirniai ir t.t.
Šakninės daržovės: bulvės, morkos, pastarnokai, burokėliai ir t.t.
!!! Taip pat venkite mažo riebumo produktų, užpilų ir padažų, augalinių aliejų, majonezo, alkoholio.
Pirmadienis:
Pusryčiai: jautiena, kiaušiniai ir pomidorai;
Pietūs: vištienos salotos su alyvuogių aliejumi ir fetos sūriu;
Vakarienė: lašiša su svieste apkeptais šparagais.
Antradienis:
Pusryčiai: kiaušinių, pomidorų, bazilikų ir ožkos sūrio omletas;
Pietūs: migdolų pienų, riešutų sviesto, kakavos miltelių ir stevijos kokteilis;
Vakarienė: mėsos kukuliai, čedario sūris ir daržovės.
Trečiadienis:
Pusryčiai: migdolų pienų, riešutų sviesto, kakavos miltelių ir stevijos kokteilis;
Pietūs: krevečių salotos su alyvuogių aliejumi ir avokadais;
Vakarienė: kiaulienos šonkauliai su parmezano sūriu, brokoliais ir salotomis.
Ketvirtadienis:
Pusryčiai: omletas su avokadais, padažu, paprikomis, svogūnais ir prieskoniais;
Pietūs: saujelė riešutų ir salierų stiebai su gvakamole;
Vakarienė: vištienos krūtinėlė su pesto padažu bei tepamu sūriu, daržovės.
Penktadienis:
Pusryčiai: natūralus jogurtas su riešutų sviestu, kakavos milteliais ir stevija;
Pietūs: kokosų aliejuje apkepta jautiena su daržovėmis;
Vakarienė: suvožtinis be bandelių su šonine, kiaušiniu ir sūriu.
Šeštadienis:
Pusryčiai: kumpio ir sūrio omletas su daržovėmis;
Pietūs: kumpio ir sūrio gabalėliai su riešutais;
Vakarienė: kokosų aliejuje apkepta balta žuvis su kiaušiniais ir špinatais.
Sekmadienis:
Pusryčiai: kepti kiaušiniai su šonine ir grybais;
Pietūs: suvožtinis su sūriu ir gvakamole;
Vakarienė: kepsnys, kiaušiniai ir salotos garnyrui.
SVARBU! Tarp pagrindinių patiekalų būtini du sveiki užkandžiai. Ketogeninei dietai tinka: sūris, saujelė riešutų arba sėklų, alyvuogės, 1-2 kietai virti kiaušiniai, pora gabalėlių juodojo šokolado (bent 90% kakavos), salierų stiebai su gvakamole, vakarykščių mėsos patiekalų likučiai (nedideliais kiekiais).