Mityba

Ketogeninė dieta: kuo organizmui naudingas angliavandenių atsisakymas?

Publikuotas 2017 29 sausio views 29581

Nuo dietų įvairovės ir keistų pavadinimų gali susisukti galva: virtų kiaušinių, grikių ir kefyro, Kremliaus, paleo… Šįkart pristatome dar nespėjusią išpopuliarėti, tačiau itin veiksmingą ketogeninę dietą.

Ketogeginė dieta – kas tai?

Ketogeginės dietos šalininkai siūlo radikaliai sumažinti suvartojamą angliavandenių kiekį, t.y. juos pakeisti riebalais. Tuomet kūne prasideda ketozės procesas: imama labai efektyviai deginti riebalus ir iš jų gaminti energiją. Riebalai kepenyse verčiami į ketonus, smegenis aprūpinančius didžiuliais energijos kiekiais. Tuo pačiu organizme itin sumažėja cukraus ir insulino lygis.

Kuo dar naudinga ketogeninė dieta?

  • Mažai angliavandenių turinti dieta naudinga metantiems svorį, kadangi slopina alkio jausmą ir tirpina nereikalingus kilogramus. Ypač todėl, jog padeda atsikratyti organizme besikaupiančio vandens: dėl sumažėjusio insulino lygio, inkstai pašalina druskų perteklių. To pasekmė – greitas svorio kritimas pirmosios dietos savaitėmis;
  • Ketogeninė dieta padeda sumažinti visceralinių riebalų, besikaupiančių ties pilvu, kiekį. Perteklius šioje srityje sukelia rezistenciją insulinui ir uždegimą, atsakingą už daugybę šiuolaikinius žmones kamuojančių ligų;
  • Pradėjus laikytis ketogeninės dietos, nukrenta trigliceridų kiekis. Šių riebalų molekulės perteklius skatina aterosklerozę – randėjančių plokštelių susidarymą arterijos. Dėl to susiaurėja kraujagyslės bei sutrinka kraujotaka;
  • Dėl šios dietos taip pat pakyla gerojo cholesterolio kiekis, sumažėja cukraus lygis kraujyje, nukrenta kraujo spaudimas, sulėtėja navikų augimas, pagražėja aknės kankinama oda, malšina epilepsiją.  

Ketogeninės dietos pavojai: kadangi ketogeninės dietos efektas nėra iki galo ištirtas, manoma, kad ji gali padidinti inkstų pažeidimo riziką, sukelti osteoporozę, netaisyklingą širdies ritmą, lipidų sutrikimus ar net staigią mirtį. Todėl prieš imdamiesi mitybos pokyčių, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju.

Dietologai vienbalsiai sutaria, jog figūros grožį ilgalaikėje perspektyvoje išsaugos ne keistų pavadinimų, greitus rezultatus žadančios dietos, o subalansuota mityba. Jei visgi susidomėjote ketogenine dieta ir gavote gydytojo leidimą, pristatome rekomenduojamų ir vengtinų produktų sąrašą.

Ketogeninės dietos metu rekomenduojami produktai:

Mėsa: raudona mėsa, kepsniai, kumpis, dešros, jautiena, vištiena, kalakutiena ir t.t.

Riebi žuvis: lašiša, upėtakis, tunas, skumbrė ir t.t.

Sviestas ir grietinė: ypač tų galvijų, kurie buvo maitinami žole;

Neperdirbti sūriai: čederio, ožkos, mėlynasis, mocarela;

Riešutai ir sėklos: migdolai, graikiniai riešutai, linų sėmenys, moliūgų sėklos, čija sėklos ir t.t.

Sveikieji aliejai: itin tyras alyvuogių aliejus, kokosų ir avokadų aliejai;

Avokadai: vaisiai arba šviežiai pagaminta gvakamolė;

Mažai angliavandenių turinčios daržovės: žalumynai, pomidorai, svogūnai, paprikos;

Prieskoniai: druska, pipirai, žolelės ir prieskoniai.

Ketogeninės dietos metu vengtini produktai:

Daug cukraus turintys produktai: vaisvandeniai ir sultys, tirštieji kokteiliai, pyragai, ledai, saldainiai ir t.t.

Grūdai ir krakmolas: javų produktai, ryžiai, makaronai, dribsniai ir t.t.

Vaisiai: išskyrus nedidelius uogų, pavyzdžiui, braškių, kiekius;

Ankštinės daržovės: žirniai, pupelės, lęšiai, avinžirniai ir t.t.

Šakninės daržovės: bulvės, morkos, pastarnokai, burokėliai ir t.t.

!!! Taip pat venkite mažo riebumo produktų, užpilų ir padažų, augalinių aliejų, majonezo, alkoholio.

Paprastas ketogeginės dietos planas savaitei:

Pirmadienis:

Pusryčiai: jautiena, kiaušiniai ir pomidorai;

Pietūs: vištienos salotos su alyvuogių aliejumi ir fetos sūriu;

Vakarienė: lašiša su svieste apkeptais šparagais.

Antradienis:

Pusryčiai: kiaušinių, pomidorų, bazilikų ir ožkos sūrio omletas;

Pietūs: migdolų pienų, riešutų sviesto, kakavos miltelių ir stevijos kokteilis;

Vakarienė: mėsos kukuliai, čedario sūris ir daržovės.

Trečiadienis:

Pusryčiai: migdolų pienų, riešutų sviesto, kakavos miltelių ir stevijos kokteilis;

Pietūs: krevečių salotos su alyvuogių aliejumi ir avokadais;

Vakarienė: kiaulienos šonkauliai su parmezano sūriu, brokoliais ir salotomis.

Ketvirtadienis:

Pusryčiai: omletas su avokadais, padažu, paprikomis, svogūnais ir prieskoniais;

Pietūs: saujelė riešutų ir salierų stiebai su gvakamole;

Vakarienė: vištienos krūtinėlė su pesto padažu bei tepamu sūriu, daržovės.

Penktadienis:

Pusryčiai: natūralus jogurtas su riešutų sviestu, kakavos milteliais ir stevija;

Pietūs: kokosų aliejuje apkepta jautiena su daržovėmis;

Vakarienė: suvožtinis be bandelių su šonine, kiaušiniu ir sūriu.

Šeštadienis:

Pusryčiai: kumpio ir sūrio omletas su daržovėmis;

Pietūs: kumpio ir sūrio gabalėliai su riešutais;
Vakarienė: kokosų aliejuje apkepta balta žuvis su kiaušiniais ir špinatais.

Sekmadienis:

Pusryčiai: kepti kiaušiniai su šonine ir grybais;

Pietūs: suvožtinis su sūriu ir gvakamole;

Vakarienė: kepsnys, kiaušiniai ir salotos garnyrui.

SVARBU! Tarp pagrindinių patiekalų būtini du sveiki užkandžiai. Ketogeninei dietai tinka: sūris, saujelė riešutų arba sėklų, alyvuogės, 1-2 kietai virti kiaušiniai, pora gabalėlių juodojo šokolado (bent 90% kakavos), salierų stiebai su gvakamole, vakarykščių mėsos patiekalų likučiai (nedideliais kiekiais).

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1951
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1272
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1455

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 723
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 968