Sveikata

Lėtėja medžiagų apykaita – ką daryti?

Publikuotas 2016 20 birželio views 47959
Lėtėja medžiagų apykaita – ką daryti? Lėtėja medžiagų apykaita – ką daryti?

Net ir tie žmonės, kurie jaunystėje galėjo valgyti bet ką ir didžiuliais kiekiais bei nepriaugti svorio, bėgant metams ima pastebėti kintančią figūrą, lėtėjančią medžiagų apykaitą. Tačiau tai nėra beviltiškas nuosprendis: metabolizmo – medžiagų apykaitos, kai organizmas produktuose esančias maisto medžiagas paverčia energija arba kalorijomis – procesą galima paspartinti prižiūrint savo mitybą, fizinį aktyvumą ir dienos režimą.

Tiesa ta, kad metabolizmo lėtėjimas nėra atsakingas už visus kūno pokyčius bėgant laikui. Greičiau jau jis pats nemažai priklauso nuo to, kaip su metais kinta gyvenimo būdas. Pavyzdžiui, metabolizmą skatina fizinė veikla, o brandūs žmonės dažnai juda vis mažiau, lyginant su jų jaunyste. Tad reikia atkreipti dėmesį ne tik į tai, kaip paspartinti natūraliai lėtėjančius metabolizmo procesus, bet ir į savo gyvenimo būdo pokyčius bei juos koreguoti.

„Metabolizmas yra procesų visuma, apimanti kvėpavimą, nervų sistemos funkcionavimą, kraujo apytaką, medžiagų iš maisto bei gėrimų pasisavinimą ir jų pavertimą energija. Kai esame jauni, metabolizmas yra spartesnis dėl didesnio energijos poreikio ir mažesnės riebalų masės. Kai esame jauni, augame ir pažįstame pasaulį, mokomės, daug judame, tuomet sunaudojame labai daug energijos, tad kūnui reikia daug daugiau maisto, kad galėtume visa tai daryti“, – leidiniui „HuffPost Australia“ aiškino sporto dietologas Robbie Clark.

Su amžiumi raumenų masė sumažėja, padidėja riebalų masė, taigi metabolizmo procesai sulėtėja. Prisideda ir hormonų balanso bei neurologiniai pokyčiai. Šie procesai ir pokyčiai yra natūralūs ir neišvengiami, tačiau R. Clarko teigimu, juos galima optimizuoti, kad palaikytume kuo geresnę formą.

  1. Sportas

Metabolizmą skatina visos kardio treniruotės. Taip pat efektyvios aukšto intensyvumo intervalinės treniruotės. Raumenys degina daug daugiau kalorijų nei riebalai, taigi prarandant raumenis sulėtėja metabolizmas ir sudeginama mažiau kalorijų.

  1. Miegas

Per mažai miegant metabolizmo procesai sulėtėja, kad būtų tausojama energija, kas iššaukia streso hormono kortizolio išlaisvinimą. Aukštas kortizolio lygis skatina riebalų ląstylių augimą ir kaupimą. Rezultate tai neigiamai veikia metabolizmą. Taigi miegoti reiki mažų mažiausiai pakankamai.

  1. Mityba

Maitintis reikia subalansuotai, geriausia – patartiems specialistų (skaityti mitybos specialistės Vaidos Kurpienės patarimus, kaip atrodo subalansuota mityba). Sveika kūno masė itin svarbi optimaliam metabolizmui. Ypač svarbu, kad netrūktų vitamino D ir magnio.

bigstockphoto.com

  1. Hormonų balansas

Metabolinių procesų greitis priklauso nuo kūno smegenims siunčiamų signalų, leidžiančių suprasti, kokia turi būti optimali jų veikla. Jeigu sutrinka skydliaukės gaminamų hormonų balansas, metabolizmas gali sulėtėti. Verta pasitikrinti skydliaukės hormonų pusiausvyrą ir įsitikinti, ar jie yra priimtinose ribose.

R. Clark taip pat pateikė kelis trumpus patarimus, kaip palaikyti spartesnį metabolizmą:

  • Nesiimkite trumpalaikių mitybos pakeitimų, tariamųjų dietų.
  • Sumažinkite alkoholio vartojimą.
  • Vartokite daugiau baltymų turinčio maisto, nes baltymus organizmas virškina ilgiau nei riebalus ar angliavandenius, dėl ko sotumas jausmas išlieka ilgiau.
  • Patiekaluose naudokite aštrius prieskonius, kaip čili ar kajeno pipirai.
  • Venkite transriebalų (Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas: „Transriebalai  yra pavojingiausi maisto riebalai. Nedideli transriebalų kiekiai natūraliai aptinkami kai kuriuose mėsos ir pieno produktuose. Vis dėlto kenksmingesni yra perdirbtuose maisto produktuose esantys dirbtiniai transriebalai. Dirbtiniai transriebalai susidaro cheminiu būdu iš dalies hidrinant augalinį aliejų. Hidrinimo proceso metu augalinis aliejus paverčiamas pusiau kietais riebalais, naudojamais margarinuose ir komerciniam maisto ruošimui. Iš dalies hidrinti augaliniai riebalai arba transriebalai yra patrauklūs maisto pramonei, kadangi pasižymi ilga tinkamumo vartoti trukme, yra stabilūs gruzdinant maisto produktus, jų pusiau kieta konsistencija tinkama kepinių, saldumynų ir greitai paruošiamo maisto gamyboje. Daugiausia dirbtinių transriebalų turintys maisto produktai – margarinas, kulinariniai riebalai, dauguma gruzdintų maisto produktų, dauguma greito maisto, krekeriai ir dauguma parduotuvėse pirktų keptų maisto produktų ir supakuotų užkandžių. Pavyzdžiui, daug transriebalų yra glazūruotose spurgose, spragėsiuose, gruzdintose bulvytėse, gruzdintoje džiūvėsėliuose apvoliotoje vištienoje.)

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Sveikata

Refliuksas: alternatyvios terapijos metodai ir jų efektyvumas

Refliuksas, arba gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) sindromas, yra dažnas virškinimo sistemos sutrikimas, kuris sukelia nemalonius simptomus, tokius kaip rėmuo, deginimas krūtinėje ir diskomfortas skrandyje. Tradicinė medicina dažnai siūlo vaistus ir gyvenimo būdo pakeitimus šių simptomų mažinimui. Tačiau pastaruoju metu didėja susidomėjimas alternatyviosiomis terapijomis, kurios gali apimti natūralius priedus, dietos pakeitimus ir kitus netradicinius gydymo metodus. […]

views 1299
Sveikata

Nereguliarios mėnesinės: priežastys ir sprendimo būdai

Mėnesinės laikomos reguliariomis, kuomet kraujavimas kartojasi kas 21–35 dienas, trunka 2–7 dienas ir nėra gausus. Visgi, nereguliarios mėnesinės – gana dažnas reiškinys, su kuriuo susiduria didelė dalis moterų. Nors kartais tai gali būti laikinas svyravimas, nereguliarios mėnesinės taip pat gali signalizuoti apie tam tikras sveikatos problemas. Nereguliarių mėnesinių priežastys Nereguliarių mėnesinių priežastys gali būti įvairios. […]

views 2167
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 980
Neleiskite kūnui sustabarėti: ką reikia žinoti kiekvienam, kuris dirba sėdimą darbą?
Sveikata

Neleiskite kūnui sustabarėti: ką reikia žinoti kiekvienam, kuris dirba sėdimą darbą?

Dėl netikėtai užklupusios sveikatos krizės smarkiai išaugo įvairių sričių darbuotojų, dirbančių iš namų, skaičius. Šimtams tūkstančių žmonių tai reiškė ne tik daugiau laisvę planuojant savo darbo dieną bei derinant profesines atsakomybes su asmeninėmis, bet ir daugiau laiko praleisto sėdint prie kompiuterio. Tokios tendencijos – tikrai ne į naudą, todėl kiekvienam pravartu žinoti, kaip apsaugoti savo […]

views 2938
Kodėl negalime gyventi be aminorūgščių?
Sveikata

Kodėl negalime gyventi be aminorūgščių?

Aminorūgštys yra labai svarbios mūsų organizmui. Tačiau kaip mes pasisaviname aminorūgštis ir ką jos daro? Tai aptarsime šiame straipsnyje. Akmens amžiaus žmonės – mūsų pirmtakai – buvo vidutiniškai liekni, bet raumeningi. Viena iš to priežasčių yra ta, kad jie daugiausia valgė maistą, tokį kaip mėsa ir augalai, kuriuose gausu baltymų. Šiuos baltymus sudaro vadinamosios aminorūgštys, […]

views 3306