Mityba

Kodėl pusryčiai – svarbiausias dienos maistas?

Publikuotas 2016 10 gegužės views 6427
Kodėl pusryčiai – svarbiausias dienos maistas?

Renginyje „Prisijaukink rytą!“ Gamtos Grožio Formulės ekspertų komanda būriui veiklių žmonių pasakojo apie svarbiausius ritualus, kurie padeda vos pabudus jaustis žvaliai. Mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė diskusijos metu pasidalino, kodėl pusryčius valgyti yra būtina, ir kokią naudą žmogaus organizmui bei nuotaikai teikia taisyklingas valgymo režimas. Šie argumentai net ir didžiausią pusryčių skeptiką verčia pakilti ir eiti kaisti vandens maistingai košei.

  1. Pusryčiai reikalingi efektyviam svorio kritimui. Pusryčiai yra kone svarbiausias valgymas per dieną, kuris paruošia virškinimo traktą dienai ir suaktyvina medžiagų apykaitą: kai medžiagų apykaita yra aktyvi, greita – svorio kritimas nebėra neįmanoma misija.
  1. Reguliarus pusryčių valgymas dar vadinamas organizmo laikrodžiu. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad, norint koreguoti elgsenos įpročius, naujus įpročius būtina disciplinuotai kartoti 21-ą dieną iš eilės. Šis faktas priskiriamas tiek vandens gėrimo įpročio ugdymui, tiek pusryčių valgymui. Jeigu iki šiol nepusryčiavote, tačiau jau žinote pusryčiavimo naudą, tuomet nusistatykite tikslų laiką, tarkime, 8 val. ryto, ir pirmas kelias dienas stenkitės pusryčiauti numatytu laiku – taip pamažu ugdysite įprotį. O jeigu 22-ą dieną, 8 valandą pamėginsite nepusryčiauti, turėsite nemalonų pilvo gurgimą, nenumaldomą alkio jausmą, slogią nuotaiką.
  1. Pusryčių valgymas palengvina kėlimąsi. Jei organizmas turi pripratimą gauti pusryčių – maistingų medžiagų, tuo pačiu turi ir išvystytą valgymo režimą, kas reiškia konkrečias valgymų valandas. Tuomet, skrandžiui negaunant maisto įprastinę valandą, užklumpa nenumaldomas alkis. Alkanas žmogus negali nei užmigti, nei miegoti, todėl tai būna kaip motyvas keltis!
  1. Pusryčių valgymas užkerta kelią persivalgymui. Praleidžiant pusryčius, padidėja poreikis vartoti didesnį maisto kiekį kitų valgymų metu bei atsiranda persivalgymo rizika. Juo labiau, padidinus suvartojamų medžiagų kiekį, būtent antroje dienos pusėje, nesunaudota energija yra kaupiama kūne riebalų pavidalu. Taigi, pusryčių praleidimo įprotis daro neigiamą įtaką ir kūno linijoms.
  1. Pusryčių nebuvimas iššaukia saldumynų poreikį. Yra atlikti tyrimai, kurių metu pripažinta, kad nevalgantis pusryčių žmogus yra linkęs ragauti nesveiką, konditerinį maistą, kuris būna prisotintas skonio stiprikliais ir kitomis pripratimą vystančiomis medžiagomis, tad suvalgant, tarkime, vieną saldainį – norėsis dar. O keli saldainiai gali sudaryti ir daugiau nei 1000 kalorijų ir tuo pat metu neigiamą vertę.
  1. Subalansuoti pusryčiai susiję su gera emocine būkle. Pusryčiams tinkamiausias maistas yra kruopos: avižos, grikiai, ryžiai, kynva (bolivinė balanda) ir kitos. Kruopose gausu B grupės vitaminų, o jie susiję su nervinės įtampos mažinimu bei gera emocine būkle.

Išbandykite modernų pusryčių košės variantą iš bolivinės balandos ir daržovių, kurį kartu su virėju Mantu Dobradziejumi gamino ir ragavo „Happy 365“ vyriausioji redaktorė Jurga Baltrukonytė ir kūrybos vadovas bei fotografas Algis Kriščiūnas, žurnalo „L’officiel mada“ stilistė, mados redaktorė Lina Bernotaitytė, populiariųjų „UNDRESS“ suknelių prekės ženklo įkūrėja Ana Savicka, pop grupės „DAR“ narės Kristina Mažeikaitė bei Indrė Grikšelytė. Skaityti daugiau.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1957
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1275
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1458

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 724
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 970