Mityba

Dieta pagal kraujo grupę: akių dūmimas ar kelias į geresnę savijautą?

Publikuotas 2016 30 liepos views 14173
Dieta pagal kraujo grupę: akių dūmimas ar kelias į geresnę savijautą? shutterstock.com

Natūropatas Peter J. D’Adamo sukūrė teoriją, jog atskiros kraujo grupės skirtingai reaguoja į tam tikrus produktus. Anot specialisto, atsižvelgę į savo kraujo grupę ir pasirinkę tinkamą dietą, greičiau numesite svorio, turėsite daugiau energijos bei išvengsite lėtinių ligų. Tačiau ar tikrai tokia mityba veiksminga? O gal tai tiesiog dar vienas būdas pasipelnyti?

Dietos pagal kraujo grupę rekomendacijos:

0 (I): šios kraujo grupės savininkams į racioną reikėtų įtraukti kuo daugiau gyvūninės kilmės baltymų, pavyzdžiui, liesos mėsos, paukštienos, žuvies. Jų skrandžiuose pasigamina daugiau rūgšties, leidžiančios tokius produktus lengvai suvirškinti. Šiems žmonėms reikėtų nepamiršti ir daržovių, tačiau apriboti glitimo turinčius bei medžiagų apykaitą lėtinančius grūdinius, taip pat ankštinius bei pieno produktus. Beje, I kraujo grupės savininkai paprastai turi mažą skydliaukės hormonų kiekį, todėl patariama vartoti jų gamybą skatinantį maistą: rausvuosius dumblius, jūros gėrybes, jonizuotą druską.

rusvieji dumbliai

shutterstock.com

Vengtini produktai: kviečiai, grūdai, pupelės, lęšiai, briuseliniai bei žiediniai kopūstai;

Rekomenduojami produktai: rusvieji dumbliai, jūros gėrybės, druska, kepenėlės, raudona mėsa, špinatai, brokoliai, lapiniai kopūstai, įvairios uogos, slyvos.

A (II): manoma, kad jei Jūsų medicinos kortelėje įrašyta antra kraujo grupė, esate mažiau atsparūs širdies ligoms, vėžiniams sutrikimams ir diabetui. Todėl patariama rinktis kuo mažiau apdorotą, ypač organišką vegetarišką maistą: vaisius, daržoves, ankštinius bei pilno grūdo produktus. Anot dietos sudarytojo, dėl mažo skrandžio rūgšties kiekio, šie žmonės sunkiai virškina mėsą, todėl pavalgę jos, kaip ir pieno produktų, jaučiasi vangūs bei kenčia dėl sulėtėjusios medžiagų apykaitos. Pupelių rekomenduojama vengti todėl, kad jos susilpnina insulino gamybą.

Vengtini produktai: mėsos ir pieno produktai, pupelės, kviečiai, saldžiosios bulvės, pomidorai, paprikos, kopūstai, mangai, apelsinai;

Rekomenduojami produktai: augaliniai aliejai, sojos produktai, daržovės, ananasai.

B (III): šios kraujo grupės savininkai paprastai labai tvirti, todėl sugeba atsispirti net sunkiausioms šiuolaikinio gyvenimo ritmo diktuojamoms ligoms, pavyzdžiui, širdies sutrikimams bei vėžiui. Juos galima drąsiai vadinti visaėdžiais, tačiau patariama vengti vištienos, kadangi joje yra alerginę reakciją sukeliančio lektino – šią mėsą pakeiskite giliavandene žuvimi. Ne mažiau kenkia ir kai kurie grūdiniai produktai (pavyzdžiui, kukurūzai ar lęšiai): jie lėtina medžiagų apykaitą, taip lemdami svorio augimą, nuovargį ir skysčių sulaikymą.

Tofu (shutterstock.com)

shutterstock.com

Vengtini produktai: kukurūzai, rugiai, lęšiai, žemės riešutai, sezamo sėklos, grikiai, kviečiai, pomidorai.

Rekomenduojami produktai: žalumynai, kiaušiniai, elniena, kepenėlės, saldymedis, arbata.

AB (IV): Dėl nedidelio skrandžio rūgšties kiekio, AB savininkai negali efektyviai virškinti mėsos, o ypač virškinamąjį traktą dirginančios vištienos, tačiau puikiai toleruoja pieno produktus. Šių žmonių imuninė sistema gana silpna, todėl reikėtų valgyti daugiau daržovių ir vengti kofeino, alkoholio bei rūkytos arba konservuotos mėsos.

Vengtini produktai: raudona mėsa, pupelės, įvairios sėklos, kukurūzai, grikiai.

Rekomenduojami produktai: tofu, jūros gėrybės, pieno produktai, žalumynai, ananasai, rusvieji dumbliai.

Nors Peter J. D’Adamo argumentai skamba gana logiškai, dietologė Marie Spano į tokią dietą žiūri kur kas kritiškiau ir tikina, jog ji nėra pagrįsta moksliškai. Be to, siūlomi mitybos planai nėra individualizuoti, vadinasi, neatsižvelgiama į ligos istoriją, vartojamus vaistus, dabartinį kūno svorį, alergijas bei maisto netoleravimą, pomėgius ir daugybę kitų svarbių faktorių. Specialistės teigimu, nėra jokių įrodymų, jog dieta pagal kraujo grupę – veiksminga, todėl norint numesti svorio ir puikiai jaustis, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1571
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1037
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1199

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 655
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 873