Avokadų nauda didžiulė: suvalgę vieną vidutinio dydžio avokadą gausite beveik pusę rekomenduojamos dienos normos maistinių skaidulų. Ir tai dar ne viskas! Avokadai praturtinti vitaminais (A, B1, B2, B6, C, D, E, G, K), turi daug kalio, karotino, kalcio, geležies, leticino ir biotino.
Šis vaisius idealiai tinka salotoms, šaltiems užkandžiams ar padažams, nes yra greitai virškinamas ir neapkrauna skrandžio. Avokadas padeda puoselėti ne tik grožį bet ir teigiamai veikia smegenis, nervų sistemos veiklą, gerina medžiagų apykaitą, padeda palaikyti sveiką kūno svorį bei padeda apsisaugoti nuo vėžio ir tinka profilaktikai nuo širdies ligų.
Tai supermaistas smegenims. Šie vaisiai praturtinti omega-3 riebalų rūgštimis ir natūraliu vitaminu E. Avokadai pagerina kraujo padavimą į tam tikras smegenų sritis, kurios atsakingos už planavimą, sprendimų darymą bei kritinį mąstymą.
Avokadas yra praturtintas naudingomis riebalų rūgštimis. Vienas puodelis supjaustyto avokado suteikia jums 32 % rekomenduojamos dienos riebalų rūgščių normos. Priežastis, kodėl šie riebalai yra tokie naudingi sveikatai: tai mono sotieji riebalai, kurie gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį. Kita mono sočiųjų riebalų nauda – padeda padidinti gerojo cholesterolio kiekį jūsų kūne. Taip mažinama insulto, širdies sutrikimų rizika.
Daugelis svarbių vitaminų yra tirpūs riebaluose, todėl jie kartu su riebalais keliauja į kūną. Šie svarbūs vitaminai yra: A, K, D ir E. Taigi pridėjus avokado į daržovinius patiekalus padėsite organizmui pasisavinti kiek įmanoma daugiau vitaminų iš vieno patiekalo!
Avokadai turi priešuždegiminių medžiagų, padedančių kūnui sumažinti uždegimą, kuris vėliau gali sukelti artritą. Tokį pat poveikį turi ir avokaduose esantys antioksidantai vitaminas C ir vitaminas E.
Avokadas turi akims svarbių medžiagų, tokių kaip luteinas, zeaksantinas ir karotenoidas. Šios medžiagos būtinos bendrai akių sveikatai užtikrinti, nes padeda apsaugoti jūsų akis nuo pavojingų šviesos bangų, taip pat sumažina akių ligų riziką.
Avokadai turi labai daug skaidulinių medžiagų – net 7 % viso jo svorio sudaro skaidulinės medžiagos. Vienas avokadas turi net 27 % jūsų dienos skaidulinių medžiagų normos. Skaidulinės medžiagos svarbios metant svorį, padeda pašalinti nereikalingus riebalus iš organizmo ir padeda užtikrinti jūsų metabolinę sveikatą.
Norite numesti šiek tiek nereikalingo svorio? Pradėkite vartoti avokadus; juose yra monosočiųjų riebalų rūgšių. Tai reiškia, kad avokadai išskiria energiją kūnui lėtai ir suteikia jos ilgam laikui. Suvalgius avokadą, jausitės patenkinti ir sotūs.
Kalis – ypač svarbus mineralas, kurio daugelis žmonių negauna pakankamai. Avokade galite rasti 14 % rekomenduojamos kalio normos, banane šio mineralo mažiau – 10 %. Didelis kalio kiekis mažina kraujo spaudimą, insulto riziką bei inkstų nepakankamumą.
Vartokite daugiau avokadų. Vos vienas puodelis avokado turi beveik 25 % rekomenduojamo foliano, kuris yra būtinas jums ir jūsų kūdikiui.
Parduotuvėje patikrinkite, ar avokadas nepernokęs. Jeigu vaisius itin minkštas ir susipaudžia, verčiau jo nepirkite. Geriausias triukas – pažiūrėti, kas slepiasi po avokado koteliu. Žalia spalva – vaisius dar neprinokęs, tamsiai ruda – jau pernokęs. Gelsva spalva rodo, kad radote tobulą avokadą! Beje, nerekomenduojame nuiminėti visų kotelių parduotuvėje – šitaip tikrinkite, ar jau tinkami valgyti namie nokinti vaisiai.