Mityba

Visi vitaminai ir sveikatai naudingos medžiagos – viename pusryčių dubenėlyje

Publikuotas 2016 4 rugpjūčio views 3960
Visi vitaminai ir sveikatai naudingos medžiagos – viename pusryčių dubenėlyje shutterstock.com

Mamos pusryčių receptą pateikia Nijolė Degutienė, knygos „Mano mamos sveikatos knygelė“ autorė: „Man tai – idealiausi pusryčiai pasaulyje. Labai naudinga ryte gauti sudėtingųjų angliavandenių, kurie įsisavinami lėčiau nei cukrus ar medus. Tada jaučiamės darbingi ir nealkani ilgą laiką.

Į dubenėlį dedu:

  • 0,5–1 šaukštą kviečių gemalų (juose yra visų vitaminų);
  • 2 šaukštus avižų sėlenų (daugiausia kalcio turintis grūdas);
  • 1 šaukštą ką tik sumaltų linų sėmenų (juose yra 700 kartų daugiau priešvėžinės medžiagos lignano, nei kur kitur).
  • Jei norime, kartu galime sumalti truputį kviečių sėlenų (didelis kiekis pavojingas kasai), kitų sėklų – speltų (pirminio kviečio, jis be gliuteno, kurio dažnas netoleruoja) ar burnočių (jame esantis skvalenas padeda prisijungti deguonį ląstelėse), margainių (juose esantis silimarinas geriausiai regeneruoja kepenų ląsteles, valo), kanapių sėklų, įdėti kukurūzų miltų, truputį medaus ar lipčiaus.

Šilto vandens pilu tiek, kad tyrelę būtų malonu valgyti. Po minutės ir valgau. Jei pakaitini iki 45 laipsnių ar laikai ilgiau nei 5 minutes, sumažėja vitaminų, žūsta fermentai, kurie pagreitina reakcijas mūsų ląstelėse tūkstančius kartų. Mano tyrėje viskas yra nesunaikinta.

Svarbiausia sėklas malti vienam kartui, prieš pat naudojimą, tiesiog tą pačią minutę. Laikant viskas oksiduojasi ir gerųjų savybių nelieka arba lieka labai mažai. Įvairovė irgi svarbu, nes kiekvienas augalas vis turi kitų mikroelementų, aktyvių medžiagų.

Šių pusryčių nauda didžiulė – visi vitaminai, nėra nereikalingo krakmolo, daug skaidulų, linų aliejaus teigiamybės, lipčiuje ir sėklose esantys mikroelementai ir mineralinės medžiagos. Valo kraujagysles, mažina blogojo cholesterolio kiekį, sėlenų skaidulos „prašluoja“ žarnyną, mažina cukraus kiekį kraujyje.“

Panašių receptų bei kitų liaudiškų ir paprastų priemonių sveikatai gerinti galite rasti knygoje „Mano mamos sveikatos knygelė“, daugiau informacijos: http://www.nijoledegutiene.lt/

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1810
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1175
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1366

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 699
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 936