Sveiki. Turiu žvynelinę – ne itin baisios stadijos, bet židinių yra ant alkūnių ir kelių. Kokio maisto, gėrimų turėčiau vengti? Alergiška nesu niekam (dariausi tyrimus), maisto netoleravimo testai labai brangūs. Pieno produktų vartoju nedaug, daržoves mėgstu, mėsą valgau retai – tiesiog nenoriu jos, žuvį vartoju 1-2 kartus per savaitę. Šokoladas…. jo visai atsisakyti nepavyksta, bet tikrai jo kas dieną nevalgau. Esu skaičiusi, kad turint šią ligą negalima valgyti raudonos spalvos daržovių – ar tikrai? Kas daugiausiai gali kišti koją dėl žvynelinės kalbant apie mitybą?
Atsako dietologė Eglė Šinkevičiūtė:
Iš tikrųjų labiausiai koją kišą patiriamas stresas ir negebėjimas su juo kovoti, todėl sergantiems žvyneline patariama užsiimti patinkančia fizine veikla, tokiu būdu stresas suvaldomas nededant į tai pastangų. Na ir, žinoma, netinkama mityba, netinkamai pasirenkami maisto produktai, tačiau raudonos spalvos daržovės su tuo neturi jokios mokslu grįstos sąsajos.
Maistas, pirmiausiai, turėtų būti kuo įvairesnis, tačiau liesas ir praturtintas reikiamomis maistinėmis medžiagomis.
Tokiu atveju derėtų atsisakyti riebių, taip pat ir aštrių patiekalų, netinkamų užkandžių, tarp jų ir šokolado, deja.
Reikėtų valgyti daug šviežių vaisių, daug šviežių daržovių. Į mitybą būtina įtraukti žuvį, kurioje daug Omega-3 rūgščių; tai būtų lašiša, sardinės ar skumbrė. Sakyčiau, Jūsų atveju, 2 kartai į savaitę – mažokai, tad galėtumėte mitybą praturtinti dar ir žuvų taukais.