Mityba

Sveikiausias aliejus kepimui: kaip pasirinkti?

Publikuotas 2016 19 sausio views 19805
Sveikiausias aliejus kepimui: kaip pasirinkti?

Pasiklysti lengva, bet aliejaus pasirinkimas išties svarbiausias momentas, beje, tiek kulinariniu, tiek ir medicininiu požiūriu. Išsiaiškiname, kokiame aliejuje yra geriausiai kepti, remiantis profesionalų patirtimi ir žiniomis apie įvairių aliejų cheminę sudėtį.

Ar dažnai gamindami turite laiko pagalvoti apie smulkmenas? Pavyzdžiui, manote, kad aliejus, kuriame kepamas maistas – tai tokia smulkmena, nejaugi daugiau nėra apie ką galvoti? Svarbiausia kad aliejus būtų beskonis, bekvapis, be cholesterolio ir kuo pigiau – taip galvoja daug žmonių. Deja, dauguma vistiek nusiperka rafinuotą, dezodoruotą, išgautą be jokio rūpesčio, cheminiu būdu išvalytą nuo priemaišų aliejų. 

Kalbant apie aliejų iš kulinarinės pusės, svarbios kai kurios konkrečios savybės:

  • Dūmų taškas. Tai yra temperatūra, po kurios aliejus pradeda rūkti, o jo cheminė sudėtis keičiasi. Rafinuotų aliejų dūmų taškas yra aukštas, o alyvuogių pirmo spaudimo (extra virgin) – žemas. Paprastai produktas vėsina aliejų iki temperatūros, žemesnės, nei dūmų taško, todėl galite kepti ir pirmo spaudimo aliejuje, tik reikia tai daryti protingai, neperkaitinant aliejaus prieš dedan
    t į jį produktus, tačiau tai negalioja skrudinimui.
  • Skoniai ir aromatai, kuriuos aliejus perduoda produktams. Principas „kuo mažiau – tuo geriau“ veikia ne visada.
  • Aliejaus savybė suteikti maistui apskrudusią plutelę skiriasi, priklausomai nuo aliejaus rūšies.

Sveikatos požiūriu svarbūs šie dalykai:

  • Sočiųjų riebalų kiekis. Sotieji riebalai, kurie nepilnai išsiskaido, sukelia kraujagyslių susiaurėjimą ir riebalų sankaupas organizme. Sotieji riebalai nėra mirtina, tačiau yra labai svarbu kontroliuoti jų vartojimą 
  • Priemaišų kiekis. Riebalų kiekis augaliniame aliejuje yra apie 100%, priemaišų kiekis yra minimalus. To negalima pasakyti apie kitus sviesto produktus.
  • Dūmų taškas. Tai vienas iš svarbiausių aspektų, nes po to, kai aliejus pradeda rūkti, jame vyksta negrįžtami cheminiai procesai, kurie sukelia kancerogenų susidarymą.

Sveikiausias aliejus kepimui: kaip pasirinkti?

Sviestas

Sviesto sudėtyje yra apie 80% riebalų, likusią dalį užima įvairios priemaišos, pavyzdžiui, vanduo ir pieno baltymai. Jis turi daug vitamino A, bet ir sočiųjų riebalų kiekis yra apie 50% nuo bendro tūrio.
Kaitinant sviestą, jame gana greitai pradeda degti priemaišos, o sviestas pradeda tamsėti ir skleisti riešutų kvapą. Kepti ant sviesto labai patogu, jei norite greitai gauti traškią plutelę, o kepamas maistas įgyja sodrų kvapą, jei tik neleidžiama sviestui perkaisti.
Visa tai yra tikro sviesto savybės, o ne riebalų mišinio ar žemos kokybės produktui: kai kurie gamintojai prideda žemos kokybės augalinių aliejų, tai iškart pastebima, jei tokio sviesto gabaliukas tirpinamas keptuvėje.

Kepkite ant sviesto:

  • kai reikia greitai gauti apskrudusią plutelę;
  • kai reikia lėtai troškinti produktus riebaluose;
  • kai reikia suteikti produktams malonų riešutų kvapą;
  • kai reikalinga neaukšta kepimo temperatūra.

Lydytas sviestas

Lydytas sviestas arba ghee – sviestas, išvalytas nuo priemaišų. Šis sviestas gali būti saugomas ilgą laiką, ir yra plačiai naudojamas Indų ir kituose Pietryčių Azijos virtuvėse, o taip pat tradicinėje medicinoje.
Lydyto sviesto sudėtyje, kaip ir paprastame svieste, yra didelis kiekis sočiųjų riebalų, tačiau, skirtingai nuo savo giminaičio, jis turi aukštesnį dūmų tašką – apie 250 laipsnių, kas leidžia ji naudoti skrudinimui. Puiku visada turėti šio sviesto atsargų – jis puikiai tinka maisto kepimui arba daržovių troškinimui, bet perkaitintas nedega.

Kada kepti ant lydyto sviesto

  • kai reikia greitai gauti apskrudusią plutelę ;
  • kai reikia lėtai troškinti produktus riebaluose;
  • kai reikia suteikti produktams malonų riešutų kvapą;
  • kai kepimo temperatūra yra aukšta.

Sveikiausias aliejus kepimui: kaip pasirinkti?

Rafinuotas augalinis aliejus

Tai pigiausias aliejus, kuris yra kiekvienoje parduotuvėje. Jis turi gan aukštą dūmų tašką, jame nėra sočiųjų riebalų, beveik neturi savo skonio ir aromato ir iš pažiūros idealiai tinka kepimui. Bet čia yra niuansų. Vienas iš augalinio aliejaus išgryninimo būdų yra dažnai naudojamas cheminis metodas: sėklos apdorojamos chemikalais, siekiant išgauti iš jų kuo daugiau aliejaus.
Aliejaus valymas ir aromatizavimas – taip pat ne mechaninis, o cheminis procesas. Iš esmės, šis aliejus gali būti naudojamas bet kokiam kepimui, tačiau, jei yra galimybė, geriau tai daryti rečiau.

Kada kepimui naudoti rafinuotą augalinį aliejų:

  • kai norite išvengti nereikalingų kvapų;
  • kai kepate aukštoje temperatūroje arba skrudinate.

Alyvuogių aliejus

Šiai kategorijai priskirti visi alyvuogių aliejus, išskyrus pirmojo spaudimo (extra virgin) aliejų. Į šia kategoriją įeina alyvuogių aliejus, kuris buvo gryninamas mechaniniu būdu, šalinant priemaišas, kas leidžia jį naudoti kepimui ir „pomace oil“. Tai aliejus,  cheminiu būdu išgaunamas iš mechaniniu būdu išspausto pirmo spaudimo aliejaus. Tai brangesnis nei rafinuotas kukurūzų arba saulėgrąžų aliejus, tačiau skonio požiūriu geresnis ir mažiau kenkia sveikatai.

Kada kepimui naudoti alyvuogių aliejų:

  • kai reikia lėtai troškinti produktus riebaluose;
  • kai reikia suteikti produktui malonų alyvuogių aliejaus aromatą;
  • kai kepimo temperatūra aukšta.

Pirmo spaudimo alyvuogių aliejus

Įprastai manoma, kad kepti pirmo spaudimo alyvuogių aliejuje negalima, nes jo dūmų taškas yra žemas, skonis ir aromatas gana stiprus. Ne mažiau svarbi ir didelė kaina. Tačiau šis aliejus gali būti naudojamas, jei reikia ne iškepti, o troškinti daržoves žemoje temperatūroje, tam kad atsiskleistų daugiau aromatų.

Kada kepimui naudoti alyvuogių aliejų extra virgin:

  • kai turite lėtai troškinti produktus riebaluose;
  • kai būtina suteikti produktui malonų alyvuogių aliejaus aromatą;
  • kai kepant temperatūra nebus aukšta.

Lašiniai

Lašiniai – tai bet kokie gyvulinės kilmės riebalai, nuo lajaus, iki taukų kurie išgaunami išlydant kumpio riebalinius sluoksnius. Šių riebalų naudojimas kepimui nėra dažnas. Priežasčių nemaža: didelis kiekis sočiųjų riebalų, cholesterolio ir įvairių priemaišų, žemas dūmų taškas, specifinis kvapas ir gana savotiškas skonis, kuris persiduoda paruoštam patiekalui. Nepaisant to, kepimas su lašiniais būdingas mūsų kultūrai.

Kada kepimui naudoti lašinius:

  • kai produktui reikia priduoti lašinių aromatą;
  • kepant temperatūra nebus aukšta.

Augalinio aliejaus ir sviesto mišinys

Sviesto ir augalinio aliejaus mišinys yra tarsi slaptasis ginglas virtuvėje. Įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus į keptuvę, įdėkite tokios pat apimties sviesto gabaliuką, duokite jam ištirpti, pakraipykite keptuvę, kad riebalai susimaišytų. Tai jums padės išlaikyti sviesto skonį ir aromatą sumažinant sočiųjų riebalų kiekį per pusę. Be to, yra mažesnė tikimybė, kad toks aliejus pridegs: aliejų maišymas nepakelia aukščiau dūmų taško tačiau tai daro kepimą subtilesnį ir labiau kontroliuojamą. Pavyzdžiui, šiame mišinyje galite iš pradžių troškinti smulkiai kapotų daržovių mišinį, po to padidinti ugnį.

Kada kepimui naudoti sviesto ir augalinio aliejaus mišinį:

  • kai reikia suteikti apskrudusią plutelę;
  • kai reikia lėtai troškinti produktus riebaluose;
  • kai reikia suteikti produktui malonų riešutų aromatą;
  • kai kepimo laikas gali užtrukti;
  • kai kepimo temperatūra gali kisti proceso metu.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1002
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 709
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 841

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 591
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 767