Jei kada nors girdėjote šį žodį, reiškia, jums šiek tiek pažįstama Azijos virtuvė. Ištisus amžius Azijos virtuvėje šis lydytas sviestas buvo naudojamas, kaip pagrindinė maisto sudedamoji dalis. Jei visgi nesate girdėję šio pavadinimo – tai yra lydyto sviesto rūšis, naudojama ne tik patiekaluose ir kartu su jais, tačiau ir tradicinei medicininei paskirčiai.
Ghee sviestas yra labai naudingas mūsų sveikatai. Pateikiame keletą priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti šį sviestą į savo valgiaraštį.
Gaminamas iš pieno dalelių pašalinus priemaišas, todėl netoleruojantys laktozės neturės jokių problemų ir nepatogumų vartojant šį produktą. Taip pat nesukelia jokių alerginių reakcijų ir išlaiko puikų sviesto skonį, net kepant orkaitėje ir išsaugo naudingas medžiagas, neišskirdamas laisvųjų radikalų.
Ghee, kaip ir kokosų sviestas, pasižymi dideliu maistinių medžiagų kiekiu. Šiame svieste daug naudingų riebalų rūgščių, gausiai praturtintas vitaminais, tad jis yra tikras antioksidantų šaltinis. Dėl stabilumo, kai kurie mišiniai su šiuo lydytu sviestu gali būti tinkami vartoti labai ilgai ir tam nereikia jo užšaldyti.
Ghee, skirtingai nei kituose aliejuose, gausu sviesto rūgšties (riebalų rūgšties). Sveikas kūnas pats gaminasi rūgštis, tačiau jomis orgnizmą taip pat gali praturtinti ghee sviestas. Norėdami užtikrinti kūno ir organizmo sveikatą bei balansą, pamėginkite vartoti šį produktą ir pagerinti savo savijautą, tuo pat metu atsisakydami dirbtinių riebalų. Šis sviestas taip pat padeda padidinti apetitą, taip skatinamas svorio balansas.
Ghee pasižymi dideliu vitamino A, E ir D kiekiu ir yra itin praturtintas naudingomis Omega-3s rūgštimis. Atlikti tyrimai parodė, jog pakankamas produkto vartojimas skatina tam tikrų imuniteto ląstelių gamybą žarnyne, tokiu būdu stiprinama imuninė sistema. Kad ir kaip keista tai sakyti apie sveista, bet šio produkto vartojimas papildys jūsų organizmą naudingosiomis medžiagomis ir pilnai pakraus imuninitetą, pavyzdžiui ruošiantis žiemai.
Dėl didelio vitamino A kiekio ghee idealiai palaiko ir apsaugo akių sveikatą. Šiame svieste gausu karotenoidų – antioksidantų, kurie padeda pašalinti ir neutralizuoti laisvuosius radikalus, atakuojančius geltonosios dėmės ląsteles, – tokiu būdu užkertamas kelias dėmės degeneracijai ir kataraktos vystymuisi.
Pasak naujausių tyrimų, negatyvias mintis ir emocijas kelia nesveikas, daug cheminių medžiagų turintis maistas. Būtent ghee lydytas sviestas padės jums pakeisti šiuos nesveikus riebalus ir chemines medžiagas į organizmui sveikų bei naudingų rūgščių turintį natūralų produktą.
Naudokite ghee lydytą sviestą vietoj aliejaus ir kitų riebalų, nes jis ypač tinka kepimui, dėl aukštos temperatūros palaikymo. Šis sviestas suteiks patiekalams dar geresnį skonį, be to, yra neriebus ir sveikas. Ilgesnį laiką pakeitus paprastą sviestą į lydytą sviestą, pajusite akivaizdų skirtumą ir padėsite kūnui atsikratyti nereikalingų riebalų.
Svarbiausia, kad tai sveikas, mažo kaloringumo ir ilgai negendantis produktas. Puikiai tinka šeimai ir alergiškiems, netoleruojantiems laktozės. Lydytas sviestas padės jums virtuvėje pagardinti:
Taip, perskaitėte teisingai! Tad kodėl šį sviestą verta dėti į kavą? Ghee sviestu balinama kava vis labiau populiarėja ne tik dėl jos švelnaus, turtingo skonio, bet ir dėl to, kad kūnui ji suteikia visai kitokos energijos nei įprastos kavos puodelis. Nuo pat ryto kūnas įsijungia riebalų virškinimo ir deginimo rėžimą, kuris tęsiasi likusią dienos dalį, tad tokia kava padeda sureguliuoti svorį. Ir tai pasiekiama dėka sveikųjų riebalų, kurie kartu stiprina smegenų ląstelių membanas, tad jaučiatės žymiai geriau. Puiku ir tai, kad energija nedings pasibaigus kofeino poveikiui. Šaukštą sviesto įdėkite į kavą ir suplakite maišytuvu, kad gautumėte kreminės tekstūros skanų ir naudingą gėrimą jūsų rytui.
Žinoma, visos paminėtos teigiamos šio sviesto savybės skamba nuostabiai ir neįtikėtinai, tačiau turėkite omenyje, jog tai natūralūs riebalai. Todėl rekomenduojama paskaičiuoti apytikslį šio produkto suvartojimą.