Mityba

Susipažinkite su Ghee – lydyto sviesto nauda

Publikuotas 2016 5 sausio views 60466
Ghee sviestas ir jo nauda

Jei kada nors girdėjote šį žodį, reiškia, jums šiek tiek pažįstama Azijos virtuvė. Ištisus amžius Azijos virtuvėje šis lydytas sviestas buvo naudojamas, kaip pagrindinė maisto sudedamoji dalis. Jei visgi nesate girdėję šio pavadinimo – tai yra lydyto sviesto rūšis, naudojama ne tik patiekaluose ir kartu su jais, tačiau ir tradicinei medicininei paskirčiai.  

Ghee sviestas yra labai naudingas mūsų sveikatai. Pateikiame keletą priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti šį sviestą į savo valgiaraštį.

  1. Draugiškas netoleruojantiems laktozės

Gaminamas iš pieno dalelių pašalinus priemaišas, todėl netoleruojantys laktozės neturės jokių problemų ir nepatogumų vartojant šį produktą. Taip pat nesukelia jokių alerginių reakcijų ir išlaiko puikų sviesto skonį, net kepant orkaitėje ir išsaugo naudingas medžiagas, neišskirdamas laisvųjų radikalų.

  1. Natūralus produktas su ilgu galiojimo terminu

Ghee, kaip ir kokosų sviestas, pasižymi dideliu maistinių medžiagų kiekiu. Šiame svieste daug naudingų riebalų rūgščių, gausiai praturtintas vitaminais, tad jis yra tikras antioksidantų šaltinis. Dėl stabilumo, kai kurie mišiniai su šiuo lydytu sviestu gali būti tinkami vartoti labai ilgai ir tam nereikia jo užšaldyti.

  1. Naudingas norintiems numesti svorio

Ghee, skirtingai nei kituose aliejuose, gausu sviesto rūgšties (riebalų rūgšties). Sveikas kūnas pats gaminasi rūgštis, tačiau jomis orgnizmą taip pat gali praturtinti ghee sviestas. Norėdami užtikrinti kūno ir organizmo sveikatą bei balansą, pamėginkite vartoti šį produktą ir pagerinti savo savijautą, tuo pat metu atsisakydami dirbtinių riebalų. Šis sviestas taip pat padeda padidinti apetitą, taip skatinamas svorio balansas.

Ghee sviestas ir jo nauda

  1. Stiprina imuninę sistemą

Ghee pasižymi dideliu vitamino A, E ir D kiekiu ir yra itin praturtintas naudingomis Omega-3s rūgštimis. Atlikti tyrimai parodė, jog pakankamas produkto vartojimas skatina tam tikrų imuniteto ląstelių gamybą žarnyne, tokiu būdu stiprinama imuninė sistema. Kad ir kaip keista tai sakyti apie sveista, bet šio produkto vartojimas papildys jūsų organizmą naudingosiomis medžiagomis ir pilnai pakraus imuninitetą, pavyzdžiui ruošiantis žiemai.

  1. Naudingas akims

Dėl didelio vitamino A kiekio ghee idealiai palaiko ir apsaugo akių sveikatą. Šiame svieste gausu karotenoidų – antioksidantų, kurie padeda pašalinti ir neutralizuoti laisvuosius radikalus, atakuojančius geltonosios dėmės ląsteles, – tokiu būdu užkertamas kelias dėmės degeneracijai ir kataraktos vystymuisi.

  1. Ghee sviestas prisideda prie geros nuotaikos

Pasak naujausių tyrimų, negatyvias mintis ir emocijas kelia nesveikas, daug cheminių medžiagų turintis maistas. Būtent ghee lydytas sviestas padės jums pakeisti šiuos nesveikus riebalus ir chemines medžiagas į organizmui sveikų bei naudingų rūgščių turintį  natūralų produktą.

Naudojimas

Naudokite ghee lydytą sviestą vietoj aliejaus ir kitų riebalų, nes jis ypač tinka kepimui, dėl aukštos temperatūros palaikymo. Šis sviestas suteiks patiekalams dar geresnį skonį, be to, yra neriebus ir sveikas. Ilgesnį laiką pakeitus paprastą sviestą į lydytą sviestą, pajusite akivaizdų skirtumą ir padėsite kūnui atsikratyti nereikalingų riebalų.

Ghee sviestas ir jo nauda

Svarbiausia, kad tai sveikas, mažo kaloringumo ir ilgai negendantis produktas. Puikiai tinka šeimai ir alergiškiems, netoleruojantiems laktozės. Lydytas sviestas padės jums virtuvėje pagardinti:

  • Įvairias košes;
  • Kepinius (blynus, pyragus ir kt.);
  • Sriubas;
  • Troškinius;
  • Kavą. 

Taip, perskaitėte teisingai! Tad kodėl šį sviestą verta dėti į kavą? Ghee sviestu balinama kava vis labiau populiarėja ne tik dėl jos švelnaus, turtingo skonio, bet ir dėl to, kad kūnui ji suteikia visai kitokos energijos nei įprastos kavos puodelis. Nuo pat ryto kūnas įsijungia riebalų virškinimo ir deginimo rėžimą, kuris tęsiasi likusią dienos dalį, tad tokia kava padeda sureguliuoti svorį. Ir tai pasiekiama dėka sveikųjų riebalų, kurie kartu stiprina smegenų ląstelių membanas, tad jaučiatės žymiai geriau. Puiku ir tai, kad energija nedings pasibaigus kofeino poveikiui. Šaukštą sviesto įdėkite į kavą ir suplakite maišytuvu, kad gautumėte kreminės tekstūros skanų ir naudingą gėrimą jūsų rytui.

Žinoma, visos paminėtos teigiamos šio sviesto savybės skamba nuostabiai ir neįtikėtinai, tačiau turėkite omenyje, jog tai natūralūs riebalai. Todėl rekomenduojama paskaičiuoti apytikslį šio produkto suvartojimą.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 522
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 431
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 562

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 583
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 715