Mityba

Moliūgų nauda ir paruošimas

Publikuotas 2016 spalio 31 views 12080
shutterstock.com

Sporto klubo trenerė bei puslapio „Sveika Mityba“ įkūrėja Gerda Sakavičiūtė moliūgą vadina „ponu“. Ji sako, kad kitaip šios ryškiaspalvės daržovės pavadinti negalima, nes ji labai naudinga organizmui, gali būti ruošiama skirtingais būdais, be to, ilgai išlieka šviežia. Išsamiai apie moliūgus pasakoja Gerda.

Moliūgas. Kuo jis ypatingas?

Taip, vis dažniau ant mūsų stalo pasirodo ne kas kitas, o ponas Moliūgas. Jau vien jo pavadinimas skamba išdidžiai, dėl to ir vadinu jį „ponu“. Na, o ką jau kalbėti apie jo naudą bei platų panaudojimą. Aš pati esu didelė moliūgų gerbėja, jį naudoju labai įvairiai ir dažnai. Moliūgas gali atstoti pagrindinį patiekalą, gali būti kaip garnyras, yra tinkamas konservavimui, žaliems kokteiliams, o kartais ir kaip desertas, iš kai kurių moliūgo rūšių galima gaminti net vyną. Moliūgai yra viena labiausiai paplitusių daržovių pasaulyje, dėl jame esančio gausus maistinių medžiagų kiekio, jį derėtų įtraukti į kasdienį savo maisto racioną.

Moliūgas naudingas organizmui, nes…

  • Moliūgas yra mažai kaloringas, todėl yra puikus pasirinkimas norintiems sumažinti savo apimtis ar numesti nereikalingus kilogramus. 100-e gramų moliūgų yra vos 26 kalorijos, jame nėra sočiųjų riebalų ir cholesterolio. Tai puikus antioksidantų, maistinių skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis.
  • Taip pat moliūgas gerina žarnyno veiklą ir greitina medžiagų apykaitą. Be to, stangrina odą, daro ją elastinga. Tai aktualu netekus daug svorio.
  • Moliūgas yra ryškiai oranžinės spalvos, šią spalvą jam suteikia beta karotinas – galingas oksidantas, kuris organizme paverčiamas į vitaminą A.
  • Taip pat moliūgas praturtintas retu vitaminu T, kuris pagreitina apytakos procesus.
  • Moliūguose yra nemažai kalio, fosforo, kalcio, magnio, vario, kobalto, iš visų daržovių moliūgų vaisiuose daugiausia geležies, todėl patiekalai iš moliūgų rekomenduojami sergantiems mažakraujyste, ateroskleroze.
  • Moliūgas ypatingas dar ir tuo, kad suvartoti galime jį visą. Mums ypač naudingos ir jo sėklos, o jose svarbiausias dalykas – aliejus, kuriame be omega-3 ir omega-6, yra dar ir 13 riebalų rūgščių. Taip pat sėklose gausu cinko, seleno, – šie mikroelementai neleidžia odai taip greitai susenti.

Moliūgų nauda ir paruošimas

Būdai, kaip paruošti moliūgą

Moliūgas tikrai stebuklinga daržovė turinti labai daug naudingų savybių mūsų organizmui, tačiau  ligi šiol nemaža dalis lietuvių tiesiog dar nežino, kaip paruošti šią daržovę. Ne kartą esu sakiusi, kad virtuvėje mes turime nebijoti eksperimentuoti ir į pagalbą pasitelkti savo fantaziją.  Moliūgas ypač universali daržovė, kurią galime ruošti pačiais įvairiausiais būdais.

  • Iš moliūgų galime virti pačias skaniausias trintas sriubas, tiesiog išverdame moliūgą jį sutriname (trintuvu) ir sriuba paruošta, galite įdėti dar kelias morkas arba bulves dėl skonio įvairovės.
  • Taip pat galime ruošti daržovių troškinius, moliūgas labai greitai suminkštėja ir jį užtenka patroškinti vos 10 min.
  • Mėgstu ir kepti moliūgą orkaitėje kartu su cukinija, toks garnyras puikiai tinka prie bet kokio mėsos ar žuvies kepsnio.
  • Iš moliūgo galime gaminti netgi košes, išvirus ir sutrynus moliūgą gausime puikią, ryškiai oranžinės spalvos košę, kuri taip pat puikiai tinka kaip garnyras.
  • Kadangi moliūgas yra salstelėjęs ir savo sudėtyje turi cukraus jį galime naudoti ir kaip desertą gamindami džemus arba kepdami pyragus bei varškės apkepus.

Moliūgas ilgai išlieka šviežias

Moliūgas yra daržovė, kuri pakankamai ilgai išlieka šviežia. Laikant šaldytuve moliūgas gali laisvai išstovėti savaitę laiko. Na, o jeigu jaučiate, kad per savaitę kitą jo tikrai nesuvalgysite, galite moliūgą užšaldyti. Tereikia jį supjaustyti gabaliukas ir sudėti į šaldymo kamerą, atšildžius moliūgas bus šiek tiek minkštesnis, tačiau sriuboms ar troškiniams puikiai tinkamas.

Varškės ir moliūgų apkepas

  • 400 g moliūgo;
  • 400 g varškės;
  • 4 kiaušiniai;
  • 6 šaukštai avižų miltų;
  • Saldiklis, razinos (pagal skonį).

Pakepiname moliūgą, kol jis suminkštėja, sutriname iki vientisos masės. Kol atvės moliūgas paruošiame varškę. Sutriname 400 g varškės su 2 kiaušiniais, 3 šaukštai avižų miltų, razinos ir saldiklis (pagal skonį). Į atvėsusią moliūgo masę taip pat įmaišome 2 kiaušinius ir 3 šaukštus avižų miltų, įpilame saldiklio (pagal skonį). Kepame silikoninėje formoje, pilame sluoksnį varškės, sluoksnį moliūgo ir t. t. Kepame 200°C 40–45min. Skanaus!

Trinta moliūgų sriuba

  • 400 g moliūgo;
  • 2 morkos;
  • 2 bulvės;
  • 200 g žirnių.

Viską supjaustome kubeliais ir išverdame, sutriname trintuvu iki vientisos masės, beriame druską, pipirus ir kitus mėgstamus prieskonius pagal skonį. Ant viršaus užbarstome kietojo sūrio, valgome su česnakine duonele arba su kviečių trapučiais, skanaus!

Skaityti daugiau patiekalų su moliūgais receptų.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 502
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 537
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 529
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 460
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 1185