Mityba

Moliūgų nauda ir paruošimas

Publikuotas 2016 31 spalio views 14843
shutterstock.com

Sporto klubo trenerė bei puslapio „Sveika Mityba“ įkūrėja Gerda Sakavičiūtė moliūgą vadina „ponu“. Ji sako, kad kitaip šios ryškiaspalvės daržovės pavadinti negalima, nes ji labai naudinga organizmui, gali būti ruošiama skirtingais būdais, be to, ilgai išlieka šviežia. Išsamiai apie moliūgus pasakoja Gerda.

Moliūgas. Kuo jis ypatingas?

Taip, vis dažniau ant mūsų stalo pasirodo ne kas kitas, o ponas Moliūgas. Jau vien jo pavadinimas skamba išdidžiai, dėl to ir vadinu jį „ponu“. Na, o ką jau kalbėti apie jo naudą bei platų panaudojimą. Aš pati esu didelė moliūgų gerbėja, jį naudoju labai įvairiai ir dažnai. Moliūgas gali atstoti pagrindinį patiekalą, gali būti kaip garnyras, yra tinkamas konservavimui, žaliems kokteiliams, o kartais ir kaip desertas, iš kai kurių moliūgo rūšių galima gaminti net vyną. Moliūgai yra viena labiausiai paplitusių daržovių pasaulyje, dėl jame esančio gausus maistinių medžiagų kiekio, jį derėtų įtraukti į kasdienį savo maisto racioną.

Moliūgas naudingas organizmui, nes…

  • Moliūgas yra mažai kaloringas, todėl yra puikus pasirinkimas norintiems sumažinti savo apimtis ar numesti nereikalingus kilogramus. 100-e gramų moliūgų yra vos 26 kalorijos, jame nėra sočiųjų riebalų ir cholesterolio. Tai puikus antioksidantų, maistinių skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis.
  • Taip pat moliūgas gerina žarnyno veiklą ir greitina medžiagų apykaitą. Be to, stangrina odą, daro ją elastinga. Tai aktualu netekus daug svorio.
  • Moliūgas yra ryškiai oranžinės spalvos, šią spalvą jam suteikia beta karotinas – galingas oksidantas, kuris organizme paverčiamas į vitaminą A.
  • Taip pat moliūgas praturtintas retu vitaminu T, kuris pagreitina apytakos procesus.
  • Moliūguose yra nemažai kalio, fosforo, kalcio, magnio, vario, kobalto, iš visų daržovių moliūgų vaisiuose daugiausia geležies, todėl patiekalai iš moliūgų rekomenduojami sergantiems mažakraujyste, ateroskleroze.
  • Moliūgas ypatingas dar ir tuo, kad suvartoti galime jį visą. Mums ypač naudingos ir jo sėklos, o jose svarbiausias dalykas – aliejus, kuriame be omega-3 ir omega-6, yra dar ir 13 riebalų rūgščių. Taip pat sėklose gausu cinko, seleno, – šie mikroelementai neleidžia odai taip greitai susenti.

Moliūgų nauda ir paruošimas

Būdai, kaip paruošti moliūgą

Moliūgas tikrai stebuklinga daržovė turinti labai daug naudingų savybių mūsų organizmui, tačiau  ligi šiol nemaža dalis lietuvių tiesiog dar nežino, kaip paruošti šią daržovę. Ne kartą esu sakiusi, kad virtuvėje mes turime nebijoti eksperimentuoti ir į pagalbą pasitelkti savo fantaziją.  Moliūgas ypač universali daržovė, kurią galime ruošti pačiais įvairiausiais būdais.

  • Iš moliūgų galime virti pačias skaniausias trintas sriubas, tiesiog išverdame moliūgą jį sutriname (trintuvu) ir sriuba paruošta, galite įdėti dar kelias morkas arba bulves dėl skonio įvairovės.
  • Taip pat galime ruošti daržovių troškinius, moliūgas labai greitai suminkštėja ir jį užtenka patroškinti vos 10 min.
  • Mėgstu ir kepti moliūgą orkaitėje kartu su cukinija, toks garnyras puikiai tinka prie bet kokio mėsos ar žuvies kepsnio.
  • Iš moliūgo galime gaminti netgi košes, išvirus ir sutrynus moliūgą gausime puikią, ryškiai oranžinės spalvos košę, kuri taip pat puikiai tinka kaip garnyras.
  • Kadangi moliūgas yra salstelėjęs ir savo sudėtyje turi cukraus jį galime naudoti ir kaip desertą gamindami džemus arba kepdami pyragus bei varškės apkepus.

Moliūgas ilgai išlieka šviežias

Moliūgas yra daržovė, kuri pakankamai ilgai išlieka šviežia. Laikant šaldytuve moliūgas gali laisvai išstovėti savaitę laiko. Na, o jeigu jaučiate, kad per savaitę kitą jo tikrai nesuvalgysite, galite moliūgą užšaldyti. Tereikia jį supjaustyti gabaliukas ir sudėti į šaldymo kamerą, atšildžius moliūgas bus šiek tiek minkštesnis, tačiau sriuboms ar troškiniams puikiai tinkamas.

Varškės ir moliūgų apkepas

  • 400 g moliūgo;
  • 400 g varškės;
  • 4 kiaušiniai;
  • 6 šaukštai avižų miltų;
  • Saldiklis, razinos (pagal skonį).

Pakepiname moliūgą, kol jis suminkštėja, sutriname iki vientisos masės. Kol atvės moliūgas paruošiame varškę. Sutriname 400 g varškės su 2 kiaušiniais, 3 šaukštai avižų miltų, razinos ir saldiklis (pagal skonį). Į atvėsusią moliūgo masę taip pat įmaišome 2 kiaušinius ir 3 šaukštus avižų miltų, įpilame saldiklio (pagal skonį). Kepame silikoninėje formoje, pilame sluoksnį varškės, sluoksnį moliūgo ir t. t. Kepame 200°C 40–45min. Skanaus!

Trinta moliūgų sriuba

  • 400 g moliūgo;
  • 2 morkos;
  • 2 bulvės;
  • 200 g žirnių.

Viską supjaustome kubeliais ir išverdame, sutriname trintuvu iki vientisos masės, beriame druską, pipirus ir kitus mėgstamus prieskonius pagal skonį. Ant viršaus užbarstome kietojo sūrio, valgome su česnakine duonele arba su kviečių trapučiais, skanaus!

Skaityti daugiau patiekalų su moliūgais receptų.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1946
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1267
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1453

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 723
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 968