Radote klaidą? Radote klaidą?
Mityba

Moliūgų nauda ir paruošimas

Publikuotas 2016 spalio 31 views 11738
shutterstock.com

Sporto klubo trenerė bei puslapio „Sveika Mityba“ įkūrėja Gerda Sakavičiūtė moliūgą vadina „ponu“. Ji sako, kad kitaip šios ryškiaspalvės daržovės pavadinti negalima, nes ji labai naudinga organizmui, gali būti ruošiama skirtingais būdais, be to, ilgai išlieka šviežia. Išsamiai apie moliūgus pasakoja Gerda.

Moliūgas. Kuo jis ypatingas?

Taip, vis dažniau ant mūsų stalo pasirodo ne kas kitas, o ponas Moliūgas. Jau vien jo pavadinimas skamba išdidžiai, dėl to ir vadinu jį „ponu“. Na, o ką jau kalbėti apie jo naudą bei platų panaudojimą. Aš pati esu didelė moliūgų gerbėja, jį naudoju labai įvairiai ir dažnai. Moliūgas gali atstoti pagrindinį patiekalą, gali būti kaip garnyras, yra tinkamas konservavimui, žaliems kokteiliams, o kartais ir kaip desertas, iš kai kurių moliūgo rūšių galima gaminti net vyną. Moliūgai yra viena labiausiai paplitusių daržovių pasaulyje, dėl jame esančio gausus maistinių medžiagų kiekio, jį derėtų įtraukti į kasdienį savo maisto racioną.

Moliūgas naudingas organizmui, nes…

  • Moliūgas yra mažai kaloringas, todėl yra puikus pasirinkimas norintiems sumažinti savo apimtis ar numesti nereikalingus kilogramus. 100-e gramų moliūgų yra vos 26 kalorijos, jame nėra sočiųjų riebalų ir cholesterolio. Tai puikus antioksidantų, maistinių skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis.
  • Taip pat moliūgas gerina žarnyno veiklą ir greitina medžiagų apykaitą. Be to, stangrina odą, daro ją elastinga. Tai aktualu netekus daug svorio.
  • Moliūgas yra ryškiai oranžinės spalvos, šią spalvą jam suteikia beta karotinas – galingas oksidantas, kuris organizme paverčiamas į vitaminą A.
  • Taip pat moliūgas praturtintas retu vitaminu T, kuris pagreitina apytakos procesus.
  • Moliūguose yra nemažai kalio, fosforo, kalcio, magnio, vario, kobalto, iš visų daržovių moliūgų vaisiuose daugiausia geležies, todėl patiekalai iš moliūgų rekomenduojami sergantiems mažakraujyste, ateroskleroze.
  • Moliūgas ypatingas dar ir tuo, kad suvartoti galime jį visą. Mums ypač naudingos ir jo sėklos, o jose svarbiausias dalykas – aliejus, kuriame be omega-3 ir omega-6, yra dar ir 13 riebalų rūgščių. Taip pat sėklose gausu cinko, seleno, – šie mikroelementai neleidžia odai taip greitai susenti.

Moliūgų nauda ir paruošimas

Būdai, kaip paruošti moliūgą

Moliūgas tikrai stebuklinga daržovė turinti labai daug naudingų savybių mūsų organizmui, tačiau  ligi šiol nemaža dalis lietuvių tiesiog dar nežino, kaip paruošti šią daržovę. Ne kartą esu sakiusi, kad virtuvėje mes turime nebijoti eksperimentuoti ir į pagalbą pasitelkti savo fantaziją.  Moliūgas ypač universali daržovė, kurią galime ruošti pačiais įvairiausiais būdais.

  • Iš moliūgų galime virti pačias skaniausias trintas sriubas, tiesiog išverdame moliūgą jį sutriname (trintuvu) ir sriuba paruošta, galite įdėti dar kelias morkas arba bulves dėl skonio įvairovės.
  • Taip pat galime ruošti daržovių troškinius, moliūgas labai greitai suminkštėja ir jį užtenka patroškinti vos 10 min.
  • Mėgstu ir kepti moliūgą orkaitėje kartu su cukinija, toks garnyras puikiai tinka prie bet kokio mėsos ar žuvies kepsnio.
  • Iš moliūgo galime gaminti netgi košes, išvirus ir sutrynus moliūgą gausime puikią, ryškiai oranžinės spalvos košę, kuri taip pat puikiai tinka kaip garnyras.
  • Kadangi moliūgas yra salstelėjęs ir savo sudėtyje turi cukraus jį galime naudoti ir kaip desertą gamindami džemus arba kepdami pyragus bei varškės apkepus.

Moliūgas ilgai išlieka šviežias

Moliūgas yra daržovė, kuri pakankamai ilgai išlieka šviežia. Laikant šaldytuve moliūgas gali laisvai išstovėti savaitę laiko. Na, o jeigu jaučiate, kad per savaitę kitą jo tikrai nesuvalgysite, galite moliūgą užšaldyti. Tereikia jį supjaustyti gabaliukas ir sudėti į šaldymo kamerą, atšildžius moliūgas bus šiek tiek minkštesnis, tačiau sriuboms ar troškiniams puikiai tinkamas.

Varškės ir moliūgų apkepas

  • 400 g moliūgo;
  • 400 g varškės;
  • 4 kiaušiniai;
  • 6 šaukštai avižų miltų;
  • Saldiklis, razinos (pagal skonį).

Pakepiname moliūgą, kol jis suminkštėja, sutriname iki vientisos masės. Kol atvės moliūgas paruošiame varškę. Sutriname 400 g varškės su 2 kiaušiniais, 3 šaukštai avižų miltų, razinos ir saldiklis (pagal skonį). Į atvėsusią moliūgo masę taip pat įmaišome 2 kiaušinius ir 3 šaukštus avižų miltų, įpilame saldiklio (pagal skonį). Kepame silikoninėje formoje, pilame sluoksnį varškės, sluoksnį moliūgo ir t. t. Kepame 200°C 40–45min. Skanaus!

Trinta moliūgų sriuba

  • 400 g moliūgo;
  • 2 morkos;
  • 2 bulvės;
  • 200 g žirnių.

Viską supjaustome kubeliais ir išverdame, sutriname trintuvu iki vientisos masės, beriame druską, pipirus ir kitus mėgstamus prieskonius pagal skonį. Ant viršaus užbarstome kietojo sūrio, valgome su česnakine duonele arba su kviečių trapučiais, skanaus!

Skaityti daugiau patiekalų su moliūgais receptų.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Ledų istorija ir skaniausių ledų receptas!

Teksto autorė: Neringa Starkovaitė Prisirpusios uogos, gaivūs ir paukščių čiulbesiu džiuginantys rytai, jūra, saulė- visa tai  vasara. Šis metų laikas daug kam  yra pats mėgstamiausias. Tiesa, dažnas iš mūsų karštomis vasaros dienomis neatsispiriame pagundai atsigaivinti ir suvalgyti porciją ledų, tačiau ar daug apie juos žinome?  Ledai patinka visiems, jų būna įvairiausių skonių, tad pripažinkite, jog tai […]

views 147
Mityba

4 sveikų ir greitų pusryčių idėjos

 Pripažinkime, jog rytas – ne pats mėgstamiausias paros metas. Kartais atsisveikinti su lova gali būti itin sunku, tačiau dienos pradžiai visada maloniai nuteikia skanūs, o svarbiausia sveiki pusryčiai ir kvapnios kavos aromatas. Pateiksime jums kelias lengvai pagaminamų pusryčių idėjas, juk puikiai suprantame, jog prieš darbo dieną niekas nenori ilgai kuistis ir eksperimentuoti virtuvėje. Energijos bomba […]

views 215
Mityba

5 ritualai, kurie padės numesti svorio

Puiki savijauta ir dailios kūno formos yra daugelio siekiamybė, tačiau kaip išlaikyti sveiką balansą, siekiant ilgalaikio rezultato, o ne trumpalaikio efekto? Atsakymas į šį retorinį klausimą tikrai yra. Reikia tik šiek tiek pakeisti savo įpročius ir susikurti kasdieninius ritualus, kurie po truputėlį padės keisti ir gyvenimo būdą į sąmoningesnį suvokimą, savęs pažinimą ir džiaugsmą, matant teigiamus […]

views 449
Kaloringiausi produktai
Mityba

7 kaloringiausi produktai. Nepatikėsite!

  Atėjus maudymosi sezonui, daugelis žmonių susimąsto apie savo kūno formas ir stengiasi koreguoti jas sportuodami ar sveikiau maitindamiesi. Taigi tam, kad išvengtumėte papildomų kalorijų ir lengviau reguliuotumėte savo svorį verta atkreipti dėmesį, ne tik į vartojamus produktus, bet ir patiekalų sudėtį, kur iš pirmo žvilgsnio visai nekalti ingredientai gali padidinti vartojamo maisto kaloringumą bei energetinę vertę. Pristatome kaloringiausių […]

views 482

Padėkime skrandžiui per šventes

Miestas ir širdys pasipuošė laukimu. Įsižiebė ne tik gatvės, bet ir viltys. Skubame pakuoti paskutiniąsias dovanas. Greitai pasimatysime su pačiais artimiausiais žmonėmis ir kartu susėsime prie šventinio stalo. Tačiau gražiausios metų šventės gali būti ne vien tik džiaugsmas, bet ir didelis iššūkis mūsų skrandžiui, ir visai virškinimo sistemai. Maisto iššūkis Prieš didžiąsias metų šventes ne […]

views 4337