Sporto klubo trenerė bei puslapio „Sveika Mityba“ įkūrėja Gerda Sakavičiūtė moliūgą vadina „ponu“. Ji sako, kad kitaip šios ryškiaspalvės daržovės pavadinti negalima, nes ji labai naudinga organizmui, gali būti ruošiama skirtingais būdais, be to, ilgai išlieka šviežia. Išsamiai apie moliūgus pasakoja Gerda.
Taip, vis dažniau ant mūsų stalo pasirodo ne kas kitas, o ponas Moliūgas. Jau vien jo pavadinimas skamba išdidžiai, dėl to ir vadinu jį „ponu“. Na, o ką jau kalbėti apie jo naudą bei platų panaudojimą. Aš pati esu didelė moliūgų gerbėja, jį naudoju labai įvairiai ir dažnai. Moliūgas gali atstoti pagrindinį patiekalą, gali būti kaip garnyras, yra tinkamas konservavimui, žaliems kokteiliams, o kartais ir kaip desertas, iš kai kurių moliūgo rūšių galima gaminti net vyną. Moliūgai yra viena labiausiai paplitusių daržovių pasaulyje, dėl jame esančio gausus maistinių medžiagų kiekio, jį derėtų įtraukti į kasdienį savo maisto racioną.
Moliūgas tikrai stebuklinga daržovė turinti labai daug naudingų savybių mūsų organizmui, tačiau ligi šiol nemaža dalis lietuvių tiesiog dar nežino, kaip paruošti šią daržovę. Ne kartą esu sakiusi, kad virtuvėje mes turime nebijoti eksperimentuoti ir į pagalbą pasitelkti savo fantaziją. Moliūgas ypač universali daržovė, kurią galime ruošti pačiais įvairiausiais būdais.
Moliūgas yra daržovė, kuri pakankamai ilgai išlieka šviežia. Laikant šaldytuve moliūgas gali laisvai išstovėti savaitę laiko. Na, o jeigu jaučiate, kad per savaitę kitą jo tikrai nesuvalgysite, galite moliūgą užšaldyti. Tereikia jį supjaustyti gabaliukas ir sudėti į šaldymo kamerą, atšildžius moliūgas bus šiek tiek minkštesnis, tačiau sriuboms ar troškiniams puikiai tinkamas.
Pakepiname moliūgą, kol jis suminkštėja, sutriname iki vientisos masės. Kol atvės moliūgas paruošiame varškę. Sutriname 400 g varškės su 2 kiaušiniais, 3 šaukštai avižų miltų, razinos ir saldiklis (pagal skonį). Į atvėsusią moliūgo masę taip pat įmaišome 2 kiaušinius ir 3 šaukštus avižų miltų, įpilame saldiklio (pagal skonį). Kepame silikoninėje formoje, pilame sluoksnį varškės, sluoksnį moliūgo ir t. t. Kepame 200°C 40–45min. Skanaus!
Viską supjaustome kubeliais ir išverdame, sutriname trintuvu iki vientisos masės, beriame druską, pipirus ir kitus mėgstamus prieskonius pagal skonį. Ant viršaus užbarstome kietojo sūrio, valgome su česnakine duonele arba su kviečių trapučiais, skanaus!