Mityba

Patiekalai iš moliūgo – sveika ir gardu!

Publikuotas 2015 spalio 20 views 26276

Kurgi dėti tą didžiulį moliūgą, atridentą iš daržo? Ir dargi parduotuvėse juos krauna atskirose lentynose! Na, moliūgai išties nusipelno atskiro dėmesio, ypač šiuo metų laiku. Todėl šiame sąraše – skaniausi patiekalai iš moliūgo.

Moliūgai turi didžiulį vitamino A ir skaidulų kiekį. Ši soti, bet liesa daržovė – pagalbininkas metantiems svorį. Be to, moliūgai stiprina imuninę sistemą – atrodo, jog tiesiog sutverti rudeniniam stalui. Šie patiekalai iš moliūgo nėra sudėtingi, o ingredientų jiems tikrai rasite namuose.

Orkaitėje kepti moliūgai

Tai netgi nebūtinai tik garnyras – kartais ir puikus, lengvai paruošiamas pagrindinis patiekalas, sušildantis rudeniškus vakarus, gausus vitaminų bet neapsunkinantis prieš miegą! Vyrai, šiais paprastais, bet skaniais keptais moliūgais nustebinkite savo moteris!

Reikės:

  • moliūgo
  • 6 šaloto svogūnų (jeigu neturite – tiks ir paprasti)
  • 6 skiltelių česnako
  • 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai balzamiko acto
  • po 1 arbatinį šaukštelį raudonėlio, pipirų
  • druskos pagal skonį
  • čiobrelių

Paruošimas:

Išvalykite moliūgo sėklas, supjaustykite jį 2cm storio riekelėmis. Svogūnus pjaustykite į kelias dalis, stambiai. Susmulkinkite česnaką. Sumaišykite visas daržoves kepimo skardoje. Likusius ingredientus sumaišykite dubenėlyje ir užpilkite ant daržovių. Kepkite 60min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220°C. Kepimo metu porą kartų pavartykite. Iškepusias daržoves patiekite papuoštas čiobrelių šakele.

Itališki moliūgų virtinukai

Tradiciniai itališki virtinukai gnocchi (tariama ‘nioki’ – tikrai patiks vaikams!) turbūt jau yra užkariavę ne vieną – suaugusiųjų, ir ypač mažųjų – širdį. Šiame rudeniškame recepte į virtinukus pažiūrime iš kitokios – moliūgo perspektyvos! Bulves pakeičiame sveikesne daržove ir gauname moliūgišką šio patiekalo variaciją – Gnocchi di Zucca.

Reikės:

  • moliūgo
  • 2 kiaušinių
  • 500g miltų
  • žiupsnelio muskato, raudonėlio, druskos
  • tarkuoto parmezano sūrio

Paruošimas:

Iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 1val. pakepinkite nuluptą, maždaug 2cm riekelėmis supjaustytą, į foliją suvyniotą moliūgą. Vanduo iš moliūgo turėtų kuo labiau išgaruoti, tad likus apie 20 min. kepimo – pradarykite foliją. Iškepus atvėsinkite ir sutrinkite trintuve, kad gautumėte moliūgo piurė (pasigaminkite šios masės daugiau – pravers kituose receptuose!).

Į 350g atvėsusio trinto moliūgo įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, pagardinkite muskatu, druska. Viską maišykite, kol gausis vientisa masė. Tai ganėtinai skysta tešla, kurią į vandenį reikia įleisti šaukštais. Užvirkite didelį puodą vandens, šaukštu pakabinkite tešlos, dėkite ją į puodą ir kitu šaukštu formuodami virtinuką, paleiskite jį į verdantį vandenį. Išvirę virtinukai iškyla į viršų. Išgriebkite, nukoškite juos ir patiekite karštus, užbarstę sūrio ir raudonėlio (pageidaujantiems gali būti patiekiami tirpinto sviesto padaže).

Greitai paruošiama trinta moliūgų sriuba

Jeigu skubate ir nemėgstate vargti prie puodų, moliūgu galite pasigardžiuoti pasigaminę šios sriubos iš minimalaus ingredientų kiekio. Eksperimentuokite ir praturtinkite šį receptą grybais, kitomis daržovėmis. Pagardinkite sriubą žalumynais ar sėklomis. Na, o itin įdomus derinys – moliūgų sriuba su krevetėmis! Beje, šis patiekalas gali kelias dienas stovėti šaldytuve, tad savaitgalį išvirkite didesnį kiekį – taip galėsite praturtinti savo pietus šiltu ir maistingu vitaminų užtaisu.

Reikės:

  • 1 didelio svogūno
  • česnako skiltelės
  • vištienos arba daržovių sultinio
  • moliūgo
  • druskos, pipirų pagal skonį

Paruošimas:

Puode ant šlakelio aliejaus pakepinkite supjaustytą svogūną, kol pagels. Sudėkite smulkintą česnaką ir pjaustytą moliūgą, dar truputį apkepkite. Supilkite sultinį (jo reikės priklausomai nuo moliūgų kiekio – tiek, kad apsemtų moliūgus) ir virkite, kol moliūgai visiškai suminkštės. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį ir viską sutrinkite trintuve.

Moliūgų ir maskarponės pyragas

Stalo karalius, svečių stebintojas moliūgo pyragas yra kvapnus ir lengvas, namus užpildys jaukiu aromatu. Beje, iš šiame pyrage naudojamų prieskonių galite pasigaminti moliūgų prieskonių mišinį ir juo gardinti kokteilius ar kitus desertus su moliūgais ir netgi kavą! Skanumėlis!

Reikės:

  • 200 g sausainių (tinka Gaidelis, Selga, avižiniai, imbieriniai)
  • 50g sviesto
  • 1 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus
  • 1 kg moliūgo
  • 250g maskarponės sūrio
  • 3 kiaušiniai
  • 170g cukraus
  • ketvirtis arbatinio šaukštelio druskos
  • pusė arbatinio šaukštelio cinamono
  • pusė arbatinio šaukštelio muskato
  • ketvirtis arbatinio šaukštelio malto imbiero

Paruošimas:

Sausainius sumalkite virtuviniu kombainu arba suvyniokite į plastikinį maišelį ir rankšluoštį – traiškykite kočėlu, kol liks trupinukai. Sudėkite į indą, įberkite cukraus, cinamono, supilkite išlydytą sviestą ir viską sumaišykite. Šia mase išklokite maždaug 30cm skersmens torto formą išimamu dugnu,  tolygiai suspauskite ir padėkite atvėsti.

Moliūgą nulupkite, supjaustykite ir paruoškite moliūgo piurė (žr. moliūgo virtinukų receptą). 450g moliūgo masės sumaišykite su maskarponės sūriu, išplakite elektriniu plakikliu. Įmaišykite cukrų, žiupsnelį druskos, 2 šaukštelius prieskonių mišinio. Į masę po vieną įmuškite ir vos išplakite kiaušinius – tik neplakite tešlos per ilgai, kitaip pyrago viršus suskils. Supilkite įdarą ant sausainių tešlos ir pašaukite pyragą į iki 180°C įkaitintą orkaitę, kepkite apie 45min., kol sustings. Idealiausia šį pyragą palikti sustingti per naktį ir patiekti su plakta grietinėle (šiek tiek nuodėmės).  

Moliūgų ir bananų kokteilis

Jeigu turite likusios moliūgų piurė – šį kokteilį pagaminsite itin greitai. Švelnus ir gausus visai dienai reikalingų mineralinių medžiagų kokteilis bus puiki išeitis!

Reikės:

  • šaldyto banano
  • šaldytos moliūgų piurė
  • apelsino
  • graikiško jogurto
  • rudojo cukraus pagal skonį
  • žiupsnelio cinamono, muskato

Paruošimas:

Pagal skonį sudėkite ingredientus į plakiklį ir sumaišykite. Beje, bananus ir moliūgą galite užšaldyti iš anksto ir laikyti šaldiklyje tiems rytams, kada pusryčiams laiko lieka labai mažai – tokiu atveju šis maistingas kokteilis bus tikras išsigelbėjimas.

O kokie patiekalai iš moliūgo yra Jūsų mėgstamiausi? Pasidalinkite komentare!

SaveSaveSaveSave

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 5621
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 5510
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 4528
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 4270
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 6561