Mityba

Migdolai: riešutai, naudingi sveikatai

Publikuotas 2016 4 gegužės views 18022
Migdolai: riešutai, naudingi sveikatai

Išalkstate tarp valgių, persivalgote per pietus ar vakarienę? Tuomet užkandžiaukite migdolais – juose gausu maistinių medžiagų, kurios suteiks energijos ir jėgų visai dienai. Tad kokia yra migdolų riešutų nauda sveikatai?

Stiprina kaulus

Seniai žinoma, kad pieno produktai toli gražu nėra vienintelis kaulų stiprybės šaltinis. Vienoje porcijoje migdolų gali būti iki 385 mg kalcio ir 386 mg magnio – mineralinių medžiagų, kurios, kaip ir vitaminas D, stiprina kaulus ir mažina tikimybę susirgti osteoporoze (liga, kuriai būdingas kaulų retėjimas bei lūžiai).

Teigiamai veikia sąnarius

Sustingę, skausmingi, uždegimų pažeisti sąnariai gali būti rimta problema, dėl kurios pasidaro sunku dirbti ir paprasčiausiai judėti (eiti, bėgti). Sąnarių ligos (pvz., reumatoidinis artritas) gali užklupti vidutinio amžiaus ar net jaunus žmones dėl įvairiausių priežasčių. Tuo tarpu migdolai turi daug linolo ir linoleno rūgščių bei riebalų rūgščių, kurios slopina sąnarių uždegimus bei skausmus ir mažina sąnarių nelankstumą.

Suteikia energijos

Vartojant daug migdolų, lengviau įveikti lėtinį nuovargį. Migdolai – puikus mangano ir vario šaltinis. Šie mineralai padeda kūno ląstelėms gaminti daugiau energijos. Dėl migdoluose esančio vitamino B-2 energija geriau pasiskirsto po visą kūną, taigi jėgų užteks visai dienai!

Mažina kraujo spaudimą

Aukštą kraujospūdį galima kontroliuoti kruopščiai renkantis maistą. Atlikus keletą tyrimų, buvo nustatytas ryšys tarp migdolų ir kraujospūdžio sumažėjimo. Šį lemia migdoluose esantis magnis (kuris atpalaiduoja širdies arterijas, palengvina kraujo pratekėjimą ir sumažina spaudimą) bei kalis (kuris veikia širdies raumenis, taigi palaiko normalų kraujo spaudimą).

Mažina cholesterolio kiekį

Didelis cholesterolio kiekis – dar vienas svarbus širdies priepuolių ir insulto rizikos faktorius. Tačiau gera naujiena ta, kad šią problemą spręsti labai padeda mitybos balansavimas! Didžiojoje Britanijoje tyrimo metu pacientams su padidėjusiu „blogojo“ cholesterolio kiekiu buvo paskirta migdolais ir kitais riešutais, sojų baltymais bei ląsteliena praturtinta dieta. Per dvi savaites buvo pastebėti reikšmingi cholesterolio kiekio pokyčiai. Manoma, kad šiuos pokyčius lemia migdoluose esantis mononesočiųjų riebalų, ląstelienos ir antioksidantų (pvz., vitamino E) derinys.

Gerina virškinimą

Jeigu ieškote būdų, kaip pagerinti virškinimą, būtinai valgykite migdolus. Migdolai turi daug ląstelienos, kuri gerina skrandžio bei žarnyno veiklą ir mažina vidurių užkietėjimo tikimybę.

Padeda numesti svorio

Migdolai gali padėti tiems, kurie siekia numesti svorio. Kanadoje atliktas tyrimas parodė, kad dalyviai, kuriems buvo paskirta migdolų dieta, svorio numetė daugiau nei kompleksinių angliavandenių prisodrintos dietos laikęsi asmenys, nors bendras suvartojamų kalorijų kiekis buvo toks pats. Pacientams, kurie reguliariai valgė migdolus, buvo nustatytas mažesnis kūno riebalų bei vandens masės procentas, taip pat mažesnė juosmens apimtis ir bendra kūno masė.

Palaiko smegenų veiklą

Senstant gali išsivystyti kognityviniai sutrikimai (silpstanti atmintis, gebėjimas mokytis). Tačiau migdoluose esančios svarbios maistinės medžiagos riboflavinas ir L-karnitinas gerina neuronų būklę bei padeda formuotis naujiems nerviniams takams, taigi sumažėja rizika susirgti Alzheimerio ir panašioms ligomis.

Naudingi sergantiems diabetu

Dėl unikalaus sveikų riebalų, baltymų ir ląstelienos derinio, migdolai – puikus maistas diabetu sergantiems žmonėms. Remiantis keliais tyrimais, reguliarus migdolų vartojimas ( net suvalgius daug angliavandenių turinčio maisto) gali pagerinti keletą svarbių rodiklių, įskaitant cukraus kiekį kraujyje po valgio.

Sumažina tulžies akmenų susidarymo riziką

Tulžies pūslės akmenligė – skausmingas virškinimo sistemos sutrikimas, kuriam pašalinti dažnai reikalinga operacija. Jis ypač būdingas moterims bei svorio problemų turintiems žmonėms. Tačiau JAV atlikto tyrimo duomenimis, ne rečiau kaip kartą per savaitę migdolus ir kitus riešutus valgančios moterys gali sumažinti tikimybę susirgti tulžies pūslės akmenlige maždaug 25 %.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1931
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1259
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1443

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 721
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 966