Išalkstate tarp valgių, persivalgote per pietus ar vakarienę? Tuomet užkandžiaukite migdolais – juose gausu maistinių medžiagų, kurios suteiks energijos ir jėgų visai dienai. Tad kokia yra migdolų riešutų nauda sveikatai?
Stiprina kaulus
Seniai žinoma, kad pieno produktai toli gražu nėra vienintelis kaulų stiprybės šaltinis. Vienoje porcijoje migdolų gali būti iki 385 mg kalcio ir 386 mg magnio – mineralinių medžiagų, kurios, kaip ir vitaminas D, stiprina kaulus ir mažina tikimybę susirgti osteoporoze (liga, kuriai būdingas kaulų retėjimas bei lūžiai).
Teigiamai veikia sąnarius
Sustingę, skausmingi, uždegimų pažeisti sąnariai gali būti rimta problema, dėl kurios pasidaro sunku dirbti ir paprasčiausiai judėti (eiti, bėgti). Sąnarių ligos (pvz., reumatoidinis artritas) gali užklupti vidutinio amžiaus ar net jaunus žmones dėl įvairiausių priežasčių. Tuo tarpu migdolai turi daug linolo ir linoleno rūgščių bei riebalų rūgščių, kurios slopina sąnarių uždegimus bei skausmus ir mažina sąnarių nelankstumą.
Suteikia energijos
Vartojant daug migdolų, lengviau įveikti lėtinį nuovargį. Migdolai – puikus mangano ir vario šaltinis. Šie mineralai padeda kūno ląstelėms gaminti daugiau energijos. Dėl migdoluose esančio vitamino B-2 energija geriau pasiskirsto po visą kūną, taigi jėgų užteks visai dienai!
Mažina kraujo spaudimą
Aukštą kraujospūdį galima kontroliuoti kruopščiai renkantis maistą. Atlikus keletą tyrimų, buvo nustatytas ryšys tarp migdolų ir kraujospūdžio sumažėjimo. Šį lemia migdoluose esantis magnis (kuris atpalaiduoja širdies arterijas, palengvina kraujo pratekėjimą ir sumažina spaudimą) bei kalis (kuris veikia širdies raumenis, taigi palaiko normalų kraujo spaudimą).
Mažina cholesterolio kiekį
Didelis cholesterolio kiekis – dar vienas svarbus širdies priepuolių ir insulto rizikos faktorius. Tačiau gera naujiena ta, kad šią problemą spręsti labai padeda mitybos balansavimas! Didžiojoje Britanijoje tyrimo metu pacientams su padidėjusiu „blogojo“ cholesterolio kiekiu buvo paskirta migdolais ir kitais riešutais, sojų baltymais bei ląsteliena praturtinta dieta. Per dvi savaites buvo pastebėti reikšmingi cholesterolio kiekio pokyčiai. Manoma, kad šiuos pokyčius lemia migdoluose esantis mononesočiųjų riebalų, ląstelienos ir antioksidantų (pvz., vitamino E) derinys.
Gerina virškinimą
Jeigu ieškote būdų, kaip pagerinti virškinimą, būtinai valgykite migdolus. Migdolai turi daug ląstelienos, kuri gerina skrandžio bei žarnyno veiklą ir mažina vidurių užkietėjimo tikimybę.
Padeda numesti svorio
Migdolai gali padėti tiems, kurie siekia numesti svorio. Kanadoje atliktas tyrimas parodė, kad dalyviai, kuriems buvo paskirta migdolų dieta, svorio numetė daugiau nei kompleksinių angliavandenių prisodrintos dietos laikęsi asmenys, nors bendras suvartojamų kalorijų kiekis buvo toks pats. Pacientams, kurie reguliariai valgė migdolus, buvo nustatytas mažesnis kūno riebalų bei vandens masės procentas, taip pat mažesnė juosmens apimtis ir bendra kūno masė.
Palaiko smegenų veiklą
Senstant gali išsivystyti kognityviniai sutrikimai (silpstanti atmintis, gebėjimas mokytis). Tačiau migdoluose esančios svarbios maistinės medžiagos riboflavinas ir L-karnitinas gerina neuronų būklę bei padeda formuotis naujiems nerviniams takams, taigi sumažėja rizika susirgti Alzheimerio ir panašioms ligomis.
Naudingi sergantiems diabetu
Dėl unikalaus sveikų riebalų, baltymų ir ląstelienos derinio, migdolai – puikus maistas diabetu sergantiems žmonėms. Remiantis keliais tyrimais, reguliarus migdolų vartojimas ( net suvalgius daug angliavandenių turinčio maisto) gali pagerinti keletą svarbių rodiklių, įskaitant cukraus kiekį kraujyje po valgio.
Sumažina tulžies akmenų susidarymo riziką
Tulžies pūslės akmenligė – skausmingas virškinimo sistemos sutrikimas, kuriam pašalinti dažnai reikalinga operacija. Jis ypač būdingas moterims bei svorio problemų turintiems žmonėms. Tačiau JAV atlikto tyrimo duomenimis, ne rečiau kaip kartą per savaitę migdolus ir kitus riešutus valgančios moterys gali sumažinti tikimybę susirgti tulžies pūslės akmenlige maždaug 25 %.