Sveikata

Maisto netoleravimas, jautrumas ir alergija – kokie būna simptomai?

Publikuotas 2016 8 liepos views 10305
Maisto netoleravimas shutterstock.com

Tai, ką valgome, daro bene daugiausiai įtakos mūsų bendrai savijautai ir sveikatai. Daugeliui žinomos tiesos, jog per daug cukraus ir nesveikas maistas yra visai netinkamas norint gyventi sveikai, o subalansuotai mitybai rekomenduojama vartoti kuo daugiau vaisų, daržovių ir panašiai. Vis tik nesunku pastebėti, jog net ir maitinantis sveikai tam tikri maisto produktai vienam žmogui suteikia jėgų ir energijos, o kitą tie patys maisto produktai priverčia jaustis blogai. Kodėl?

Į šį klausimą atsako ir apie dažniausiai problemų sukeliančius maisto produktus pasakoja sveikatos mokslų daktaras, klinikinės dietologijos specialistas Williamas Cole’as straipsnyje, kurį publikavo savo tinklaraštyje bei portale Mindbodygreen.com.

Jeigu tinkamais sveikai mitybai laikomi produktai sukelia nemalonius pojūčius ar netgi susargdina jus, pasak W. Cole’o, priežastis gali būti viena iš trijų: alergija maistui, maisto netoleravimas arba jautrumas maistui.

Alergijos tam tikram maistui yra susiję su imunine sistema, sukelia greitą ir stiprią reakciją.

Alergijos maistui simptomai gali būti šie:  

  • bėrimas,
  • niežulys,
  • dilgėlinė,
  • patinimas,
  • anafilaksija, dėl kurios pasidaro labai sunku kvėpuoti ir ji net gali būti mirtina.

Maisto netoleravimas su imunine sistema nėra tiesiogiai susijęs. Jis pasireiškia, kai kūnas negali virškinti tam tikro maisto (pavyzdžiui, pieno produktų), arba kai šis maistas dirgina virškinimo sistemą. Tai dažniausiai sukelia fermentų trūkumas.

Jautrumas maistui yra panašus į maisto netoleravimą, bet dažniausiai jo atveju būna mažiau aišku, kodėl į konkretų maistą reaguojama blogai. Taip pat jautrumas maistui gali pasireikšti per ilgesnį laiką, ne iš karto pavalgius, o nedideli tokio maisto kiekiai gali būti valgomi be pasekmių.

Maisto netoleravimo ir jautrumo maistui simptomai gali būti šie:

  • pilvo pūtimas,
  • migrena,
  • nosies tekėjimas,
  • neaiškus mąstymas, tarsi galvoje būtų migla,
  • uždegimas,
  • simptomai, panašūs į gripo,
  • skrandžio skausmai,
  • dirgliosios žarnos sindromas.

W. Cole’as išskiria kelias maisto produktų grupes, kurias įvardija kaip dažniausiai sukeliančias problemų. Jeigu pastebite, kad dažnai pavalgius tokio maisto juntate kai kuriuos iš aukščiau išvardytų simptomų, verta pagalbos ir konsultacijų kreiptis į specialistus.

shutterstock.com

shutterstock.com

  1. Glitimo turintys grūdai: kviečiai, rugiai, miežiai.

Tarp žmonių, kurie netoleruoja ar yra jautrūs tam tikram maistui, šie grūdai yra dažniausiai pasitaikantis to sukėlėjas, teigia W. Cole’as.

  1. Glitimo neturintys grūdai: kukurūzai, ryžiai, grikiai.  

Tokie grūdai turi proteinų, kurie savo struktūra yra panašūs į glitimą.

  1. Bulviniai augalai.

Šiai augalų grupei priklauso pomidorai, pipirai, bulvės, baklažanai, goji uogos (ožerkšis) ir kai kurie prieskoniai, turintys alkaloidų, kurie gali sukelti uždegimą.

  1. Ankštiniai augalai.

Tai visos pupelės, lęšiai, žemės riešutai, sojos produktai, neprinokusios sojų pupelės.

  1. Kiaušiniai.

Daugeliui žmonių, kurie negali valgyti kiaušinių, problema slypi baltyme. Trynys paprastai geriau toleruojamas, nors ir jo kai kuriems žmonėms valgyti negalima.

  1. Fermentuojami cukrūs.

Tai fermentuojami oligosacharidai, disacharidai, monosacharidų ir polioliai. Jie gali sukelti dirgliosios žarnos sindromą. Jeigu tenka jį gydyti, gydymo metu reikia vengti:

  • Daržovių: artišokų, šparagų, burokėlių, salierų, česnakų, svogūnų, porų, ankštinių augalų, Savojos kopūstų, cukrinių žirnių, kukurūzų.
  • Vaisių: obuolių, mango, nektarinų, persikų, kriaušių, slyvų, arbūzų.
  • Pieno produktų: pieno, jo padažų, ledų, saldžios grietinėlės, minkštų sūrių, jogurto.
  • Grūdų: rugių, kviečių duonos, javų, krekerių, makaronų.
  • Riešutų: anakardžių, pistacijų.
  1. Pienas.

Baltymas kazeinas, esantis piene, dažnai sukelia jautrumą arba netoleravimą.

  1. Riešutai ir sėklos.

Jie gali dirginti kai kurių žmonių organizmus, juo labiau, jeigu yra apdoroti.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Sveikata

Refliuksas: alternatyvios terapijos metodai ir jų efektyvumas

Refliuksas, arba gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) sindromas, yra dažnas virškinimo sistemos sutrikimas, kuris sukelia nemalonius simptomus, tokius kaip rėmuo, deginimas krūtinėje ir diskomfortas skrandyje. Tradicinė medicina dažnai siūlo vaistus ir gyvenimo būdo pakeitimus šių simptomų mažinimui. Tačiau pastaruoju metu didėja susidomėjimas alternatyviosiomis terapijomis, kurios gali apimti natūralius priedus, dietos pakeitimus ir kitus netradicinius gydymo metodus. […]

views 895
Sveikata

Nereguliarios mėnesinės: priežastys ir sprendimo būdai

Mėnesinės laikomos reguliariomis, kuomet kraujavimas kartojasi kas 21–35 dienas, trunka 2–7 dienas ir nėra gausus. Visgi, nereguliarios mėnesinės – gana dažnas reiškinys, su kuriuo susiduria didelė dalis moterų. Nors kartais tai gali būti laikinas svyravimas, nereguliarios mėnesinės taip pat gali signalizuoti apie tam tikras sveikatos problemas. Nereguliarių mėnesinių priežastys Nereguliarių mėnesinių priežastys gali būti įvairios. […]

views 1377
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 825
Neleiskite kūnui sustabarėti: ką reikia žinoti kiekvienam, kuris dirba sėdimą darbą?
Sveikata

Neleiskite kūnui sustabarėti: ką reikia žinoti kiekvienam, kuris dirba sėdimą darbą?

Dėl netikėtai užklupusios sveikatos krizės smarkiai išaugo įvairių sričių darbuotojų, dirbančių iš namų, skaičius. Šimtams tūkstančių žmonių tai reiškė ne tik daugiau laisvę planuojant savo darbo dieną bei derinant profesines atsakomybes su asmeninėmis, bet ir daugiau laiko praleisto sėdint prie kompiuterio. Tokios tendencijos – tikrai ne į naudą, todėl kiekvienam pravartu žinoti, kaip apsaugoti savo […]

views 2853
Kodėl negalime gyventi be aminorūgščių?
Sveikata

Kodėl negalime gyventi be aminorūgščių?

Aminorūgštys yra labai svarbios mūsų organizmui. Tačiau kaip mes pasisaviname aminorūgštis ir ką jos daro? Tai aptarsime šiame straipsnyje. Akmens amžiaus žmonės – mūsų pirmtakai – buvo vidutiniškai liekni, bet raumeningi. Viena iš to priežasčių yra ta, kad jie daugiausia valgė maistą, tokį kaip mėsa ir augalai, kuriuose gausu baltymų. Šiuos baltymus sudaro vadinamosios aminorūgštys, […]

views 3208