Žmonės organizmą valo jau nuo seniausių laikų. Tokia procedūra padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų ir geriau jaustis: juk gaubtinėje žarnoje susikaupusios atliekos į organizmą sugrąžina toksinus, o to pasekmė – energijos stygius, galvos skausmai ir viršsvoris.
Gaminant organizmą valančius gėrimus, patariama rinktis tuos vaisius ir sėklas, kuriuose randama daugiausia virškinimą gerinančių skaidulų bei kitų žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Būtent todėl obuolį galima vadinti bene idealiausiu tokio kokteilio pagrindu, kadangi vidutiniame vaisiuje yra apie 4 gramus maistinių skaidulų, didelis kiekis vitaminų A ir C, kalio, kalcio ir fosforo. Be to, besilaikantieji dietos obuolius renkasi todėl, kad jie suteikia sotumo jausmą.
Tuo tarpu maistinių skaidulų netrūksta tiek ispaninio šalavijo (čija) sėklose, tiek linų sėmenyse. Abu produktai turi daug baltymų, omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių bei daugybę naudingų mineralų. Be to, linų sėmenų vartojimas sumažina gaubtinės žarnos vėžio riziką.
Na, o mūsų senolių pamėgtas ir plačiai naudojamas medus ne tik suteikia malonų skonį, bet ir su kitais ingredientais aprūpina organizmą maistingosiomis medžiagomis, o virškinamąjį traktą – skaidulomis.
Gaubtinę žarną valančio gėrimo receptas
Ingredientai: 1 stiklinė vandens, 1 valgomasis šaukštas maltų linų sėmenų, 1 valgomasis šaukštas čija sėklų, 1 arbatinis šaukštelis medaus, 1 obuolys.
Paruošimo būdas: į elektrinį trintuvą supilkite vandenį, suberkite linų sėmenis, įdėkite medaus ir obuolį. Maišykite tol, kol susidarys vientisa tiršta masė. Ją supilkite į stiklinę, suberkite čija sėklas ir maišykite tol, kol jos išbrinks (apie 5 minutes).
Vartodami daug skaidulų turinčius produktus, nepamirškite gerti pakankamai vandens – taip išvengsite dehidratacijos bei išlaikysite reguliarų tuštinimąsi.