Mityba

Kiaulpienės – ne tik vainikams pinti: ką ir kodėl verta iš jų pasigaminti?

Publikuotas 2016 10 gegužės views 7878
kiaulpienės stock.adobe.com

Kiaulpienės – ne tik galvos puošmena ar nenaudingos žolės, o kiekviename kieme randamas sveikatos šaltinis, apie kurio teigiamą įtaką kalbėjo jau mūsų senoliai. Kitą kartą prieš išraudami kieme augančias kiaulpienes, nepamirškite, jog jos gali tapti ne tik Jūsų maistu, bet ir vaistu! Kodėl verta jas valgyti?

  1. Kovoja su kepenų ligomis. Nesuklysime kiaulpienių šaknis pavadindami „kepenų eliksyru“, kadangi jos reguliuoja tulžies gamybą ir taip sumažina tikimybę susirgti gelta bei kitomis kepenų ligomis.
  1. Stiprina kaulus. Kiaulpienėse gausu kalcio – mineralo, būtino kaulų augimui ir stiprėjimui. Be to, šiose žolelėse netrūksta tokių antioksidantų kaip vitaminas C arba luteolinas, kurie apsaugo kaulus nuo su senėjimu susijusių ligų.
  1. Lengvina diabeto simptomus. Iš kiaulpienių spaustos sultys itin naudingos sergantiems diabetu, kadangi stimuliuoja insulino gamybą kasoje ir kartu išlaiko žemą cukraus kiekį kraujyje.
  1. Gerina šlapimo organų sistemos veiklą. Kiaulpienės – natūralus diuretikas, skatinantis nereikalingų skysčių pašalinimą iš organizmo, kurio dėka inkstai ir šlapimo takai „atsikrato” toksiškų medžiagų. Be to, žolelės turi dezinfekuojamųjų savybių, stabdančių mikrobų dauginimąsi šlapimo organų sistemoje.
  1. Stabdo vėžinių ląstelių augimą. Kiaulpienėse esantys antioksidantai, tokie kaip vitaminas C ir luteolinas, kovoja su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu, skatinančiu vėžinių ląstelių atsiradimą. Taip pat žolelės padeda detoksikuoti organizmą, ir taip jį apsaugo nuo auglių susidarymo.
  1. Užtikrina gerą virškinamojo trakto veiklą. Valgant kiaulpienes į organizmą patenka nemažai maistinių skaidulų, teigiamai veikiančių virškinimą. Skatindamos žarnyno judesius, kiaulpienių skaidulos apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir kitų, kur kas rimtesnių virškinamojo trakto ligų.
  1. Suteikia odai sveiką išvaizdą. Kiaulpienių pienas yra labai šarmingas ir turi bakterijas naikinančių savybių, todėl gali padėti išgydyti tas odos ligas, kurias sukėlė mikrobai arba grybelis.
kiaulpienės

bigstockphoto.com

Jei bandote atsikratyti kofeino turinčių produktų, puikiu pakaitalu jiems gali tapti kiaulpienių šaknų kava. Šis gėrimas skoniu nenusileidžia tikrai kavai, tačiau turi daug daugiau naudingųjų medžiagų.

Gaminimo procesas:

  • Pririnkę pluoštą kiaulpienių šaknų, jas keletą kartų nuplaukite – tol, kol ant jų nebeliks žemių;
  • Švarias šaknis smulkiai supjaustykite ir dar kartą nuplaukite vandeniu;
  • Išdėliokite šaknis ant kepimo skardos ir pašaukite į iki 250°C įkaitintą orkaitę. Dureles palikite praviras tam, kad išgaruotų drėgmė. Nepalikite šaknų be priežiūros, pasirūpinkite, kad džiūtų tolygiai ir nedegtų. Džiovinimas turėtų užtrukti apie 2 valandas;
  • Kai šaknys bus pakankamai paskrudusios, leiskite joms visiškai atvėsti ir tada suberkite į stiklainį. Vienam puodeliui kavos reikės vieno arbatinio šaukštelio šaknų. Kartoką gėrimo skonį gali sušvelninti šlakelis pieno.

Salotų su kiaulpienių lapais receptą rasite čia

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1950
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1271
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1454

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 723
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 968