Mityba

Ką turėtumėte valgyti, jei Jums 30-40 metų?

Publikuotas 2016 9 liepos views 17674
Ką turėtumėte valgyti, jei Jums 30-40 metų? shutterstock.com

Jau rašėme, ką turėtų valgyti ir kaip atrodo ideali vakarienė 20-30 metų moterims. Šįkart tiesiame pagalbos ranką šiek tiek vyresnėms skaitytojoms, ir pasakojame, kokių produktų derėtų įtraukti į kasdienį racioną. Nepamirškite, kad šiame amžiuje Jūsų mitybos tikslas – balansas ir organizmo valymas.

Vidutinio sudėjimo 30-40 metų moteriai, dirbančiai biure, per parą reikėtų suvartoti ne daugiau nei 1800 kCal. Mitybos specialistai rekomenduoja tokį kalorijų pasiskirstymą:

pusryčiai – 25–30% kCal,

priešpiečiai – 10–15% kCal,

pietūs – 40–45% kCal,

vakarienė – 10–25% kCal.

Vadinasi, paskutinio Jūsų valgio (geriausia 3 valandos prieš einant miegoti) kaloringumas turėtų siekti ne daugiau nei 360 kCal.

Tokio amžiaus moteriai į racioną verta įtraukti šių maistingųjų medžiagų:

Folio rūgštis. Šiuolaikinės moterys nebesistengia pastoti kiek įmanoma anksčiau, nes daugelis pirmiausia siekia karjeros ir lavina savo talentus bei gabumus. Todėl gatvėse su vežimėliais vis dažniau galima išvysti balzakiško“ amžiaus moteris. Manoma, kad prieš nėštumą ir jo metu vartojama folio rūgštis užkerta kelią kai kuriems vaisiaus apsigimimams. Tiesa, jokiu būdu nenutraukite vitamino vartojimo ir jau susilaukusios kūdikio. Rekomenduojama folio rūgšties paros norma – iki 500 mg.

Folio rūgšties šaltiniai: žalialapės daržovės (špinatai, brokoliai, petražolės ir pan.), lęšiai, avokadai, kepenys, inkstai, kiaušiniai, alaus mielės.

Celiuliozė (ląsteliena). Daugybė moterų po gimdymo bando atsikratyti papildomų kilogramų. Geriausiu lieknėjimo misijos sąjungininku gali tapti sotumo jausmą suteikianti bei virškinimą gerinanti celiuliozė. Be to, ląsteliena padeda išvalyti organizmą nuo toksinų ir kitų kenksmingų atliekų. Rekomenduojama paros norma – iki 35 g.

Celiuliozės šaltiniai: sėlenos, ankštinės daržovės, pilno grūdo produktai, kruopos.

Jodas. Nuolatinis persidirbimas, stresas ir aplinkos užterštumas neigiamai veikia endokrininę sistemą. Pirmiausia nuo to nukenčia skydliaukė – vienas pažeidžiamiausių moters kūno organų. Todėl jodo produktus vartokite ne tik tam, kad užkirstumėte kelią skydliaukės ligoms, bet ir tuo atveju, jei laukiatės arba žindote. Tiesa, pernelyg didelis su maistu gaunamo jodo kiekis gali būti toks pat žalingas, kaip ir jo stygius. Rekomenduojama paros norma – 150 µg.

Jodo šaltiniai: žuvis, dumbliai, moliuskai, midijos, krevetės, graikiniai riešutai.

Grikių miltų makaronai su krevetėmis (2 porcijos)

Jums reikės:

  • 60 g grikių miltų makaronų,
  • 4 stiklinės vandens,
  • ½ stiklinės susmulkintų morkų,
  • 1 valgomasis šaukštas ryžių acto,
  • 1 arbatinis šaukštelis skrudintų sezamų aliejaus,
  • 1 arbatinis šaukštelis sojų padažo,
  • ¼ arbatinio šaukštelio čili padažo,
  • ⅛ arbatinio šaukštelio cukraus,
  • ½ puodelio virtų krevečių (apie 60 gramų),
  • ¼ puodelio smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų,
  • 1 valgomasis šaukštas šviežios kalendros (smulkintos)

Paruošimo būdas: negiliame puode užvirkite 4 stiklines vandens. Į verdantį vandenį suberkite makaronus ir virkite apie 4 minutes. Tuomet sudėkite morkas ir virkite dar apie 2 minutes. Nupilkite vandenį, makaronus su morkomis sudėkite į lėkštę. Nedideliame dubenyje sumaišykite sezamų aliejų, sojų padažą, actą, čili padažą ir cukrų. Gautą mišinį užpilkite ant makaronų, sudėkite krevetes. Patiekalą pagardinkite žolelėmis.

Nepamirškite, kad tai – tik bendros rekomendacijos, todėl jei turite sveikatos sutrikimų, prieš pradėdamos laikytis šių taisyklių pasikonsultuokite su gydytoju.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1996
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1297
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1485

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 733
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 980