Mityba

Norintiems sulieknėti: idėjos sotiems ir sveikiems užkandžiams

Publikuotas 2016 13 rugpjūčio views 14464
shutterstock.com

Kiekvienas mitybos specialistas patvirtins, jog neužtenka sočiai pavalgyti tris kartus per dieną – į savo užimtą dienotvarkę būtina įtraukti ir priešpiečius bei pavakarius. Taip bus lengviau išlaikyti rekomenduojamus 2-2,5 valandos tarpus tarp valgių, be to, vakare nekils pagundų prisikimšti nesveiko maisto.

Pagrindinės mitybos taisyklės:

Priešpiečių metu ant Jūsų stalo turėtų karaliauti vaisiai ir uogos. Geriausia rinktis sezoninius gardumynus, o ypač laukines uogas. Jose netrūksta antioksidantų, be to, augančios miškuose jos paprastai išvengia chemikalų. Manoma, kad suaugusiam žmogui per dieną reikia suvartoti apie 300 gramų vaisių ir uogų. Tiesa, patariama vaisiais nepiktnaudžiauti, kadangi juose netrūksta cukraus, o iš jų gaunama energija – trumpalaikė.  

Pavakariams labiausiai tinka nekepinti ir nesūdyti riešutai bei įvairios sėklos. Jų vienu kartu reikėtų suvalgyti apie 30-40 gramų. Po pietų galite užkąsti ir nedidelį gabalėlį sūrio, saujelę ankštinių daržovių, graikiško arba nesaldinto jogurto. Nepamirškite, jog saldus jogurtas – nebe užkandis, o desertas.

Sveiki priešpiečiai ir pavakariai norintiems numesti svorio:

Natūralus jogurto užkandis

Pavakariams pasilepinkite sveiku graikiško jogurto ir čija sėklų užkandžiu. Sėklos jau nuo seno žinomos dėl gausybės žmogaus organizmui naudingų savybių, tuo tarpu 100 gramų graikiško jogurto, priklausomai nuo rūšies, yra vos 60-100 kCal.

Jums reikės: vienos stiklinės graikiško jogurto, čija sėklų pagal skonį

Paruošimo būdas: sumaišykite čija sėklas ir jogurtą, sandariai uždenkite ir palikite šaldytuve bent dviem valandoms (geriausia – per naktį).

Gaivios vaisių salotos

shutterstock.com

shutterstock.com

Gardžios salotos tikrai privers suvalgyti reikalingą dienos vaisių normą ir paįvairins pabodusį priešpiečių racioną. Avokadas suteiks reikalingų riebalų rūgščių – dažnai lieknėjantys vengia riebalų, tačiau šie yra naudingi ir reikalingi.

Jums reikės: ½ pjaustyto avokado, ½ mažo, nulupto ir skiltelėmis padalinto greipfruto, 1 mažo, nulupto ir skiltelėmis padalinto mandarino, 1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių, ½ arbatinio šaukštelio medaus, ⅛ arbatinio šaukštelio košerinės druskos, mėtų lapelių pagal skonį.

Paruošimo būdas: nedideliame dubenyje sumaišykite medų, druska ir citrinos sultis. Sudėkite avokado, greipfruto ir mandarino skilteles. Pagardinkite mėtos lapeliais.

Žirnių ir sūrio skanėstas

Puikus būdas į racioną įtraukti daugiau ankštinių daržovių, itin naudingų mūsų organizmui. Pavyzdžiui, žirniuose gausu geležies, magnio, kalcio, cinko ir B grupės vitaminų. Šis skanėstas puikiai tiks pavakariams.

Jums reikės: 4 saujų šviežių arba šaldytų pupelių, alyvuogių aliejaus pagal skonį, 1 saujelės šviežiai tarkuoto parmezano sūrio, 1 citrinos, baltųjų pipirų pagal skonį.

Pagaminimo būdas: išvirkite žirnius, nukoškite per kiaurasamtį, tačiau palikite šiek tiek virimo vandens. Sudėkite žirnius atgal į puodą, įpilkite truputį aliejaus. Išmaišykite, suberkite parmezano sūrį ir maišykite tol, žirniai pasidengs sūrio mase (konsistencija turi būti panaši į risotto). Apšlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite baltaisiais pipirais.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 2018
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1306
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1498

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 735
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 984