Vos tik pasirodžius „5:2“ dietai, ji itin greitai tapo viena iš populiariausių lieknėjimo būdų Holivude. Šios dietos žavesys tai, kad laikantis šios dietos nereikia atsisakyti mėgstamų patiekalų ir netgi leidžiama išgerti taurę vyno. Turbūt kyla klausimas, kodėl tai vadinama dieta? Visa jos paslaptis slypi iškrovos dienose, o tai reiškia, jog 5 dienas jūs galite valgyti įprastai, o 2 dienos per savaitę yra iškrovos arba kitaip tariant „pasninko“ dienos. Laikantis dietos nereikėtų pamiršti ir sportinių užsiėmimų, per dieną reikėtų skirti bent 30 minučių mankštai.
bigstockphoto.com
„5:2“ dietą aprašė Londono karališkosios ligoninės medicinos mokyklą baigęs britų daktaras Michaelas Mosley kartu su Mimi Spencer. Michaelas vėliau vedė mokslų laidas BBC, jo laida „Valgyk, pasninkauk ir gyvenk ilgiau“ sulaukė neįtikėtino atgarsio visame pasaulyje, už indėlį į medicinos laidas buvo pripažintas metų medicinos žurnalistu. Žurnalistė ir rašytoja Mimi Spencer rašo straipsnius laikraščiams ir žurnalams, kai kuriuose turi savo skiltis.
„5:2“ dieta dar labiau vilioja dėl to, kad tai paprastas ir veiksmingas būdas padailinti savo kūno linijas, nereikia galvoti ne tik apie tai, ką valgote, bet ir kada valgome, nėra jokių sudėtingų taisyklių, planas lankstus, todėl jo lengva laikytis. Įrodyta, kad žmogaus, kuris apriboja savo racioną dukart per savaitę, cukraus kiekis kraujyje yra kur kas stabilesnis, todėl sumažėja diabeto rizika. Be to, tokia mityba padeda išvengti širdies ligų, sumažina Alzhaimerio ir Parkinsono ligų tikimybę.
Svarbu atminti, kad iškrovos dienos negali būti iš eilės, t.y. viena po kitos. Specialistai teigia, kad pačios sudėtingiausios dienos iškrovai yra pirmadienis ir ketvirtadienis, geriausia rinktis antradienį ir šeštadienį, arba trečiadienį ir sekmadienį. Specialistai atkreipia dėmesį, jog pasninkaujant svarbus psichologinis poveikis, jeigu pasninkausite ilgiau negu parą apima pagieža, nuobodulys, jaučiatės kaip apgultyje ir kyla noras viską mesti.
Per iškrovos dienas įprastos dienos normos kalorijas reikėtų sumažinti keturis kartus, kitaip tariant, per iškrovos dieną reikėtų suvartoti 500–600 kalorijų per dieną. Per iškrovos dienas negalima valgyti saldžių ir miltinių patiekalų, negalima gerti saldžių sulčių. Valgykite produktus, kurie praturtinti baltymais ir lėtaisiais angliavandeniais, žinoma, daržoves. Maistą gaminkite namuose, tuomet žinosite tikslią patiekalų sudėtį bei išvengsite nereikalingų riebalų. Gerkite daug vandens, į vandenį galite įmesti kelis griežinėlius agurko ar įspausti žaliosios citrinos sulčių. Įprastomis dienomis galite leisti sau išgerti ir alkoholio, atminkite, kad alus kaloringas, geriau rinkitės taurę raudono vyno.
Specialistai knygoje, kurioje aprašė „5:2“ dietą, teikia ir pavyzdinių meniu iškrovos dienoms:
Iš viso 494 kalorijos. Pusryčiai (142 kalorijos): pusė puodelio liesos varškės, supjaustyta kriaušė ir šviežia figa. Vakarienė (352 kalorijos): 3–5 gabalėliai lašišos (100 g, 180 kalorijų) arba tuno (100 g, 136 kalorijos), sašimis su 2 šaukšteliais sojų padažo, marinuotas imbieras ir mandarinas.
Iš viso 496 kalorijos. Pusryčiai (190 kalorijų).: avižinių dribsnių košė (40 g avižinių dribsnių ir vandens) ir pusė puodelio šviežių mėlynių. Vakarienė (306 kalorijos): riebaluose pakepinta vištiena (150 gramų vištienos krūtinėlės supjaustykite juostelėmis, į keptuvę įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus. Pagardinkite šaukšteliu trinto imbiero, šaukštu supjaustytų kalendrų, viena sutrinta česnako skiltele, 2 šaukšteliais sojų padažo). Ir vienas mandarinas.
Iš viso 490 kalorijų. Pusryčiai (130 kalorijų): pusė puodelio lieso jogurto, 0.25 puodelio šviežių mėlynių ir šeši labai ploni lieso kumpio griežinėliai. Vakarienė (360 kalorijų): salotos su kiaušiniu ir feta. Į indą susmulkinkite vidutinio dydžio romaninės salotos lapą, 0.25 puodelio smulkintų neluptų agurkų, sumaišykite. Tuomet užbarstykite dviem trečdaliais puodelio trupintos fetos, įmeskite pusantros didelės konservuotos juodosios alyvuogės ir pabarstykite žiupsneliu petražolių.
bigstockphoto.com
Klausiame specialistės, kokia jos nuomonė apie šią „5:2“ dietą, apie jos privalumus ir trūkumus. Konsultuoja Asmeninė trenerė ir mitybos konsultantė Rasa Vilkienė („Rasa Lifestyle“).
Rasa, pakomentuokite, kokia jūsų nuomonė apie šią dietą?
Mano nuomone, toks lieknėjimo būdas užtikrina tik laikiną rezultatą, o laikytis šios dietos ilgiau nei 3 savaites – nepatartina. Kas greitai numetama, tas greitai ir atsistato, mano praktika rodo tai, kad po to sugrįžta dar didesnis svoris nei buvo prieš tai.
Kokie dietos privalumai ir trūkumai?
Tokia dieta netinka tiems, kurie linkę persivalgyti ar sunkiai kontroliuoja save prie pietų ar vakarienės stalo. Jei žmogus staiga apriboja valgį, jis ima nuolat galvoti tik apie maistą, o tai jau yra pirmas žingsnis į persivalgymą per kitas penkias ne iškrovai skirtas dienas. Taip pat padidėja rizika valgyti nemaistingus, net kenksmingus užtat skanius produktus. Mat išalkęs žmogus negalvoja apie teisingą mitybos racioną ir jo kiekį. Žmonėms sunku laikytis sistemos, kai siūloma kažkiek laiko badauti, o kažkiek valgyti. Žmonės, kurie penkias dienas per savaitę apribojo sau maistą, o per išeigines valgė sočiai ir gausiai… Apie kokį nors jų svorio sumažėjimą negalėjo būti ir kalbos. Žmogaus nervinė sistema išsiderina ir jis pasidaro piktas, nes jis turi save riboti dėl kiekio bei turi būti konkretūs produktai.
Ar šios dietos laikytis yra sveika? Ar patartumėte ją išbandyti?
Mityba turi būti įvairi ir nuosekli. Be to, reikia atkreipti dėmesį ir į maisto kaloringumą. Maisto raciono energetinė vertė turi atitikti sunaudojamus organizmo energijos trūkumus visoms veikloms vykdyti. Bendra paros kalorijų produktų masė turėtų apimti visumą būtinų baltymų, riebalų ir angliavandenių. Tam, kad organizmas gautų reikiamą baltymų kiekį, reikia, kad per parą bent pusė baltymų kiekio būtų iš gyvūninės kilmės produktų (mėsa, paukštiena, žuvis), o kita iš augalinių. Mitybos racione turi būti reikiamas vitaminų ir mineralų kiekis. Ši dieta man nepriimtina, bet jei žmogui patinka, kodėl nepabandyti. Kiekvienas renkasi, kas jam priimtina, ir kas duos didžiausią naudą.
Nebūtina save įsprausti į labai griežtus rėmus. Vieną dieną savaitėje palepinkite save. Tą dieną valgykite, ką norite ir pamirškite savo mitybos planą. Kai ilgą laiką gaunate tokį patį kalorijų skaičių, tebūnie ir nedidelį, kūnas prie jo pripranta, medžiagų apykaita ima lėtėti ir ją reikia „užvesti“ iš naujo. Tam pasitarnauja kaloringas maistas. Kuomet vieną dieną gaunate labai daug kalorijų, o sekančią grįžtate prie įprasto jų skaičiaus, organizmas tai supranta kaip drastišką jų sumažinimą ir vėl intensyviau degina riebalus.
Svarbiausia, kad smaguriavimo diena visą laiką būtų ta pati savaitės diena. Rekomenduočiau rinktis šeštadienį. Juk tądien dažniausiai susitinkate su draugais, vykstate į svečius arba kažkas aplanko Jus. Tą, vieną dieną per savaitę, savęs neribokite. Skanaus!