Laba diena, norėjau pasiteirauti, kaip reikėtų pradėti tapti vegetaru? Mėsos nevalgau dar tik kelias dienas, prisirinkau alternatyvių produktų, kaip avinžirniai, sojų pupelės, kanapių sėklos, chia sėklos, tačiau po tiek dienų valgymo man pradėjo darytis silpna, svaigti galva ir atsirado nepakeliamas galvos skausmas. Draugei gydytoja patarė atsargiai elgtis su chia sėklomis ir vartoti jų labai nedaug, gal šie simptomai galėjo atsirasti ir nuo to, bet manau, kad ir nuo mitybos pakeitimo… Ar galite pasidalyti savo nuomone šiuo klausimu ir kaip man reikėtų toliau elgtis?
Atsako dietologė Eglė Šinkevičiūtė:
Laba diena,
Žmogus, nevalgantis tik mėsos, nėra vegetaras. Jis yra tik žmogus, kuris iš savo raciono pašalino mėsą ir nuo to blogai nebus, nes mityboje turėsite dar keletą gyvulinės kilmės baltymo šaltinių: žuvis, pieno produktai, kiaušiniai gebės aprūpinti organizmą reikiamomis amino rūgštimis ir sveikata dėl to neblogės. Jeigu nutinka taip, kad staiga iš savo raciono išmetate ir mėsą, ir minėtus produktus, tapdami vegetarais ar jau net ir veganais, ir nerasite jiems tinkamų pakaitalų, organizmas netruks parodyti, kad jam labai daug ko trūksta, nes jis nėra aprūpinamas reikalingomis medžiagomis, vitaminais, mikroelementais ir minėtomis pilnavertėmis amino rūgštimis.
Ant vegetarų ir veganų stalo turėtų atsirasti kuo įvairesnių daržovių ir vaisių, grūdinių kultūrų, duonos su sėklomis. Turėtų būti gausu ankštinių produktų: pupelių, žirnių, lešių, avinžinrnių, šie yra mažai kaloringi ir turi labai daug baltymų, gerą amino rūgščių balansą. Būtinos kruopos, riešutai. Valgant visa tai, kas išvardyta, organizmas gautų tikrai labai nemenką skaidulų, naudingų aliejų, mikroelementų bei vitaminų balansą. Ir tai dar būtų puiki prevencija nuo širdies ligų. Beje, minėtų produktų dažnai trūksta net ir visavalgių mityboje.