Kiaulpienės – ne tik galvos puošmena ar nenaudingos žolės, o kiekviename kieme randamas sveikatos šaltinis, apie kurio teigiamą įtaką kalbėjo jau mūsų senoliai. Kitą kartą prieš išraudami kieme augančias kiaulpienes, nepamirškite, jog jos gali tapti ne tik Jūsų maistu, bet ir vaistu! Kodėl verta jas valgyti?
- Kovoja su kepenų ligomis. Nesuklysime kiaulpienių šaknis pavadindami „kepenų eliksyru“, kadangi jos reguliuoja tulžies gamybą ir taip sumažina tikimybę susirgti gelta bei kitomis kepenų ligomis.
- Stiprina kaulus. Kiaulpienėse gausu kalcio – mineralo, būtino kaulų augimui ir stiprėjimui. Be to, šiose žolelėse netrūksta tokių antioksidantų kaip vitaminas C arba luteolinas, kurie apsaugo kaulus nuo su senėjimu susijusių ligų.
- Lengvina diabeto simptomus. Iš kiaulpienių spaustos sultys itin naudingos sergantiems diabetu, kadangi stimuliuoja insulino gamybą kasoje ir kartu išlaiko žemą cukraus kiekį kraujyje.
- Gerina šlapimo organų sistemos veiklą. Kiaulpienės – natūralus diuretikas, skatinantis nereikalingų skysčių pašalinimą iš organizmo, kurio dėka inkstai ir šlapimo takai „atsikrato” toksiškų medžiagų. Be to, žolelės turi dezinfekuojamųjų savybių, stabdančių mikrobų dauginimąsi šlapimo organų sistemoje.
- Stabdo vėžinių ląstelių augimą. Kiaulpienėse esantys antioksidantai, tokie kaip vitaminas C ir luteolinas, kovoja su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu, skatinančiu vėžinių ląstelių atsiradimą. Taip pat žolelės padeda detoksikuoti organizmą, ir taip jį apsaugo nuo auglių susidarymo.
- Užtikrina gerą virškinamojo trakto veiklą. Valgant kiaulpienes į organizmą patenka nemažai maistinių skaidulų, teigiamai veikiančių virškinimą. Skatindamos žarnyno judesius, kiaulpienių skaidulos apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir kitų, kur kas rimtesnių virškinamojo trakto ligų.
- Suteikia odai sveiką išvaizdą. Kiaulpienių pienas yra labai šarmingas ir turi bakterijas naikinančių savybių, todėl gali padėti išgydyti tas odos ligas, kurias sukėlė mikrobai arba grybelis.

bigstockphoto.com
Jei bandote atsikratyti kofeino turinčių produktų, puikiu pakaitalu jiems gali tapti kiaulpienių šaknų kava. Šis gėrimas skoniu nenusileidžia tikrai kavai, tačiau turi daug daugiau naudingųjų medžiagų.
Gaminimo procesas:
- Pririnkę pluoštą kiaulpienių šaknų, jas keletą kartų nuplaukite – tol, kol ant jų nebeliks žemių;
- Švarias šaknis smulkiai supjaustykite ir dar kartą nuplaukite vandeniu;
- Išdėliokite šaknis ant kepimo skardos ir pašaukite į iki 250°C įkaitintą orkaitę. Dureles palikite praviras tam, kad išgaruotų drėgmė. Nepalikite šaknų be priežiūros, pasirūpinkite, kad džiūtų tolygiai ir nedegtų. Džiovinimas turėtų užtrukti apie 2 valandas;
- Kai šaknys bus pakankamai paskrudusios, leiskite joms visiškai atvėsti ir tada suberkite į stiklainį. Vienam puodeliui kavos reikės vieno arbatinio šaukštelio šaknų. Kartoką gėrimo skonį gali sušvelninti šlakelis pieno.
Salotų su kiaulpienių lapais receptą rasite čia.
Kokia tavo nuomonė?