Mityba

Meniu savaitei: 7 superdaržovės kiekvienai dienai

Publikuotas 2016 8 gegužės views 25210
Meniu savaitei: 7 superdaržovės kiekvienai dienai

Mitybos specialistai tvirtina, jog norėdami per dieną gauti pakankamai visų organizmui reikalingų medžiagų, turime suvalgyti bent 400 gramų daržovių. Toks maistas ne tik sveikas bei skanus, bet ir turi itin mažai kalorijų. Sudarėme jums optimalų daržovių sąrašą savaitei. Nors rekomenduojama neapsistoti ties vos keliais maisto produktais, šias septynias daržoves, nusipelniusias supergaliūnių vardo, į savo lėkštes kraukite kiek įmanoma dažniau.

Ridikėliai: ir sergantiems, ir lieknėjantiems

Reta šeimininkė pavasarį įsivaizduoja be ridikėliais gardinamų salotų, o apie jų naudą galima kalbėti ne vieną valandą: ridikėliuose gausu vitamino C, apsaugančio ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Be to, šios daržovės turtingos skaidulomis, kurios gali užkirsti kelią širdies ligoms bei storosios žarnos vėžiui; jose netrūksta cholesterolio kiekį kraujyje mažinančio fitosterolio bei kaulus stiprinančio kalcio. Ridikėlius į racioną verta įtraukti ir tiems, kurie skaičiuoja kalorijas: 100 gramų daržovių turi vos 16 kalorijų!

bigstockphoto.com

bigstockphoto.com

Briuseliniai kopūstai: natūralus antidepresantas

Kodėl briuselinius kopūstus pamėgo sveikuoliai ir sportininkai, nekyla nė klausimas. 100 gramų nedidelių daržovių turi vos 41 kaloriją bei daugybę žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Kopūstuose gausu vitamino K, kuris palaiko normalų kraujo krešėjimą ir padeda gyti žaizdoms. Taip pat daržovės gali pasigirti omega-3 sočiosiomis rūgštimis, veikiančiomis kaip natūralus antidepresantas ir sumažinančiomis reumatoidinio artrito tikimybę. Gausybę vario turinčius briuselinius kopūstus būtina valgyti tiems, kurie neapsieina be alkoholio – svaigieji gėrimai iš organizmo pašalina šią naudingą medžiagą.

Brokoliai: neišsenkantis vitaminų šaltinis

Nors brokoliai nėra pati mėgstamiausia daržovė pasaulyje, jie maistingumu lenkia didžiąją dalį mūsų vartojamų produktų. Dažniau užkąsti brokolių pataria ir dietologai, kadangi žalumynai turi tik 28 kalorijas. Su puodeliu pjaustytų daržovių gausite visą reikalingą paros vitaminų C ir K normą, taip pat brokoliuose gausu kalio, būtino kenčiantiems nuo žemo kraujo spaudimo. Antioksidantinėmis savybėmis pasižyminčiose daržovėse netrūksta uždegimus malšinančio seleno bei alergines reakcijas palengvinančio kaemferolio.

bigstockphoto.com

bigstockphoto.com

Morkos: spalvingas vaistas nuo senėjimo

Morkos savo ryškia spalva ne tik traukia akį, bet ir pagerina jos sveikatą. Nors nusilpusio regėjimo daržovės nepataisys, morkos gali užkirsti kelią kitoms akių ligoms, atsirandančioms dėl vitamino A trūkumo – 100 gramų yra 408% reikiamos šio vitamino dienos normos. Be to, morkose gausu beta karotino, apsaugančio centrinę nervų sistemą nuo senėjimo, bei kalcio, kurio moterims ypač trūksta menopauzės laikotarpiu. Vos 45 kalorijas turinčios daržovės daro teigiamą įtaką išvaizdai – jose esantys karotinoidai padeda išsaugoti sveiką odą ir stiprius plaukus.

Špinatai: aršūs celiulito priešai

Pamenate animacinį filmą apie jūreivį Popajų, kuriam jėgų teikdavo špinatai? Metas grįžti į vaikystę ir šios naudingos daržovės užkąsti patiems. Jei nemėgstate jų žalių, turime Jums gerą naujieną – išvirti tik 23 kalorijas turintys špinatai tampa tris kartus maistingesni! Su 100 gramų žalumynų gausite ketvirtadalį geležies dienos normos bei gausybę vitamino K, galinčio sumažinti Alzheimerio ligos tikimybę. Špinatuose esančios veikliosios medžiagos stiprina imuninę sistemą bei padeda kovoti su tūkstančius moterų kankinančiu celiulitu.

Raudonoji paprika: vitamino C papildas

Vienoje raudonojoje paprikoje yra tik 28 kalorijos ir net 200 % rekomenduojamos vitamino C paros normos! Kuo ilgiau paprika nokinama, tuo šios medžiagos joje daugiau, taigi nusipirkę šviežią daržovę galite namuose palaikyti dar apie 10 dienų, o iš to gauti tik daugiau naudos. Paprikose esantys galingi antioksidantai stiprina imuninę sistemą, palaiko jaunatvišką odos išvaizdą. Paprikas rinkitės kaip garnyrą raudonai mėsai, kiaulienai, žuviai – Vitaminas C padės įsisavinti šiuose produktuose esančią geležį.

Lapiniai kopūstai: geriausi kaulų draugai

Jei kasdien patiekalus pagardinsite stikline lapinių kopūstų, su jais gausite tiek antioksidantų, jog gerokai sumažinsite tikimybę susirgti onkologinėmis ligomis, be to, daržovės turtingos ir imunitetą stiprinančiu vitaminu C. Lapiniuose kopūstuose kalcio yra daugiau negu piene, todėl daržovės padeda išlaikyti kaulus sveikus ir stiprius. Beje, lapiniai kopūstai puikiai tinka besilaikantiems dietos, kadangi 100 gramų yra maždaug 40 kCal bei 5 gramai skaidulų, kurios kaip mat pagerina virškinimą.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1936
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1263
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1447

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 722
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 967