Mityba

Sveikieji spelta grūdai – viskas, ko norėjote paklausti

Publikuotas 2016 31 rugpjūčio views 10207
spelta shutterstock.com

Spelta – viena seniausių grūdinių kultūrų, atsiradusi dar prieš 8-7 tūkst. metų. Nors šie grūdai turi daugybę žmogaus organizmui naudingų medžiagų ir mineralų, deja, juos iš mūsų racionų išstūmė lengviau auginami kviečiai. Primename apie puikias augalo savybes ir pasakojame, kodėl šiandien vakare į Jūsų pirkinių krepšelį turėtų įkristi bent keletas speltos produktų.

Speltos galima įsigyti pačiais įvairiausiai pavidalais – nuo miltų iki jau paruoštos duonos ar kitų kvapnių kepinių. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Vokietijoje ir Belgijoje, spelta naudojama net alaus gamyboje!

Speltą įtraukti į racioną verta, nes:

  • 100 gramų speltos yra vos 246 kCal, tačiau grūduose netrūksta įvairių naudingųjų medžiagų: geležies, vario, mangano, magnio, fosforo, kalio, cinko, seleno, niacino, tiamino, vitamino B6 ir folio rūgšties. Priešingai nei daugumoje kitų grūdų, speltoje vitaminai bei maistingosios medžiagos kaupiasi ne apvalkale, o pasiskirsto po visus sluoksnius. To rezultatas – grūdai išlieka maistingi net ir po apdorojimo;
  • Kadangi 100-e gramų speltos randama net 30% rekomenduojamos paros skaidulų normos, nereikia nė sakyti, jog grūdai ypač naudingi virškinimui. Skaidulos padeda maistui greičiau judėti virškinamuoju traktu ir kartu paskatina maistingųjų medžiagų įsisavinimą. Be to, stebuklingą poveikį mūsų virškinimui turinčios skaidulos padeda užkirsti kelią tokiems negalavimams kaip vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas ir skausmai bei viduriavimas;
  • Speltoje aptinkamas geležies ir vario derinys puikiai pagreitina kraujo apytaką. Šie mineralai atsakingi ir už raudonųjų kraujo kūnelių gamybą: jiems gaminantis, kraujas į organus bei audinius nuneša daugiau deguonies, taip skatindamas gijimą, suteikdamas daugiau energijos bei gerindamas medžiagų apykaitą. Beje, suvartojamas pakankamas geležies kiekis (suaugusioms moterims 18 mg per dieną, vyrams – 8 mg) padeda išvengti anemijos (mažakraujystės);

spelta

  • Rūpinatės kaulų sveikata? Vadinasi, spelta naudinga ir Jums! Grūduose netrūksta kaulų sveikatai palaikyti būtinų mineralų – cinko, magnio, vario, fosforo ir seleno. Aprūpinę organizmą šiomis medžiagomis, užkertate kelią osteoporozei bei kitoms su senėjimu susijusioms kaulų ligoms;
  • Fosforo ir baltymų kombinacija labai naudinga audinių, kraujagyslių, raumenų, kaulų bei organų augimui. Be to, fosforas laikomas vienu pagrindinių elementų, skatinančių DNR gaminti naujas ląsteles. Suvartoję 100 gramų speltos, organizmą aprūpinsite penktadaliu rekomenduojamos baltymų paros normos – medžiagos, kuri dalyvauja beveik kiekviename gyvybiškai svarbiame kūne vykstančiame procese;
  • Speltoje aptinkamas tiaminas stiprina imunitetą bei stimuliuoja gynybinius kūno mechanizmus, taip pat palengvina psichologinį stresą ir nerimą. Be to, grūdai yra puikus nervų sistemai labai reikalingo vitamino B šaltinis;
  • Nors kai kurie angliavandeniai sergantiems diabetu gali būti kenksmingi, visgi speltoje esantis didelis skaidulų kiekis neutralizuoja galimą grūdų pavojų ir tokiu būdu padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Manoma, kad spelta naudinga ne tik diabeto profilaktikai, bet ir šiek tiek palengvina jau sergančiųjų būklę.

Netrūksta įrodymų, jog spelta mūsų organizmui – labai naudinga, visgi joje, kaip ir kviečiuose, randama glitimo. Šio alergeno netoleruoja dažnas organizmas, o sergantiems Celiakine liga jis gali būti pavojingas.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1996
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1296
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1485

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 733
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 980