Spelta – viena seniausių grūdinių kultūrų, atsiradusi dar prieš 8-7 tūkst. metų. Nors šie grūdai turi daugybę žmogaus organizmui naudingų medžiagų ir mineralų, deja, juos iš mūsų racionų išstūmė lengviau auginami kviečiai. Primename apie puikias augalo savybes ir pasakojame, kodėl šiandien vakare į Jūsų pirkinių krepšelį turėtų įkristi bent keletas speltos produktų.
Speltos galima įsigyti pačiais įvairiausiai pavidalais – nuo miltų iki jau paruoštos duonos ar kitų kvapnių kepinių. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Vokietijoje ir Belgijoje, spelta naudojama net alaus gamyboje!
Speltą įtraukti į racioną verta, nes:
- 100 gramų speltos yra vos 246 kCal, tačiau grūduose netrūksta įvairių naudingųjų medžiagų: geležies, vario, mangano, magnio, fosforo, kalio, cinko, seleno, niacino, tiamino, vitamino B6 ir folio rūgšties. Priešingai nei daugumoje kitų grūdų, speltoje vitaminai bei maistingosios medžiagos kaupiasi ne apvalkale, o pasiskirsto po visus sluoksnius. To rezultatas – grūdai išlieka maistingi net ir po apdorojimo;
- Kadangi 100-e gramų speltos randama net 30% rekomenduojamos paros skaidulų normos, nereikia nė sakyti, jog grūdai ypač naudingi virškinimui. Skaidulos padeda maistui greičiau judėti virškinamuoju traktu ir kartu paskatina maistingųjų medžiagų įsisavinimą. Be to, stebuklingą poveikį mūsų virškinimui turinčios skaidulos padeda užkirsti kelią tokiems negalavimams kaip vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas ir skausmai bei viduriavimas;
- Speltoje aptinkamas geležies ir vario derinys puikiai pagreitina kraujo apytaką. Šie mineralai atsakingi ir už raudonųjų kraujo kūnelių gamybą: jiems gaminantis, kraujas į organus bei audinius nuneša daugiau deguonies, taip skatindamas gijimą, suteikdamas daugiau energijos bei gerindamas medžiagų apykaitą. Beje, suvartojamas pakankamas geležies kiekis (suaugusioms moterims 18 mg per dieną, vyrams – 8 mg) padeda išvengti anemijos (mažakraujystės);

- Rūpinatės kaulų sveikata? Vadinasi, spelta naudinga ir Jums! Grūduose netrūksta kaulų sveikatai palaikyti būtinų mineralų – cinko, magnio, vario, fosforo ir seleno. Aprūpinę organizmą šiomis medžiagomis, užkertate kelią osteoporozei bei kitoms su senėjimu susijusioms kaulų ligoms;
- Fosforo ir baltymų kombinacija labai naudinga audinių, kraujagyslių, raumenų, kaulų bei organų augimui. Be to, fosforas laikomas vienu pagrindinių elementų, skatinančių DNR gaminti naujas ląsteles. Suvartoję 100 gramų speltos, organizmą aprūpinsite penktadaliu rekomenduojamos baltymų paros normos – medžiagos, kuri dalyvauja beveik kiekviename gyvybiškai svarbiame kūne vykstančiame procese;
- Speltoje aptinkamas tiaminas stiprina imunitetą bei stimuliuoja gynybinius kūno mechanizmus, taip pat palengvina psichologinį stresą ir nerimą. Be to, grūdai yra puikus nervų sistemai labai reikalingo vitamino B šaltinis;
- Nors kai kurie angliavandeniai sergantiems diabetu gali būti kenksmingi, visgi speltoje esantis didelis skaidulų kiekis neutralizuoja galimą grūdų pavojų ir tokiu būdu padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Manoma, kad spelta naudinga ne tik diabeto profilaktikai, bet ir šiek tiek palengvina jau sergančiųjų būklę.
Netrūksta įrodymų, jog spelta mūsų organizmui – labai naudinga, visgi joje, kaip ir kviečiuose, randama glitimo. Šio alergeno netoleruoja dažnas organizmas, o sergantiems Celiakine liga jis gali būti pavojingas.
Kokia tavo nuomonė?