Mityba

Sveikatai naudingi maisto produktai

Publikuotas 2016 26 sausio views 10231
Sveikatai naudingi maisto produktai

Laimės pradžia – sveikas kūnas! Tikriausiai jau visiems puikiai žinoma, kad subalansuotas rėžimas bei požiūris yra itin svarbus, kuomet kalbama apie sveiką mitybą. Ar pagalvojote, kaip būtų nuostabu jei galėtumėte kovoti su pasirinktomis probleminėmis kūno vietomis vien sveikai maitindamiesi? Pavyzdžiui, jei jūsų oda problematiška, į savo mitybą reikėtų įtraukti ar kaip prevencinę priemonę valgymui pasirinkti daugiau uogų, avokadų bei moliūgo sėklų.

1. Maistas protui

Jei jums sunkiai sekasi sukoncentruoti dėmesį, dažnai pamirštate įvairius dalykus, o aiškiai dėlioti mintis darosi gana sudėtinga  įtraukite į savo mitybos racioną mėlynių, lašišos, riešutų, sėklų bei avokadų. Omega-3 riebalų rūgštys ypatingai svarbi medžiaga, reikalinga smegenų funkcijoms palaikyti ir turinti priešuždegiminių medžiagų.

2. Maistas odai

Oda svarbu svarbu rūpintis ne vien iš išorės. Ypatingai svarbu skirti dėmesį pasirenkant odos būklę gerinančius ir vitaminų odai suteikiančius maisto produktus. Specialistai rekomenduoja valgyti daugiau uogų, kuriose gausu vitamino C ir pagerina odos kolageno produkciją, taip pat avokadų (vitaminas E), kurie gali padėti neutralizuoti laisvuosius radikalus ir moliūgo sėklas (gausu cinko), kurios padeda pagerinti odos būklę bei balansuoja riebalų išsiskyrimą. Primename, jog į sveiką mitybą įeina ir pakankamas vandens vartojimas. Vanduo padeda apsisaugoti nuo odos sausumo, ankstyvo senėjimo ir kitų su senėjimu susijusių problemų.

3. Maistas akims

Atlikti moksliniai tyrimai gerai akių būklei ir akių stiprinimui rekomenduoja maistą, kuris praturtintas cinku, vitaminais C, E bei omega-3 riebalų rūgštimis. Įtraukite į savo mitybą morkų, žalialapių daržovių, citrusinių vaisių, uogų bei migdolų.

4. Dantų sveikata

Odontologai teigia, jog didžiausia problema tarp apsilankančių pacientų sveikos mitybos trūkumas ir per didelis gazuotų gėrimų bei greito maisto vartojimas. Mityba, kurioje gausu cukraus bei rūgščių, gali priversti danties emalį neatstatomai sunykti. Specialistai rekomenduoja valgyti kuo daugiau daržovių, žuvies, riešutų bei grūdinių kultūrų: rudieji ryžiai, ankštiniai augalai bei miežiai.

5. Širdies sveikata

Širdis pati svarbiausia kūno dalis ir nusipelno geriausio maitinimo, kokį tik galite suteikti! Širdies sveikatai sportas turi išties didelę įtaką. Taip pat labai svarbu aprūpinti organizmą omega-3 riebalų rūgštimis, valgant lašišą bei tuną. Vaisiai ir daržovės, kuriuose gausu antioksidantų, padeda apsisaugoti nuo įvarių ligų, o arbata (žalioji, juodoji) teigiamai veikia kraujotaką.

Sveikatai naudingi maisto produktai

Bolivinės balandos sėklos su daržovėmis

6. Padėkite savo kepenims

Kepenys nuolatos kenčia dėl perdirbto, aliejuje kepto bei riebaus maisto. Puiku tai, kad kepenis galima reguliariai valyti maistu. Tam tinka česnakai, greipfrutai, burokėliai, žalia arbata, žalialapės salotos, avokadai, obuoliai, alyvuogių aliejus, bolivinės balandos sėklos, soros, citrinos, laimai, kopūstai ir kt.

7. Pasirūpinkite inkstais

Mokslininkai įrodė, kad supermaistas padeda sumažinti susirgimo inkstų ligomis riziką ir padeda palaikyti juos sveikus bei laimingus. Svarbiausia, jog šiame maiste yra ypač skanių produktų: mėlynių, aviečių, braškių, spanguolių, vyšnių bei raudonųjų vynuogių. Maksimaliam rezultatui pasiekti gausiai vartokite obuolius, kopūstus bei svogūnus.

8. Pagerinkite plaukų ir nagų būklę

Joks produktas ar didelis jo kiekis nepadės jūsų plaukams ar nagams, jei jūsų mityboje gausu maisto, kuris sukelia ląstelių uždegimą, naikina kolageną, keratiną bei elastiną pagrindinius nagų ir plaukų elementus. Vietoje perdirbtų maisto produktų, užkandžiaukite avižomis, žaliomis salotomis, žaliais migdolų riešutais, saldžiomis bulvėmis, moliūgais bei moliūgų sėklomis. Tuomet stebėkite, kaip po keleto mėnesių (priklausomai nuo organizmo) jūsų plaukų ir nagų būklė akivaizdžiai pagerės!

9. Pilvo pūtimas

Specialistai teigia, kad moterų organai yra suspausti kartu su reprodukciniais organais į mažesnę pilvo ertmę. Tai reiškia, kad moterų virškinamieji organai neturi daug vietos, kai yra pripildomi dujomis, oru ar maistu. Todėl moterys jaučia pilvo pūtimą dažniau nei vyrai.

Pabandykite šią problemą išspręsti valgant daugiau skaidulų ir antioksidantų turinčio maisto: žalialapės daržovės, citrusiniai vaisiai, špinatai, morkos, pupelės, brokoliai, grūdinis maistas, spanguolių sultys, česnakas, rauginti kopūstai bei svogūnai.

10. Išvalykite savo organizmą

Organizmo valymas visuomet reikalingas ir naudingas. Šioje situacijoje jums puikiai pasitarnaus vanduo, taigi visą dieną jį gurkšnokite! Specialistai rekomenduoja vartoti žalias daržoves, kurios suteiktų virškinamųjų fermentų, skaidulų, kurios stimuliuotų žarnyno veiklą, bei probiotikų, kaip rauginti kopūstai ir miso sriuba, kad padėtų išlaikyti sveiką ir švarų organizmą.

Sveikas žmogus tai ne vien stiprus ir raumeningas kūnas, bet ir stabilus emocinis pasaulis, vidinis sąmoningumas, ramus protas ir minčių skaidrumas, užsidegimas siekti savo tikslų bei turtingas dvasinis pasaulis. Viskas prasideda nuo minčių ir noro gyventi sveikai bei laimingai. Sąmoninga mityba reiškia jūsų norą bei valią valgyti ir laikytis subalansuotos mitybos plano vadovaujantis ne užgaidomis ir norais, o vidiniu balsu ir noru tobulėti, ugdant sveikos mitybos įprotį. Nusiteikimas padės ugdyti jūsų mitybos įprotį valgyti saikingai, net ir tada, kai esate labai alkanas ir nesigriebti bet kokio nesveiko maisto, o susikoncentruoti į sveiką maistą jūsų lėkštėje.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1950
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1271
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1454

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 723
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 968