Niekas negali paneigti, jog norint sveikai maitintis ir tokiu būdu išlaikyti gražią figūrą reikia šiek tiek daugiau laiko nei iš greito maisto restorano perkant mėsainį. Jei esate iš tų, kuriems paroje visada pritrūksta poros valandų, išbandykite šiuos paprastus patarimus.
Konservavimo metu į daržoves pridedama daugybė cukraus, druskos ir nereikalingų, o dažnai itin kenksmingų, konservantų. Taip vieni sveikiausių produktų praranda didžiąją dalį vitaminų, o iš aliuminio pagamintos, plastiku iš vidaus dengtos skardinės maistą dar labiau apnuodija maistą. Todėl vietoj tuščių konservuotų kalorijų rekomenduojame rinktis kokybiškas šaldytas daržoves, išlaikiusias didžiąją dalį naudingųjų medžiagų.
Apėmė nenumaldomas noras užkąsti ką nors saldaus? Norėdami išlikti liekni ir sveiki, turėsite pamiršti spurgas, pyragėlius bei saldainius, ir rinktis ne mažiau skanią alternatyvą – džiovintus vaisius bei riešutus. Tiesa, nors pastarieji turi mažiau kalorijų, nepamirškite, kad viskas turi būti valgoma su saiku! Be to, ieškokite natūraliai džiovintų vaisių, kurie nebūtų mirkyti cukruje.
Tokie vaisiai kaip persikai, nektarinai ir slyvos ne tik padeda sulieknėti, bet ir sumažina cholesterolio kiekį kraujyje. Kaulavaisiuose taip pat gausu kolageno gamybą skatinančio vitamino C, raumenims ir nervų sistemai naudingo kalio bei kaulus stiprinančio vitamino K. Nepamirškite, kad vaisius rekomenduojama valgyti tik pirmoje dienos pusėje, geriausia – priešpiečiams.
Vis dažniau pasigirsta medikų perspėjimai, jog nejudrumas ir daugybė valandų, praleistų sėdint, kenkia labiau nei rūkymas. Jei dirbate biure, pasimankštinkite bent lipdami laiptais. Sąžiningai atsisakę lifto, pirmuosius rezultatus pastebėsite jau po mėnesio: svarstyklės rodys mažesnius skaičius, o kojos ir sėdmenys sutvirtės.
shutterstock.com
Tradicinės lietuvių virtuvės patiekalai – tikras iššūkis lieknėjantiems. Todėl nenuostabu, kad jais maitinami nuo vaikystės, įprantame ir kitus valgius gardinti riebia grietine bei majonezu. Šiuos ingredientus pakeitę natūraliu arba graikišku jogurtu, lengvai atsikratysite poros nereikalingų kilogramų.
Daugelis mėgstame pradėti dieną nuo kvapnaus latė ar kapučino puodelio, tačiau toks įprotis, deja, lieknėti nepadeda. Jei be kavos išgyventi negalite, rinkitės ją juodą, kurioje – vos 5 kCal. Ir, žinoma, teks drastiškai sumažinti į gėrimą dedamo cukraus kiekį.
Pradėję kalbėti apie treniruotes, beveik visi pateikiame neatremiamą argumentą „neturiu tam laiko“. Tokiu atveju išbandykite šią gudrybę – su draugais susitikite ne prie bokalo alaus, o sporto salėje. Juk pasikalbėti galima ir žygiuojant ant bėgimo takelio, o po treniruotės kūną užplūdę endorfinai padės jaustis kur kas maloniau nei paprastųjų angliavandenių prikimštas pilvas.
Vidutinės vakarienės restorane metu, kūną „papildome“ ne mažiau nei 1000 kCal. Jei prieš kulniuodami į viešojo maitinimo įstaigą suvalgytumėte lėkštę neriebaus sultinio ar salotų, restorane suvartotumėte 20–30% mažiau maisto – vietoj visos picos sutalpintumėte tik kelis jos gabaliukus. Manoma, kad tokiu būdu per metus galima atsikratyti 5-7 kilogramų.
Jau seniai įrodyta, jog kvapai veikia apetitą. Pavyzdžiui, bananų, kriaušių ir obuolių aromatas sumažina alkio jausmą ir nuslopina saldumynų poreikį. Todėl užsimanę užkandžių, pabandykite pasitepti rankas aukščiau išvardintų vaisių kvapo kremu.
Išalkę užsisakėte dienos pietų kompleksą, tačiau vos suvalgę sriubą pasijutote sotūs? Kitą kartą padarykite paslaugą banko sąskaitai ir figūrai vietoj kaloringo pagrindinio patiekalo rinkdamiesi neriebią sriubą. Tokiu būdu nepersivalgysite ir suvartosite kur kas mažiau kalorijų.