Mityba

Šafranas – kodėl verta rinktis šį prieskonį?

Publikuotas 2016 6 lapkričio views 24415
Šafranas – kodėl verta rinktis šį prieskonį? shutterstock.com

Vienas brangiausių prieskonių pasaulyje – šafranas – turi daugybę skambių epitetų. Jis neretai vadinamas auksiniu kulinarijos produktu, prieskonių karaliumi, egzotiškiausiu pagardu ir netgi turtingumo simboliu. Be to, nuo neatmenamų laikų šafranas yra naudojamas ne tik kulinarijoje, bet ir parfumerijos industrijoje bei alternatyvioje medicinoje.

Auksinio prieskonio kilmė

Prabangaus prieskonio kilmės užuomazgos siekia daugybę skirtingų kultūrų – šafranas buvo pažįstamas bei vertinamas įvairiose civilizacijose dar prieš mūsų erą. Visgi dažniausiai egzotiško prieskonio kilmė sietina su šumerų gyvavimo laikotarpiu prieš 3500 m. pr. Kr.

Mūsų dienomis šafranas dažniausiai yra auginamas srityje nusidriekiančioje nuo Viduržemio jūros vakarų iki Kašmyro rytų. Pagrindiniai šafrano gamintojai yra Iranas, Azerbaidžanas, Marokas, Graikija, Turkija, Indija, taip pat Ispanija, Italija. Unikalusis šafranas yra išgaunamas iš violetinių daržinio kroko žiedų purkų, pražįstančių tik keletui savaičių per metus. Žiedai yra renkami rankomis, tik ryte ir tik tuomet, kai nelyja. Siūlelio formos tikrojo kroko žiedų purkos sveria tik po 10 miligramų, todėl vienam kilogramui šafrano žaliavos reikia net 150-200 tūkstančių žiedų.

Kodėl šafraną vertina kulinarai?

Viena iš ypatingų šafrano savybių, dėl kurios prieskonis itin branginamas kulinarų, yra jo dažomoji savybė. Teigiama, kad užtenka vos dviejų purkų trims litrams vandens nudažyti. (Beje, įdomus faktas, manoma, kad viduramžiais šis prieskonis buvo naudojamas kaip universalus aukso atspalvio dažiklis – juo dažydavo karalių drabužius.)

Kadangi yra ypač stiprus, šafranas dažniausiai nėra barstomas kaip įprastas prieskonis. Neretai šafranas ruošiamas jį išmirkius vandenyje (naudojamas nukoštas skystis), kitais atvejais – sumalamas ir sumaišomas su nedideliu kiekiu pieno, tuomet jis naudojimui tinka jau po pusvalandžio.

Šafranas – kodėl verta rinktis šį prieskonį?

shutterstock.com

Auksinis prieskonis tinkamas salotoms, sriuboms, košėms, miltiniams, mėsos bei žuvies patiekalams pagardinti. Taip pat naudinga gerti šafrano arbatą arba prieskonio įberti į stiklinę šilto pieno. Tiesa, verta atsiminti, jog egzotiško prieskonio skonis slepia unikalų kartumą, todėl juo patiekalus gardinti reikia saikingai.

Beje, auksinis prieskonis naudingas ne tik dėl sodraus, autentiško skonio. Jis taip pat įvardijamas galingu afrodiziaku (sudėtyje yra apie 150 aromatinių medžiagų, o viena jų – safranalis – būdinga tik kroko purkoms, todėl dažnai naudojamas ir kuriant parfumeriją), gebančiu bet kokį patiekalą paversti kulinariniu šedevru.

Verta prisiminti, prieskoniu karalius geriausiai veikliąsias medžiagas išsaugo laikomas popieriniame maišelyje, sausoje ir tamsioje vietoje.

Kodėl šafranas naudingas tinkamai sveikatai palaikyti?

Šafranas nuo ankstyvųjų amžių naudojamas alternatyvioje medicinoje gydant širdies bei virškinamojo trakto ligas (pavyzdžiui, prieskonyje aptinkamas glikozidas yra svarbus tinkamai širdies kraujagyslių veiklai palaikyti). Šafrano sudėtyje gausu B grupės vitaminų, daug karotinoidų, tarp jų likopeno bei zeaksantino, pastarasis ypač vertingas puikaus regėjimo palaikymui. Indų tradiciniame gydyme auksinis prieskonis buvo pasitelkiamas šlapimo takų ir kepenų ligoms gydyti, o Arabų kultūroje naudotas kaip anestetikas. Kinų medicinoje šiuo prieskoniu netgi bandyta gydyti vėžį. Beje, šiuolaikinė medicina taip pat pripažino šafraną turint antikarcinogeninių ir antimutageninių savybių.

Egzotiškas prieskonis, manoma, padeda įveikti depresiją, astmą, panikos atakas, galvos skausmus ir migreną. Natūralios medicinos šalininkai teigia, jog šafranas gelbsti esant mažakraujystei bei endokrininės sistemos sutrikimams. Prieskonių karalius vertingas ir šaltuoju metu laiku, nes turi galios stimuliuoti imuninę sistemą ir padidinti atsparumą peršalimo ligoms. Svarbu ir tai, jog šafranas geba apsaugoti organizmą nuo toksinų bei laisvųjų radikalų.

Grožio puoselėjimo aspektu egzotiškas prieskonis yra vertingas kai siekiama palaikyti puikią odos būklę. Pavyzdžiui, prabangus tepalas iš sandalmedžio ir šafrano kovoja prieš pigmentaciją, gydo alergijas ir padeda spręsti tamsių paakių problemą (odai aplink akis stiprinti naudinga rožių vandens ir šafrano esencija, o toks pats mišinys vartojamas „iš vidaus“ netgi gali apsaugoti nuo apakimo).

Kada šafrano vartoti nereikėtų?

Prieskonio vartojimas nėra rekomenduojamas esant intensyviems virškinamojo trakto skausmams, nėščiosioms (nepaisant to, jog yra siūlomas naudoti esant nevaisingumo bei potencijos problemoms gydyti). Taip pat šafrano negalima vartoti, jeigu šis prieskonis kelia alergiją bei vaikams iki dviejų metų.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 336
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 324
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 450

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 574
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 689