Mityba

Šafranas – kodėl verta rinktis šį prieskonį?

Publikuotas 2016 6 lapkričio views 24332
Šafranas – kodėl verta rinktis šį prieskonį? shutterstock.com

Vienas brangiausių prieskonių pasaulyje – šafranas – turi daugybę skambių epitetų. Jis neretai vadinamas auksiniu kulinarijos produktu, prieskonių karaliumi, egzotiškiausiu pagardu ir netgi turtingumo simboliu. Be to, nuo neatmenamų laikų šafranas yra naudojamas ne tik kulinarijoje, bet ir parfumerijos industrijoje bei alternatyvioje medicinoje.

Auksinio prieskonio kilmė

Prabangaus prieskonio kilmės užuomazgos siekia daugybę skirtingų kultūrų – šafranas buvo pažįstamas bei vertinamas įvairiose civilizacijose dar prieš mūsų erą. Visgi dažniausiai egzotiško prieskonio kilmė sietina su šumerų gyvavimo laikotarpiu prieš 3500 m. pr. Kr.

Mūsų dienomis šafranas dažniausiai yra auginamas srityje nusidriekiančioje nuo Viduržemio jūros vakarų iki Kašmyro rytų. Pagrindiniai šafrano gamintojai yra Iranas, Azerbaidžanas, Marokas, Graikija, Turkija, Indija, taip pat Ispanija, Italija. Unikalusis šafranas yra išgaunamas iš violetinių daržinio kroko žiedų purkų, pražįstančių tik keletui savaičių per metus. Žiedai yra renkami rankomis, tik ryte ir tik tuomet, kai nelyja. Siūlelio formos tikrojo kroko žiedų purkos sveria tik po 10 miligramų, todėl vienam kilogramui šafrano žaliavos reikia net 150-200 tūkstančių žiedų.

Kodėl šafraną vertina kulinarai?

Viena iš ypatingų šafrano savybių, dėl kurios prieskonis itin branginamas kulinarų, yra jo dažomoji savybė. Teigiama, kad užtenka vos dviejų purkų trims litrams vandens nudažyti. (Beje, įdomus faktas, manoma, kad viduramžiais šis prieskonis buvo naudojamas kaip universalus aukso atspalvio dažiklis – juo dažydavo karalių drabužius.)

Kadangi yra ypač stiprus, šafranas dažniausiai nėra barstomas kaip įprastas prieskonis. Neretai šafranas ruošiamas jį išmirkius vandenyje (naudojamas nukoštas skystis), kitais atvejais – sumalamas ir sumaišomas su nedideliu kiekiu pieno, tuomet jis naudojimui tinka jau po pusvalandžio.

Šafranas – kodėl verta rinktis šį prieskonį?

shutterstock.com

Auksinis prieskonis tinkamas salotoms, sriuboms, košėms, miltiniams, mėsos bei žuvies patiekalams pagardinti. Taip pat naudinga gerti šafrano arbatą arba prieskonio įberti į stiklinę šilto pieno. Tiesa, verta atsiminti, jog egzotiško prieskonio skonis slepia unikalų kartumą, todėl juo patiekalus gardinti reikia saikingai.

Beje, auksinis prieskonis naudingas ne tik dėl sodraus, autentiško skonio. Jis taip pat įvardijamas galingu afrodiziaku (sudėtyje yra apie 150 aromatinių medžiagų, o viena jų – safranalis – būdinga tik kroko purkoms, todėl dažnai naudojamas ir kuriant parfumeriją), gebančiu bet kokį patiekalą paversti kulinariniu šedevru.

Verta prisiminti, prieskoniu karalius geriausiai veikliąsias medžiagas išsaugo laikomas popieriniame maišelyje, sausoje ir tamsioje vietoje.

Kodėl šafranas naudingas tinkamai sveikatai palaikyti?

Šafranas nuo ankstyvųjų amžių naudojamas alternatyvioje medicinoje gydant širdies bei virškinamojo trakto ligas (pavyzdžiui, prieskonyje aptinkamas glikozidas yra svarbus tinkamai širdies kraujagyslių veiklai palaikyti). Šafrano sudėtyje gausu B grupės vitaminų, daug karotinoidų, tarp jų likopeno bei zeaksantino, pastarasis ypač vertingas puikaus regėjimo palaikymui. Indų tradiciniame gydyme auksinis prieskonis buvo pasitelkiamas šlapimo takų ir kepenų ligoms gydyti, o Arabų kultūroje naudotas kaip anestetikas. Kinų medicinoje šiuo prieskoniu netgi bandyta gydyti vėžį. Beje, šiuolaikinė medicina taip pat pripažino šafraną turint antikarcinogeninių ir antimutageninių savybių.

Egzotiškas prieskonis, manoma, padeda įveikti depresiją, astmą, panikos atakas, galvos skausmus ir migreną. Natūralios medicinos šalininkai teigia, jog šafranas gelbsti esant mažakraujystei bei endokrininės sistemos sutrikimams. Prieskonių karalius vertingas ir šaltuoju metu laiku, nes turi galios stimuliuoti imuninę sistemą ir padidinti atsparumą peršalimo ligoms. Svarbu ir tai, jog šafranas geba apsaugoti organizmą nuo toksinų bei laisvųjų radikalų.

Grožio puoselėjimo aspektu egzotiškas prieskonis yra vertingas kai siekiama palaikyti puikią odos būklę. Pavyzdžiui, prabangus tepalas iš sandalmedžio ir šafrano kovoja prieš pigmentaciją, gydo alergijas ir padeda spręsti tamsių paakių problemą (odai aplink akis stiprinti naudinga rožių vandens ir šafrano esencija, o toks pats mišinys vartojamas „iš vidaus“ netgi gali apsaugoti nuo apakimo).

Kada šafrano vartoti nereikėtų?

Prieskonio vartojimas nėra rekomenduojamas esant intensyviems virškinamojo trakto skausmams, nėščiosioms (nepaisant to, jog yra siūlomas naudoti esant nevaisingumo bei potencijos problemoms gydyti). Taip pat šafrano negalima vartoti, jeigu šis prieskonis kelia alergiją bei vaikams iki dviejų metų.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 115
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 8858
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 8863
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 5991
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 5360