Savirealizacija

Restoranai ir kavinės taiko šias gudrybes, kad išleistumėte daugiau

Publikuotas 2016 23 birželio views 9826
Restoranai ir kavinės taiko šias gudrybes, kad išleistumėte daugiau shutterstock.com

Kai esate alkani, protas tampa nebe toks žvitrus, o galvoje sukasi tik viena mintis – kuo greičiau nuraminti įvairius garsus skleidžiantį skrandį. Jūsų alkiu bei žmogaus psichologijos išmanymu naudojasi meniu sudarytojai, todėl atskleidžiame gudrybes, dėl kurių restoranuose bei kavinėse išleidžiate daugiau pinigų.

  1. Nenaudoja euro ženklo

Išvydę euro, o anksčiau lito ženklą, mes iškart pradedame galvoti apie pinigus. Tai itin nepatinka kai kurių restoranų savininkams, todėl nurodydami kainą jie įrašo vien skaičių. Mūsų emocinis mąstymas „2 €“ ir „2“ suvokia skirtingai, tad nematydami euro ženklo esame linkę išleisti daugiau.

Amerikos kulinarijos institutas atliko puikiai ši techniką iliustruojantį tyrimą. Toje pačioje kavinėje buvo pateikti trijų rūšių meniu. Viename kainos buvo nurodytos su $ ženklu, antrame – palikti vien skaičiai, trečiame buvo rašoma žodžiais, pavyzdžiui, „5 doleriai”. Tyrimo metu paaiškėjo, jog žmonės mažiau išleisdavo tada, kai gaudavo meniu su $ ženklu.

  1. Žaidžia spalvomis ir tekstūromis

Ekspertų teigimu, spalvos stipriai veikia ne tik nuotaiką bei apetitą, bet ir lemia mūsų pasirinkimus. Pavyzdžiui, oranžinė skatina alkio jausmą, geltona – patraukia klientų akį. Tuo tarpu skaitydami raudoną meniu renkatės brangesnius patiekalus, vartydami žalią – pagamintus iš šviežių produktų.

Panašiai veikia ir medžiagos, iš kurių pagaminti meniu. Natūrali oda bei storas popierius sukuria iliuziją, jog maisto kokybė restorane taip pat aukšta.

  1. Užbaigia kainas devynetais

Apgaulingą triuką, kurį šiais laikais žino bene visi, verta prisiminti dar kartą. Svarstote, kodėl daug dažniau vietoj „10 Eur” išvystate kainą „9,99 Eur”? Taip yra todėl, kad žmogus šį skaičių suvokia kaip artimesnį 9 eurams, o ne 10, net jei ir skirtumas – tik vienas centas! Tuo naudojasi ne tik pardavėjai, bet ir meniu sudarytojai: juk išvydę, kaip Jums atrodo, pigesnį patiekalą, labiau jo užsigeidžiate. Tiesa, pastebėta, jog brangesni restoranai tokios taktikos vengia. Matyt dėl to, jog jų lankytojai ir taip yra nusiteikę maistui skirti daugiau pinigų.

  1. Pakelia antrojo pagal pigumą vyno kainą
bigstockphoto.com

bigstockphoto.com

Tyrimų duomenimis, populiariausias vynas restorane paprastai būna antras pagal pigumą. To priežastis labai paprasta: dauguma žmonių nori sutaupyti, tačiau padavėjo ir kompanionų akyse nenori pasirodyti, jog jiems trūksta pinigų. Todėl renkasi ne patį pigiausią, o antrąjį pagal pigumą vyną. Tai išanalizavę meniu sudarytojai paprastai gerokai padidina to gėrimo kainą, todėl rinkdamiesi dar šiek tiek brangesnį variantą greičiausiai mėgausitės kur kas geresnės kokybės vynu.

  1. Nenurodo tikslių porcijų dydžių

Tikriausiai pastebėjote, jog labai retai restoranuose porcijų dydžiai nurodomi gramais. Jei maitinimo įstaigoje lankotės pirmą kartą, o Jūsų kompanionai taip pat nėra čia buvę, nė neįsivaizduojate, kiek iš tiesų gardumynų bus lėkštėje. Manoma, kad mažos porcijos dažnai nurodomos tam, kad didesnės (ir, aišku, brangesnės) atrodytų kur kas patraukliau, net jei visiškai pasisotinti galėtumėte ir nuo mažesnio maisto kiekio (ypač jei valgote sąmoningai).

  1. Naudoja pirmo patiekalo” gudrybę

Dažniausiai patiekalai meniu yra surašyti atskiromis kategorijomis, pavyzdžiui, užkandžiai, sriubos, vištienos patiekalai, gėrimai ir pan. Atliktų eksperimentų metu paaiškėjo, jog žmonės dažniausiai renkasi valgius, kurie atskirose grupėse yra nurodyti pirmieji. Todėl meniu sudarytojai į pirmąsias vietas iškelia tuos patiekalus, iš kurių jie gauną didžiausią pelną, t.y. jų gamybos kaštai – nedideli, tačiau juos galima įkainoti palyginus brangiai. Rinkdamiesi antrąjį arba trečiąjį kategorijoje nurodytą patiekalą greičiausiai mėgausitės kokybiškesniu valgiu.

  1. Žino, kur Jūsų žvilgsnis krypsta pirmiausia

Pastebėta, jog restoranų lankytojai, atsivertę meniu, pirmiausia žvilgteli į dešinįjį kraštą viršuje, tuo tarpu mažiausiai pastebimas – kairysis kraštas apačioje. Kai kurių restoranų savininkai pagal šį „žiūrimumą” gudrauja kainomis – brangesni patiekalai „keliauja” į viršų dešinėje.

Net jei sužinojote šias gudrybes, tai dar nereiškia, jog nuo šiol lieka tik išeitis valgyti namuose. Restoranai, kaip ir bet kuris kitas verslas, siekia kuo daugiau užsidirbti, o jūs, žinodami šiuos triukus, pasiliekate teisę išleisti šiek tiek mažiau.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Vasariškų batų tipai: kaip svarbu pasirinkti tinkamą avalynę vasarą

Vasariškų batų tipai: kaip svarbu pasirinkti tinkamą avalynę vasarą

Tikrai nėra geresnio jausmo už kaitinančius veidą saulės spindulius ir žinojimą, kad vasara jau visai čia pat. Tačiau vasara tikrai gali būti negailestinga jūsų kojoms, jei esate sportinių batų gerbėja. Drėgmė, kartu su betono svilinančiu ir garuojančiu karščiu, gali palikti jūsų kojas nepavydėtinoje situacijoje – dvokiančias, ištinusias ir pažeistas pūslių. Tačiau tol, kol nešiosite oro […]

views 2499
Savirealizacija

Ilgieji skrydžiai. Patarimai skrendantiems

Teksto autorė: Neringa Starkovaitė Daugelis patvirtintų, kad šiltasis metų laikas yra neatsiejamas nuo kelionių. Nemaža dalis žmonių renkasi tolimas kelionių kryptis, todėl, savaime aišku, tenka valandų valandas skristi lėktuvu. Nuostabu yra po ilgo skrydžio pagaliau pasiekti savo išsvajotąjį kelionės tikslą, o tam, kad tokie skrydžiai neapkarstų, kviečiame paskaityti keletą patarimų! Kas yra vadinamieji ilgi skrydžiai? […]

views 4611
Gydytoja dermatologė Asta Dumbliauskienė
Savirealizacija

Nuomonė. Kas šiandien gražu, o rytoj – vulgaru?

Gydytoja dermatologė Asta Dumbliauskienė Neseniai išgirdau istoriją, kaip vienų pažįstamų 11 metų mergaitė, būdama prekybos centre, užėjo į parduotuvės persirengimo kabiną, apsivilko gražius apatinius marškinėlius, atstatė lūpas, išrietė užpakaliuką, taip nusifotografavo ir nuotrauka pasidalijo su savo draugais socialiniame tinkle. Tėvams buvo šokas, jie barė ir baudė dukterį. Tačiau man pirmiausia iškilo klausimas: ar jie turėjo […]

views 13500
Užkietėjusioms romantikėms: 10 geriausių filmų apie meilę
Savirealizacija

Užkietėjusioms romantikėms: 10 geriausių filmų apie meilę

Jei pasiilgote romantikos, nebūtina šimtąjį kartą iš eilės įsijungti „Titaniką” ar „Romeo ir Džiuljetą”. Primename dešimt romantiškiausių visų laikų filmų, kuriuos žiūrėdami tikrai nubrauksite ašarą ir patikėsite amžina meile iš naujo. 1. „Užrašų knygelė” („The Notebook”) Ten, kur pasirodo žavusis Ryan Gosling, romantikos tikrai netrūksta. Ne išimtis ir režisieriaus Nick Cassavetes juosta „Užrašų knygelė”. Filme pasakojama […]

views 27574
5 nemokamos išmaniosios programėlės padeda atsipalaiduoti ir atrasti minčių harmoniją
Savirealizacija

5 nemokamos išmaniosios programėlės padeda atsipalaiduoti ir atrasti minčių harmoniją

Atrodytų keista, kaip telefonas gali padėti atsipalaiduoti ir pabėgti nuo išorinio pasaulio? Vis dėlto, kartais verta atrasti naujas galimybes ir, jeigu telefonas gali trukdyti, tai jis turėtų galėti ir padėti. Sužinokite ir tuo įsitikinkite išbandydami bent keletą programėlių, sukurtų būtent jūsų gerovei. Programėles galite nesunkiai atsirinkti pagal savo norus ir pomėgius: nuo miego kokybės ir […]

views 4324