Mityba

Produktai, stiprinantys imunitetą

Publikuotas 2016 lapkričio 25 views 20327
Produktai, stiprinantys imunitetą shutterstock.com

Ar jau spėjote „susikauti“ su kosuliu ar varvančia nosimi..? O gal vis dar bandote pasveikti? Ne paslaptis, kad didžiausia apsauga nuo visokių virusų ir infekcijų yra stiprus imunitetas. Tad, kokius produktus būtina įtraukti į savo valgiaraštį, kad pro imuniteto sieną neprasibrautų jokios ligos? Sąrašą pateikia „Tūpk Stok“ projekto įkūrėja, „Insanity“ instruktorė ir mitybos konsultantė Olga Pocienė.

Imuninė sistema tai…

Imuninė sistema – labai sudėtinga ląstelių ir organų visuma, kuri saugo mūsų organizmą nuo infekcijų, bakterijų, parazitų, toksinų, palaiko tinkamą genetinį pastovumą. Imunitetą silpnina gausus cukraus vartojimas, alkoholis, krakmolas, sotieji riebalai ir transriebalai, – tai medžiagos, kurių reikėtų vengti, norint turėti stiprų imunitetą. Norint sustiprinti imuninę sistemą reikia tinkamai maitintis ir stengtis, kad valgiaraštyje netrūktų produktų, kuriuose būtų tokių maistinių medžiagų kaip omega – 3 riebalų rūgštys, B grupės vitaminų, baltymų, vitamino C, A, E, cinko, seleno, probiotikų.

Produktai, kuriuos būtina įtraukti į valgiaraštį, kad sustiprintumėme imunitetą:

  1. Jogurtas su aktyviosiomis bakterijomis

Taip, toks paprastas ir kasdienis produktas, kuris turėtų būti ant kiekvieno iš mūsų stalo. Tačiau kalbu ne apie jogurtus, kuriuose gausu cukraus ir įvairiausių priedų, bet apie natūralų, prisotintą gyvosiomis bakterijomis jogurtą. Apie 70 proc. organizmo imuninių ląstelių yra pilve, todėl jei virškinimo traktas yra sveikas, tuomet ir imuninė sistema yra sveika. Jogurtas papildo virškinamąjį traktą gerosiomis bakterijomis ir padeda apsisaugoti nuo kenksmingų infekcijų. Jame gausu kalcio, kuris taip pat dalyvauja imuniteto stiprinimo procesuose, reguliuoja organizmo pH, neutralizuoja laisvuosius radikalus. Taip pat, tai vitamino B šaltinis, kurio pakankamas kiekis organizme, palaiko stiprų imunitetą.

  1. Česnakas – natūralus antibiotikas!

Tai – vienas vertingiausių ir universaliausių maisto produktų pasaulyje. Tai prieskoninis augalas, kurį reikėtų kuo dažniau vartoti, norint turėti stiprų imunitetą. Česnakas ne tik stiprina imunitetą, bet ir širdies, kraujagyslių sistemą. Jis pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis, kovoja su virusais. Jame gausu antioksidantų. Tai puikus vitamino B6 šaltinis, pasižymintis dideliu mangano kiekiu. Jame taip pat yra kalcio, vario, geležies, seleno, kuris būtinas stipriam imunitetui. Česnakas veiksmingiausias tuomet, kai yra valgomas žalias, todėl rekomenduojama valgyti po 1 skiltelę per dieną, prieš tai supjausčius ir kiek palaikius (apie 10 min),  kad išsiskirtų visos gydomosios medžiagos.

  1. Sardinės

Tai natūralus liesų baltymų, omega-3 riebalų rūgščių ir vitamino D šaltinis. Apskritai baltymai yra pagrindinė medžiaga, iš kurios susideda daugelis svarbiausių imuninės sistemos „veikėjų“, tokių kaip antikūnai ir baltieji kraujo kūneliai, kurie naikina mikrobus ir vėžines ląsteles. Daugelyje baltyminių maisto produktų gausu stiprią imuninę sistemą lemiančių cinko, geležies ir B grupės vitaminų. Sardinės pasižymi cinko, seleno ir omega-3 riebalų rūgščių gausa, pastarosios saugo mūsų organizmą nuo uždegimo. Todėl labai svarbu, kad valgiaraštyje netrūktų baltymų, – juk tai pagrindinė statybinė organizmo medžiaga.

  1. Žalia arbata

Šioje arbatoje yra daugiausia imunitetą skatinančių junginių, tarp jų ir stiprių antioksidantų, vadinamų polifenoliais. Taip pat labai galingo antioksidanto katechino ir kitų naudingų medžiagų, tokių kaip taninai. Manoma, kad japonai rečiau serga, nes geria daug žalios arbatos. Ši arbata ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir padeda palaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje, reguliuoja kraujo spaudimą, kontroliuoja uždegimo procesus, saugo nuo gripo ir peršalimo. Čia taip pat gausu vitamino C, kuris lėtina oksidaciją, reguliuoja medžiagų apykaitą. Be to, arbatoje gausu B grupės vitaminų, kurie stiprina nervų ląsteles, raumenis, spartina medžiagų apykaitą.

Produktai, stiprinantys imunitetą

shutterstock.com

  1. Shiitake grybai

Grybuose gausu maistingųjų medžiagų, ląstelienos, vandens. Mineralinėmis medžiagomis jie nenusileidžia vaisiams ir daržovėms, juose gausu fosforo, kalcio, kalio. Shiitake grybai ypatingi tuo, kad kovoja su daugeliu sveikatos sutrikimų. Shiitake grybuose yra unikali medžiaga, polisacharidas Lentinan, kuris pasižymi antibakterinėmis, antimikrobinėmis, antivirusinėmis, priešvėžinėmis ir imunitetą stiprinančiomis savybėmis.

  1. Moliūgų sėklos – puikus cinko šaltinis

Tyrimai rodo, kad organizmui, stokojančiam cinko, sunkiau apsiginti nuo paprastų infekcijų, todėl būtinai įtraukite moliūgų sėklų į savo valgiaraštį. Šiose sėklose gausu vitaminų A, C, E, B, B2 ir PP. Mineralų, tokių kaip varis, fosforas, manganas ir kt. Moliūgų sėklos suteikia energijos, valo organizmą nuo šlakų ir toksinų.

  1. Bertoletijos – geriausias natūralaus seleno šaltinis

Selenas padeda palaikyti stiprų imunitetą. Kai mūsų organizmui pradeda stigti seleno, baltieji kraujo kūneliai lėčiau naikina mikrobus ir vėžines ląsteles. Taip pat selenas saugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Viename riešute yra apie 30–40 mg seleno, todėl per dieną suvalgius vos kelis riešutus, galima gauti visą dienos normą (apie 55 mg).

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 502
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 537
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 529
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 460
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 1185