Ar jau spėjote „susikauti“ su kosuliu ar varvančia nosimi..? O gal vis dar bandote pasveikti? Ne paslaptis, kad didžiausia apsauga nuo visokių virusų ir infekcijų yra stiprus imunitetas. Tad, kokius produktus būtina įtraukti į savo valgiaraštį, kad pro imuniteto sieną neprasibrautų jokios ligos? Sąrašą pateikia „Tūpk Stok“ projekto įkūrėja, „Insanity“ instruktorė ir mitybos konsultantė Olga Pocienė.
Imuninė sistema – labai sudėtinga ląstelių ir organų visuma, kuri saugo mūsų organizmą nuo infekcijų, bakterijų, parazitų, toksinų, palaiko tinkamą genetinį pastovumą. Imunitetą silpnina gausus cukraus vartojimas, alkoholis, krakmolas, sotieji riebalai ir transriebalai, – tai medžiagos, kurių reikėtų vengti, norint turėti stiprų imunitetą. Norint sustiprinti imuninę sistemą reikia tinkamai maitintis ir stengtis, kad valgiaraštyje netrūktų produktų, kuriuose būtų tokių maistinių medžiagų kaip omega – 3 riebalų rūgštys, B grupės vitaminų, baltymų, vitamino C, A, E, cinko, seleno, probiotikų.
Taip, toks paprastas ir kasdienis produktas, kuris turėtų būti ant kiekvieno iš mūsų stalo. Tačiau kalbu ne apie jogurtus, kuriuose gausu cukraus ir įvairiausių priedų, bet apie natūralų, prisotintą gyvosiomis bakterijomis jogurtą. Apie 70 proc. organizmo imuninių ląstelių yra pilve, todėl jei virškinimo traktas yra sveikas, tuomet ir imuninė sistema yra sveika. Jogurtas papildo virškinamąjį traktą gerosiomis bakterijomis ir padeda apsisaugoti nuo kenksmingų infekcijų. Jame gausu kalcio, kuris taip pat dalyvauja imuniteto stiprinimo procesuose, reguliuoja organizmo pH, neutralizuoja laisvuosius radikalus. Taip pat, tai vitamino B šaltinis, kurio pakankamas kiekis organizme, palaiko stiprų imunitetą.
Tai – vienas vertingiausių ir universaliausių maisto produktų pasaulyje. Tai prieskoninis augalas, kurį reikėtų kuo dažniau vartoti, norint turėti stiprų imunitetą. Česnakas ne tik stiprina imunitetą, bet ir širdies, kraujagyslių sistemą. Jis pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis, kovoja su virusais. Jame gausu antioksidantų. Tai puikus vitamino B6 šaltinis, pasižymintis dideliu mangano kiekiu. Jame taip pat yra kalcio, vario, geležies, seleno, kuris būtinas stipriam imunitetui. Česnakas veiksmingiausias tuomet, kai yra valgomas žalias, todėl rekomenduojama valgyti po 1 skiltelę per dieną, prieš tai supjausčius ir kiek palaikius (apie 10 min), kad išsiskirtų visos gydomosios medžiagos.
Tai natūralus liesų baltymų, omega-3 riebalų rūgščių ir vitamino D šaltinis. Apskritai baltymai yra pagrindinė medžiaga, iš kurios susideda daugelis svarbiausių imuninės sistemos „veikėjų“, tokių kaip antikūnai ir baltieji kraujo kūneliai, kurie naikina mikrobus ir vėžines ląsteles. Daugelyje baltyminių maisto produktų gausu stiprią imuninę sistemą lemiančių cinko, geležies ir B grupės vitaminų. Sardinės pasižymi cinko, seleno ir omega-3 riebalų rūgščių gausa, pastarosios saugo mūsų organizmą nuo uždegimo. Todėl labai svarbu, kad valgiaraštyje netrūktų baltymų, – juk tai pagrindinė statybinė organizmo medžiaga.
Šioje arbatoje yra daugiausia imunitetą skatinančių junginių, tarp jų ir stiprių antioksidantų, vadinamų polifenoliais. Taip pat labai galingo antioksidanto katechino ir kitų naudingų medžiagų, tokių kaip taninai. Manoma, kad japonai rečiau serga, nes geria daug žalios arbatos. Ši arbata ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir padeda palaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje, reguliuoja kraujo spaudimą, kontroliuoja uždegimo procesus, saugo nuo gripo ir peršalimo. Čia taip pat gausu vitamino C, kuris lėtina oksidaciją, reguliuoja medžiagų apykaitą. Be to, arbatoje gausu B grupės vitaminų, kurie stiprina nervų ląsteles, raumenis, spartina medžiagų apykaitą.
Grybuose gausu maistingųjų medžiagų, ląstelienos, vandens. Mineralinėmis medžiagomis jie nenusileidžia vaisiams ir daržovėms, juose gausu fosforo, kalcio, kalio. Shiitake grybai ypatingi tuo, kad kovoja su daugeliu sveikatos sutrikimų. Shiitake grybuose yra unikali medžiaga, polisacharidas Lentinan, kuris pasižymi antibakterinėmis, antimikrobinėmis, antivirusinėmis, priešvėžinėmis ir imunitetą stiprinančiomis savybėmis.
Tyrimai rodo, kad organizmui, stokojančiam cinko, sunkiau apsiginti nuo paprastų infekcijų, todėl būtinai įtraukite moliūgų sėklų į savo valgiaraštį. Šiose sėklose gausu vitaminų A, C, E, B, B2 ir PP. Mineralų, tokių kaip varis, fosforas, manganas ir kt. Moliūgų sėklos suteikia energijos, valo organizmą nuo šlakų ir toksinų.
Selenas padeda palaikyti stiprų imunitetą. Kai mūsų organizmui pradeda stigti seleno, baltieji kraujo kūneliai lėčiau naikina mikrobus ir vėžines ląsteles. Taip pat selenas saugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Viename riešute yra apie 30–40 mg seleno, todėl per dieną suvalgius vos kelis riešutus, galima gauti visą dienos normą (apie 55 mg).