Mityba

Produktai, stiprinantys imunitetą

Publikuotas 2016 25 lapkričio views 22178
Produktai, stiprinantys imunitetą shutterstock.com

Ar jau spėjote „susikauti“ su kosuliu ar varvančia nosimi..? O gal vis dar bandote pasveikti? Ne paslaptis, kad didžiausia apsauga nuo visokių virusų ir infekcijų yra stiprus imunitetas. Tad, kokius produktus būtina įtraukti į savo valgiaraštį, kad pro imuniteto sieną neprasibrautų jokios ligos? Sąrašą pateikia „Tūpk Stok“ projekto įkūrėja, „Insanity“ instruktorė ir mitybos konsultantė Olga Pocienė.

Imuninė sistema tai…

Imuninė sistema – labai sudėtinga ląstelių ir organų visuma, kuri saugo mūsų organizmą nuo infekcijų, bakterijų, parazitų, toksinų, palaiko tinkamą genetinį pastovumą. Imunitetą silpnina gausus cukraus vartojimas, alkoholis, krakmolas, sotieji riebalai ir transriebalai, – tai medžiagos, kurių reikėtų vengti, norint turėti stiprų imunitetą. Norint sustiprinti imuninę sistemą reikia tinkamai maitintis ir stengtis, kad valgiaraštyje netrūktų produktų, kuriuose būtų tokių maistinių medžiagų kaip omega – 3 riebalų rūgštys, B grupės vitaminų, baltymų, vitamino C, A, E, cinko, seleno, probiotikų.

Produktai, kuriuos būtina įtraukti į valgiaraštį, kad sustiprintumėme imunitetą:

  1. Jogurtas su aktyviosiomis bakterijomis

Taip, toks paprastas ir kasdienis produktas, kuris turėtų būti ant kiekvieno iš mūsų stalo. Tačiau kalbu ne apie jogurtus, kuriuose gausu cukraus ir įvairiausių priedų, bet apie natūralų, prisotintą gyvosiomis bakterijomis jogurtą. Apie 70 proc. organizmo imuninių ląstelių yra pilve, todėl jei virškinimo traktas yra sveikas, tuomet ir imuninė sistema yra sveika. Jogurtas papildo virškinamąjį traktą gerosiomis bakterijomis ir padeda apsisaugoti nuo kenksmingų infekcijų. Jame gausu kalcio, kuris taip pat dalyvauja imuniteto stiprinimo procesuose, reguliuoja organizmo pH, neutralizuoja laisvuosius radikalus. Taip pat, tai vitamino B šaltinis, kurio pakankamas kiekis organizme, palaiko stiprų imunitetą.

  1. Česnakas – natūralus antibiotikas!

Tai – vienas vertingiausių ir universaliausių maisto produktų pasaulyje. Tai prieskoninis augalas, kurį reikėtų kuo dažniau vartoti, norint turėti stiprų imunitetą. Česnakas ne tik stiprina imunitetą, bet ir širdies, kraujagyslių sistemą. Jis pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis, kovoja su virusais. Jame gausu antioksidantų. Tai puikus vitamino B6 šaltinis, pasižymintis dideliu mangano kiekiu. Jame taip pat yra kalcio, vario, geležies, seleno, kuris būtinas stipriam imunitetui. Česnakas veiksmingiausias tuomet, kai yra valgomas žalias, todėl rekomenduojama valgyti po 1 skiltelę per dieną, prieš tai supjausčius ir kiek palaikius (apie 10 min),  kad išsiskirtų visos gydomosios medžiagos.

  1. Sardinės

Tai natūralus liesų baltymų, omega-3 riebalų rūgščių ir vitamino D šaltinis. Apskritai baltymai yra pagrindinė medžiaga, iš kurios susideda daugelis svarbiausių imuninės sistemos „veikėjų“, tokių kaip antikūnai ir baltieji kraujo kūneliai, kurie naikina mikrobus ir vėžines ląsteles. Daugelyje baltyminių maisto produktų gausu stiprią imuninę sistemą lemiančių cinko, geležies ir B grupės vitaminų. Sardinės pasižymi cinko, seleno ir omega-3 riebalų rūgščių gausa, pastarosios saugo mūsų organizmą nuo uždegimo. Todėl labai svarbu, kad valgiaraštyje netrūktų baltymų, – juk tai pagrindinė statybinė organizmo medžiaga.

  1. Žalia arbata

Šioje arbatoje yra daugiausia imunitetą skatinančių junginių, tarp jų ir stiprių antioksidantų, vadinamų polifenoliais. Taip pat labai galingo antioksidanto katechino ir kitų naudingų medžiagų, tokių kaip taninai. Manoma, kad japonai rečiau serga, nes geria daug žalios arbatos. Ši arbata ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir padeda palaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje, reguliuoja kraujo spaudimą, kontroliuoja uždegimo procesus, saugo nuo gripo ir peršalimo. Čia taip pat gausu vitamino C, kuris lėtina oksidaciją, reguliuoja medžiagų apykaitą. Be to, arbatoje gausu B grupės vitaminų, kurie stiprina nervų ląsteles, raumenis, spartina medžiagų apykaitą.

Produktai, stiprinantys imunitetą

shutterstock.com

  1. Shiitake grybai

Grybuose gausu maistingųjų medžiagų, ląstelienos, vandens. Mineralinėmis medžiagomis jie nenusileidžia vaisiams ir daržovėms, juose gausu fosforo, kalcio, kalio. Shiitake grybai ypatingi tuo, kad kovoja su daugeliu sveikatos sutrikimų. Shiitake grybuose yra unikali medžiaga, polisacharidas Lentinan, kuris pasižymi antibakterinėmis, antimikrobinėmis, antivirusinėmis, priešvėžinėmis ir imunitetą stiprinančiomis savybėmis.

  1. Moliūgų sėklos – puikus cinko šaltinis

Tyrimai rodo, kad organizmui, stokojančiam cinko, sunkiau apsiginti nuo paprastų infekcijų, todėl būtinai įtraukite moliūgų sėklų į savo valgiaraštį. Šiose sėklose gausu vitaminų A, C, E, B, B2 ir PP. Mineralų, tokių kaip varis, fosforas, manganas ir kt. Moliūgų sėklos suteikia energijos, valo organizmą nuo šlakų ir toksinų.

  1. Bertoletijos – geriausias natūralaus seleno šaltinis

Selenas padeda palaikyti stiprų imunitetą. Kai mūsų organizmui pradeda stigti seleno, baltieji kraujo kūneliai lėčiau naikina mikrobus ir vėžines ląsteles. Taip pat selenas saugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Viename riešute yra apie 30–40 mg seleno, todėl per dieną suvalgius vos kelis riešutus, galima gauti visą dienos normą (apie 55 mg).

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 508
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 419
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 553

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 583
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 713