Mityba

Prancūzų mitybos taisyklės: kaip išlikti sveikiems ir liekniems?

Publikuotas 2016 23 rugpjūčio views 9703
prancuzu mityba shutterstock.com

Prancūzijos gyventojai – vieni sveikiausių Europoje. Pagrindinė to priežastis – ne tik pomėgis vaikščioti pėsčiomis, bet ir ypatingas požiūris į maistą, kurio mums, lietuviams, tikrai derėtų pasimokyti.

  1. Visada valgo sąmoningai

Kai valgome sąmoningai, t.y. susikoncentravę į patiekalą, greičiau pajuntame pasitenkinimo ir sotumo jausmą, suvartojame mažiau maisto (ir tuo pačiu kalorijų), o žvelgiant iš ilgalaikės perspektyvos – nepriaugame svorio. Jei kemšame skubėdami ar spoksodami į TV ekraną, apsunkiname virškinimą. To pasekmės – viršsvoris ir energijos stygius.

  1. Apsipirkinėja išmintingai

Dauguma prancūzių vietiniuose turguose apsilanko bent keletą kartų per savaitę. Taip savo sveikatai jos daro didžiulę paslaugą: pirkdamos ir vartodamos šviežią sezoninį maistą, jos organizmą aprūpina įvairiausiomis naudingos medžiagomis. Beje, prancūzai laikosi taisyklės „nevalgyti nieko, ką reklamuoja per televiziją“. Todėl vietoj masinio gaminimo produktų jie apsipirkinėja mažose specializuotose parduotuvėlėse.

  1. Renkasi kokybę, ne kiekybę

Daugelis mūsų dažnai renkasi kiekybę, susikoncentruoja į valgymo veiksmą, o ne maistą, bei nesuvokia persivalgymo žalos sveikatai. Pavyzdžiui, užsimanę ko nors saldaus, nusiperkame didžiulę dėžę prastesnio skonio, tačiau liesesnių ledų, nors už tą pačią kainą galėtume pasimėgauti išties gardžiu desertu ir suvartoti tiek pat kalorijų. Tuo tarpu prancūzės daro atvirkščiai: verčiau renkasi mažą gabalėlį brangaus, negu visą plytelę pigaus šokolado. Ir, žinoma, nepersivalgo!

  1. Vartoja organų mėsą

Net ir šiuolaikinėje prancūzų virtuvėje netrūksta smegenų, kepenų, žarnokų, širdžių ir liežuvių, apie kuriuos dažnam mūsų negera nė pagalvoti. Visgi tai ne tik padeda sutaupyti, bet ir aprūpina organizmą tomis naudingomis medžiagomis, kurių mums trūksta valgant vien raumenų mėsą. Pavyzdžiui, tam, kad pilnai įsisavintume lieso kepsnio baltymus, mums reikia iš kepenų gaunamo vitamino B. Beje, kepenys laikomos vienu maistingiausių produktų pasaulyje!

prancuzu mityba

  1. Nevengia žalių produktų

Gamindami prancūzai visada stengiasi išlaikyti balansą, todėl apdorotą maistą derina ne tik su šviežiais, bet ir žaliais produktais, kadangi juose gausu skaidyti ir virškinti padedančių enzimų. Beje, prancūzų virtuvėje nevengiama ir fermentuotų produktų, kuriuose aptinkama naudingų probiotikų.

  1. Ignoruoja svarstyklių rodmenis

Kol lietuvės tarsi apsėstos ant svarstyklių pasirodančių skaičiukų, prancūzės tokio prietaiso dažnai apskritai neturi. Vietoj to, jos matuoja savo apimtis. Tiesa, net ir pastebėjusios pokyčius, neskuba laikytis alinančios dietos: tiesiog vienai savaitei atsisako miltinių patiekalų ar šokolado.

  1. Neskaičiuoja kalorijų

Dabar kalorijas skaičiuoja net jaunutės mergaitės, o tai atneša daugiau žalos, nei naudos: susikoncentravę į skaičiukus pamirštame kokybę ir klaidingai supaprastiname sveikos mitybos principus. Be to, nuolatinis galvojimas kiek ir ko galima suvalgyti sukelia nemenką stresą. Kalorijų skaičiavimas visiškai nesiderina su prancūzų mitybos filosofija, ir, panašu, kad ji – veiksminga.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1964
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1280
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1464

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 725
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 972