Mityba

Patiekalai iš moliūgo – sveika ir gardu!

Publikuotas 2015 20 spalio views 27754

Kurgi dėti tą didžiulį moliūgą, atridentą iš daržo? Ir dargi parduotuvėse juos krauna atskirose lentynose! Na, moliūgai išties nusipelno atskiro dėmesio, ypač šiuo metų laiku. Todėl šiame sąraše – skaniausi patiekalai iš moliūgo.

Moliūgai turi didžiulį vitamino A ir skaidulų kiekį. Ši soti, bet liesa daržovė – pagalbininkas metantiems svorį. Be to, moliūgai stiprina imuninę sistemą – atrodo, jog tiesiog sutverti rudeniniam stalui. Šie patiekalai iš moliūgo nėra sudėtingi, o ingredientų jiems tikrai rasite namuose.

Orkaitėje kepti moliūgai

Tai netgi nebūtinai tik garnyras – kartais ir puikus, lengvai paruošiamas pagrindinis patiekalas, sušildantis rudeniškus vakarus, gausus vitaminų bet neapsunkinantis prieš miegą! Vyrai, šiais paprastais, bet skaniais keptais moliūgais nustebinkite savo moteris!

Reikės:

  • moliūgo
  • 6 šaloto svogūnų (jeigu neturite – tiks ir paprasti)
  • 6 skiltelių česnako
  • 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai balzamiko acto
  • po 1 arbatinį šaukštelį raudonėlio, pipirų
  • druskos pagal skonį
  • čiobrelių

Paruošimas:

Išvalykite moliūgo sėklas, supjaustykite jį 2cm storio riekelėmis. Svogūnus pjaustykite į kelias dalis, stambiai. Susmulkinkite česnaką. Sumaišykite visas daržoves kepimo skardoje. Likusius ingredientus sumaišykite dubenėlyje ir užpilkite ant daržovių. Kepkite 60min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220°C. Kepimo metu porą kartų pavartykite. Iškepusias daržoves patiekite papuoštas čiobrelių šakele.

Itališki moliūgų virtinukai

Tradiciniai itališki virtinukai gnocchi (tariama ‘nioki’ – tikrai patiks vaikams!) turbūt jau yra užkariavę ne vieną – suaugusiųjų, ir ypač mažųjų – širdį. Šiame rudeniškame recepte į virtinukus pažiūrime iš kitokios – moliūgo perspektyvos! Bulves pakeičiame sveikesne daržove ir gauname moliūgišką šio patiekalo variaciją – Gnocchi di Zucca.

Reikės:

  • moliūgo
  • 2 kiaušinių
  • 500g miltų
  • žiupsnelio muskato, raudonėlio, druskos
  • tarkuoto parmezano sūrio

Paruošimas:

Iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 1val. pakepinkite nuluptą, maždaug 2cm riekelėmis supjaustytą, į foliją suvyniotą moliūgą. Vanduo iš moliūgo turėtų kuo labiau išgaruoti, tad likus apie 20 min. kepimo – pradarykite foliją. Iškepus atvėsinkite ir sutrinkite trintuve, kad gautumėte moliūgo piurė (pasigaminkite šios masės daugiau – pravers kituose receptuose!).

Į 350g atvėsusio trinto moliūgo įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, pagardinkite muskatu, druska. Viską maišykite, kol gausis vientisa masė. Tai ganėtinai skysta tešla, kurią į vandenį reikia įleisti šaukštais. Užvirkite didelį puodą vandens, šaukštu pakabinkite tešlos, dėkite ją į puodą ir kitu šaukštu formuodami virtinuką, paleiskite jį į verdantį vandenį. Išvirę virtinukai iškyla į viršų. Išgriebkite, nukoškite juos ir patiekite karštus, užbarstę sūrio ir raudonėlio (pageidaujantiems gali būti patiekiami tirpinto sviesto padaže).

Greitai paruošiama trinta moliūgų sriuba

Jeigu skubate ir nemėgstate vargti prie puodų, moliūgu galite pasigardžiuoti pasigaminę šios sriubos iš minimalaus ingredientų kiekio. Eksperimentuokite ir praturtinkite šį receptą grybais, kitomis daržovėmis. Pagardinkite sriubą žalumynais ar sėklomis. Na, o itin įdomus derinys – moliūgų sriuba su krevetėmis! Beje, šis patiekalas gali kelias dienas stovėti šaldytuve, tad savaitgalį išvirkite didesnį kiekį – taip galėsite praturtinti savo pietus šiltu ir maistingu vitaminų užtaisu.

Reikės:

  • 1 didelio svogūno
  • česnako skiltelės
  • vištienos arba daržovių sultinio
  • moliūgo
  • druskos, pipirų pagal skonį

Paruošimas:

Puode ant šlakelio aliejaus pakepinkite supjaustytą svogūną, kol pagels. Sudėkite smulkintą česnaką ir pjaustytą moliūgą, dar truputį apkepkite. Supilkite sultinį (jo reikės priklausomai nuo moliūgų kiekio – tiek, kad apsemtų moliūgus) ir virkite, kol moliūgai visiškai suminkštės. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį ir viską sutrinkite trintuve.

Moliūgų ir maskarponės pyragas

Stalo karalius, svečių stebintojas moliūgo pyragas yra kvapnus ir lengvas, namus užpildys jaukiu aromatu. Beje, iš šiame pyrage naudojamų prieskonių galite pasigaminti moliūgų prieskonių mišinį ir juo gardinti kokteilius ar kitus desertus su moliūgais ir netgi kavą! Skanumėlis!

Reikės:

  • 200 g sausainių (tinka Gaidelis, Selga, avižiniai, imbieriniai)
  • 50g sviesto
  • 1 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus
  • 1 kg moliūgo
  • 250g maskarponės sūrio
  • 3 kiaušiniai
  • 170g cukraus
  • ketvirtis arbatinio šaukštelio druskos
  • pusė arbatinio šaukštelio cinamono
  • pusė arbatinio šaukštelio muskato
  • ketvirtis arbatinio šaukštelio malto imbiero

Paruošimas:

Sausainius sumalkite virtuviniu kombainu arba suvyniokite į plastikinį maišelį ir rankšluoštį – traiškykite kočėlu, kol liks trupinukai. Sudėkite į indą, įberkite cukraus, cinamono, supilkite išlydytą sviestą ir viską sumaišykite. Šia mase išklokite maždaug 30cm skersmens torto formą išimamu dugnu,  tolygiai suspauskite ir padėkite atvėsti.

Moliūgą nulupkite, supjaustykite ir paruoškite moliūgo piurė (žr. moliūgo virtinukų receptą). 450g moliūgo masės sumaišykite su maskarponės sūriu, išplakite elektriniu plakikliu. Įmaišykite cukrų, žiupsnelį druskos, 2 šaukštelius prieskonių mišinio. Į masę po vieną įmuškite ir vos išplakite kiaušinius – tik neplakite tešlos per ilgai, kitaip pyrago viršus suskils. Supilkite įdarą ant sausainių tešlos ir pašaukite pyragą į iki 180°C įkaitintą orkaitę, kepkite apie 45min., kol sustings. Idealiausia šį pyragą palikti sustingti per naktį ir patiekti su plakta grietinėle (šiek tiek nuodėmės).  

Moliūgų ir bananų kokteilis

Jeigu turite likusios moliūgų piurė – šį kokteilį pagaminsite itin greitai. Švelnus ir gausus visai dienai reikalingų mineralinių medžiagų kokteilis bus puiki išeitis!

Reikės:

  • šaldyto banano
  • šaldytos moliūgų piurė
  • apelsino
  • graikiško jogurto
  • rudojo cukraus pagal skonį
  • žiupsnelio cinamono, muskato

Paruošimas:

Pagal skonį sudėkite ingredientus į plakiklį ir sumaišykite. Beje, bananus ir moliūgą galite užšaldyti iš anksto ir laikyti šaldiklyje tiems rytams, kada pusryčiams laiko lieka labai mažai – tokiu atveju šis maistingas kokteilis bus tikras išsigelbėjimas.

O kokie patiekalai iš moliūgo yra Jūsų mėgstamiausi? Pasidalinkite komentare!

SaveSaveSaveSave

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1658
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1091
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1262

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 666
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 895