Kurgi dėti tą didžiulį moliūgą, atridentą iš daržo? Ir dargi parduotuvėse juos krauna atskirose lentynose! Na, moliūgai išties nusipelno atskiro dėmesio, ypač šiuo metų laiku. Todėl šiame sąraše – skaniausi patiekalai iš moliūgo.
Moliūgai turi didžiulį vitamino A ir skaidulų kiekį. Ši soti, bet liesa daržovė – pagalbininkas metantiems svorį. Be to, moliūgai stiprina imuninę sistemą – atrodo, jog tiesiog sutverti rudeniniam stalui. Šie patiekalai iš moliūgo nėra sudėtingi, o ingredientų jiems tikrai rasite namuose.
Tai netgi nebūtinai tik garnyras – kartais ir puikus, lengvai paruošiamas pagrindinis patiekalas, sušildantis rudeniškus vakarus, gausus vitaminų bet neapsunkinantis prieš miegą! Vyrai, šiais paprastais, bet skaniais keptais moliūgais nustebinkite savo moteris!
Reikės:
Paruošimas:
Išvalykite moliūgo sėklas, supjaustykite jį 2cm storio riekelėmis. Svogūnus pjaustykite į kelias dalis, stambiai. Susmulkinkite česnaką. Sumaišykite visas daržoves kepimo skardoje. Likusius ingredientus sumaišykite dubenėlyje ir užpilkite ant daržovių. Kepkite 60min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220°C. Kepimo metu porą kartų pavartykite. Iškepusias daržoves patiekite papuoštas čiobrelių šakele.
Tradiciniai itališki virtinukai gnocchi (tariama ‘nioki’ – tikrai patiks vaikams!) turbūt jau yra užkariavę ne vieną – suaugusiųjų, ir ypač mažųjų – širdį. Šiame rudeniškame recepte į virtinukus pažiūrime iš kitokios – moliūgo perspektyvos! Bulves pakeičiame sveikesne daržove ir gauname moliūgišką šio patiekalo variaciją – Gnocchi di Zucca.
Reikės:
Paruošimas:
Iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 1val. pakepinkite nuluptą, maždaug 2cm riekelėmis supjaustytą, į foliją suvyniotą moliūgą. Vanduo iš moliūgo turėtų kuo labiau išgaruoti, tad likus apie 20 min. kepimo – pradarykite foliją. Iškepus atvėsinkite ir sutrinkite trintuve, kad gautumėte moliūgo piurė (pasigaminkite šios masės daugiau – pravers kituose receptuose!).
Į 350g atvėsusio trinto moliūgo įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, pagardinkite muskatu, druska. Viską maišykite, kol gausis vientisa masė. Tai ganėtinai skysta tešla, kurią į vandenį reikia įleisti šaukštais. Užvirkite didelį puodą vandens, šaukštu pakabinkite tešlos, dėkite ją į puodą ir kitu šaukštu formuodami virtinuką, paleiskite jį į verdantį vandenį. Išvirę virtinukai iškyla į viršų. Išgriebkite, nukoškite juos ir patiekite karštus, užbarstę sūrio ir raudonėlio (pageidaujantiems gali būti patiekiami tirpinto sviesto padaže).
Jeigu skubate ir nemėgstate vargti prie puodų, moliūgu galite pasigardžiuoti pasigaminę šios sriubos iš minimalaus ingredientų kiekio. Eksperimentuokite ir praturtinkite šį receptą grybais, kitomis daržovėmis. Pagardinkite sriubą žalumynais ar sėklomis. Na, o itin įdomus derinys – moliūgų sriuba su krevetėmis! Beje, šis patiekalas gali kelias dienas stovėti šaldytuve, tad savaitgalį išvirkite didesnį kiekį – taip galėsite praturtinti savo pietus šiltu ir maistingu vitaminų užtaisu.
Reikės:
Paruošimas:
Puode ant šlakelio aliejaus pakepinkite supjaustytą svogūną, kol pagels. Sudėkite smulkintą česnaką ir pjaustytą moliūgą, dar truputį apkepkite. Supilkite sultinį (jo reikės priklausomai nuo moliūgų kiekio – tiek, kad apsemtų moliūgus) ir virkite, kol moliūgai visiškai suminkštės. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį ir viską sutrinkite trintuve.
Stalo karalius, svečių stebintojas moliūgo pyragas yra kvapnus ir lengvas, namus užpildys jaukiu aromatu. Beje, iš šiame pyrage naudojamų prieskonių galite pasigaminti moliūgų prieskonių mišinį ir juo gardinti kokteilius ar kitus desertus su moliūgais ir netgi kavą! Skanumėlis!
Reikės:
Paruošimas:
Sausainius sumalkite virtuviniu kombainu arba suvyniokite į plastikinį maišelį ir rankšluoštį – traiškykite kočėlu, kol liks trupinukai. Sudėkite į indą, įberkite cukraus, cinamono, supilkite išlydytą sviestą ir viską sumaišykite. Šia mase išklokite maždaug 30cm skersmens torto formą išimamu dugnu, tolygiai suspauskite ir padėkite atvėsti.
Moliūgą nulupkite, supjaustykite ir paruoškite moliūgo piurė (žr. moliūgo virtinukų receptą). 450g moliūgo masės sumaišykite su maskarponės sūriu, išplakite elektriniu plakikliu. Įmaišykite cukrų, žiupsnelį druskos, 2 šaukštelius prieskonių mišinio. Į masę po vieną įmuškite ir vos išplakite kiaušinius – tik neplakite tešlos per ilgai, kitaip pyrago viršus suskils. Supilkite įdarą ant sausainių tešlos ir pašaukite pyragą į iki 180°C įkaitintą orkaitę, kepkite apie 45min., kol sustings. Idealiausia šį pyragą palikti sustingti per naktį ir patiekti su plakta grietinėle (šiek tiek nuodėmės).
Jeigu turite likusios moliūgų piurė – šį kokteilį pagaminsite itin greitai. Švelnus ir gausus visai dienai reikalingų mineralinių medžiagų kokteilis bus puiki išeitis!
Reikės:
Paruošimas:
Pagal skonį sudėkite ingredientus į plakiklį ir sumaišykite. Beje, bananus ir moliūgą galite užšaldyti iš anksto ir laikyti šaldiklyje tiems rytams, kada pusryčiams laiko lieka labai mažai – tokiu atveju šis maistingas kokteilis bus tikras išsigelbėjimas.
O kokie patiekalai iš moliūgo yra Jūsų mėgstamiausi? Pasidalinkite komentare!