Mityba

Padažai: liesų, bet skanių padažų receptai

Publikuotas 2016 12 balandžio views 12272
Padažai: liesų, bet skanių padažų receptai

Padažas maistui suteikia ne tik spalvą ir tekstūrą, bet ir papildo jį nepaprastomis skonio gamomis. Tik reikia atminti, kad vos viena paprasta klaida pasirenkant padažą ir savo lėkštėje galite užtaisyti tikrą kalorijų bombą. Tuo tarpu puikiai parinktas ir priderintas padažas papildo patiekalą vitaminais, mineralais ir naudingaisiais riebalais. Pateikiame keletą sveikų ir gardžių padažų receptų, kurie neperkrauna maisto papildomais riebalais ar kalorijomis:

Tzatziki

Tzatziki atkeliavo iš žavingosios Graikijos. Šiame padaže gausu proteinų, probiotikų, kalcio ir vitaminų D ir C. Pagrindiniai padažo ingredientai – natūralus jogurtas, krapai, agurkai ir citrinų sultys. Tiesiog susmulkinkite krapus ir agurkus ir sumaišykite ingredientus. Puikiai tiks su vištiena ar jautiena, suteiks mėsai gaivumo ir lengvumo.

Pesto

Pikantiškas ir provokuojančiai žalias padažas, kupinas naudingųjų riebalų ir vitamino K. Į šio padažo sudėtį įeina bazilikas, alyvuogių aliejus, kedro riešutai ir česnakas. Susmulkintus ingredientus pagardinkite parmezano sūriu ir gausite tradicinį pesto padažą, kuriuo praturtinsite makaronų patiekalus, omletus, sumuštinius.

Salsa

Padaže ryškiausiais skonio instrumentais groja pomidorai, česnakai, svogūnai ir jalapenai. Šiuose aitriuosiuose pipiruose esantis kapsicinas, padeda apsaugoti kraujagysles nuo uždegimų bei stabdo riebalų įsisavinimą kūne. Šiuo padažu pagardinkite kiaušinius, vištieną, ryžius. Skanaukite jo su kukurūzų paplotėliais, naminiais mėsainiais bei salotomis.

Jums reikės:
4 pomidorų;
1 svogūno;
2 skiltelių česnako;
1 v. š. laimo ar čitrinos sulčių;
1 jalapeno pipiro;
Ryšulėlio šviežių petražolių;
Druskos, pipirų pagal skonį.

Paruošimas: Ingredientus susmulkinkite ir sumaišykite (tai iškart galite padaryti ir elektriniu smulkintuvu). Jeigu nemėgstate aštriai, dėkite tik pusę jalapeno pipiro ir pragaukite, ar skonis tinkamas.

Marinara

Tai itališkas padažas, gaminamas iš pomidorų, česnakų, alyvuogių aliejaus, baziliko ir druskos. Padažo skonį galite kaskart keisti, pagardindami jį kaparėliais, alyvuogėmis ar kitais mėgstamais prieskoniais. Jis yra turtingas gerosiomis medžiagomis, kurios padeda iš organizmo pašalinti toksinus. Taip pat šiame padaže gausu beta-karoteno, kuris padeda stabdyti senėjimo procesą. Šis padažas ypač dera prie makaronų patiekalų, mėsos kukulių, grilyje keptų daržovių.

Jums reikės:Padažai: liesų, bet skanių padažų receptai

1 šaukšto alyvuogių aliejaus
1 svogūno
4 skiltelių česnako (smulkiai pjaustytos)
800g koncervuotų, smulkintų pomidorų
2 šaukštų pomidorų pastos
250 ml vandens
2 saujos šviežio, pjaustyto baziliko
1 arb. šaukšt. prieskonių, pavyzdžiui, džiovintų itališkų žolelių
3 vnt. laurų lapų
2 arb. šaukšt. druskos
1 šaukštas cukraus
1 arb. šaukšt. juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Į didesnę keptuvę įpilkite ir įkaitinkite alyvuogių aliejų.
  2. Sudėkite pjaustytą svogūną, česnaką ir pakepinkite 5 minutes, kol suminkštės
  3. Sudėkite konservuotų pomidorų, pomidorų pastos, vandens, baziliko, prieskonių (itališkų žolelių) ir džiovintų lauro lapų mišinį. Kaitinkite iki užvirimo.
  4. Užvirus, sumažinkite ugnį iki nedidelės ir kaitinkite padažo mišinį neuždengtą apie 20-30 minučių, kol skystis išgaruos ir padažas sutirštės.
  5. Suberkite druską, cukrų ir pipirus. Viską gerai išmaišykite. Išimkite lauro lapus ir patiekite su mėgstamais patiekalais. Skanaus!

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1996
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1296
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1485

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 733
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 980