Mityba

Norite numesti svorio? Jums tereikia keturių šaukštų per dieną

Publikuotas 2019 30 liepos views 10818

Alyvuogių aliejus pelnė pirmąją vietą Viduržemio jūros dietoje. Jo nauda žmogaus organizmui  begalinė. Jis ne tik žavi dėl savo stipraus skonio, bet ir todėl, kad padeda išvengti širdies ligų, įvairių vėžinių susirgimų, diabeto, nutukimo ir net kovoja su senėjimu. Žinoma, neturėtume pamiršti, kad jis vis tiek yra aliejus, todėl riebus. Kiek turėtume jo suvartoti, jei norime numesti svorio?

Kai norite numesti svorio, tikriausiai laikotės auksinės taisyklės: patiekalai be riebalų. Taip pat be aliejaus, ypač to, kuriame yra labai daug kalorijų arba to, kuris nėra visiškai tinkamas jūsų organizmui.

Net ir laikantis dietos, alyvuogių aliejus gali būti nepakeičiamas sąjungininkas, nes dar kitaip vadinamas „skystuoju auksu “ yra vienas sveikiausių ir maistingiausių aliejų, kokį tik galime rasti rinkoje, taip pat vienas naudingiausių aliejų gaminant maistą, ypač salotas.

Koks yra tinkamas aliejaus kiekis, kurį turėtumėte suvartoti? Keturi šaukštai, tai būtų maždaug 360 kalorijų per dieną. Idealu? Vienas šaukštas ryte ant skrebučių, du – pietų metu į salotas ir vienas šaukštas vakare. Taigi, jūsų patiekalai ir toliau bus skanūs,  nenuobodūs, ir jums bus naudingos jų maistinės savybės.

Žinoma, galite alyvuogių aliejaus naudoti ir mažiau. Vis dėlto nepatartina vartoti daugiau, nes net jei tai ir yra sveikieji riebalai, jais neturėtų būti piktnaudžiaujama.

 

Kokį aliejų pasirinkti?

 

Tikriausiai jau pastebėjote, jog alyvuogių aliejų rūšių yra daug ir įvairių.

Pirmo spaudimo ekstra tyras alyvuogių aliejus. Jis yra geriausias kokybės atžvilgiu,  gaunamas šalto spaudimo būdu iš šviežiai surinktų alyvuogių. Jis laikomas sveikiausiu, nes jame yra nepadoriai daug antioksidantų. Sveikatos ekspertai rekomenduoja šį aliejų pilti į salotas ir makaronus.

 

Pirmojo spaudimo tyras alyvuogių aliejus. Jis turi šiek tiek mažiau naudingų savybių nei ankstesnis, tačiau jo nereikėtų išmesti. Tinka kepti, troškinti. Be to, jis puiki pagalba norint išlaikyti jauną ir švelnią odą bei žvilgančius plaukus.

 

Rafinuotas. Vienas pigiausių. Jis gaunamas perdirbant pirmo spaudimo alyvuogių aliejų, kad būtų pašalintas jo natūralus rūgštingumas. Dėl to, kad buvo rafinuotas, jis praranda savo pradinį skonį ir aromatą. Galite jį naudoti gaminant maistą, tačiau nerekomenduojama jo dėti į salotas.

 

Grynas. Jo vardas klaidina, nes grynumo mažai. Tiesą sakant, jis gaminamas sumaišant aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų su rafinuotu. Jis taip pat nerekomenduojamas salotoms.

 

Lengvas. Tai nereiškia, kad jis turi mažiausiai kalorijų, tai reiškia, kad jis yra žemiausios kokybės alyvuogių aliejus. Jame nėra tokio paties antioksidantų a rmaistinių medžiagų kiekio kaip kituose aliejuose. Žinoma, jį vis tiek galima naudoti kepiniams.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 522
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 431
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 562

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 583
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 715