Alyvuogių aliejus pelnė pirmąją vietą Viduržemio jūros dietoje. Jo nauda žmogaus organizmui begalinė. Jis ne tik žavi dėl savo stipraus skonio, bet ir todėl, kad padeda išvengti širdies ligų, įvairių vėžinių susirgimų, diabeto, nutukimo ir net kovoja su senėjimu. Žinoma, neturėtume pamiršti, kad jis vis tiek yra aliejus, todėl riebus. Kiek turėtume jo suvartoti, jei norime numesti svorio?
Kai norite numesti svorio, tikriausiai laikotės auksinės taisyklės: patiekalai be riebalų. Taip pat be aliejaus, ypač to, kuriame yra labai daug kalorijų arba to, kuris nėra visiškai tinkamas jūsų organizmui.
Net ir laikantis dietos, alyvuogių aliejus gali būti nepakeičiamas sąjungininkas, nes dar kitaip vadinamas „skystuoju auksu “ yra vienas sveikiausių ir maistingiausių aliejų, kokį tik galime rasti rinkoje, taip pat vienas naudingiausių aliejų gaminant maistą, ypač salotas.
Koks yra tinkamas aliejaus kiekis, kurį turėtumėte suvartoti? Keturi šaukštai, tai būtų maždaug 360 kalorijų per dieną. Idealu? Vienas šaukštas ryte ant skrebučių, du – pietų metu į salotas ir vienas šaukštas vakare. Taigi, jūsų patiekalai ir toliau bus skanūs, nenuobodūs, ir jums bus naudingos jų maistinės savybės.
Žinoma, galite alyvuogių aliejaus naudoti ir mažiau. Vis dėlto nepatartina vartoti daugiau, nes net jei tai ir yra sveikieji riebalai, jais neturėtų būti piktnaudžiaujama.
Kokį aliejų pasirinkti?
Tikriausiai jau pastebėjote, jog alyvuogių aliejų rūšių yra daug ir įvairių.
Pirmo spaudimo ekstra tyras alyvuogių aliejus. Jis yra geriausias kokybės atžvilgiu, gaunamas šalto spaudimo būdu iš šviežiai surinktų alyvuogių. Jis laikomas sveikiausiu, nes jame yra nepadoriai daug antioksidantų. Sveikatos ekspertai rekomenduoja šį aliejų pilti į salotas ir makaronus.
Pirmojo spaudimo tyras alyvuogių aliejus. Jis turi šiek tiek mažiau naudingų savybių nei ankstesnis, tačiau jo nereikėtų išmesti. Tinka kepti, troškinti. Be to, jis puiki pagalba norint išlaikyti jauną ir švelnią odą bei žvilgančius plaukus.
Rafinuotas. Vienas pigiausių. Jis gaunamas perdirbant pirmo spaudimo alyvuogių aliejų, kad būtų pašalintas jo natūralus rūgštingumas. Dėl to, kad buvo rafinuotas, jis praranda savo pradinį skonį ir aromatą. Galite jį naudoti gaminant maistą, tačiau nerekomenduojama jo dėti į salotas.
Grynas. Jo vardas klaidina, nes grynumo mažai. Tiesą sakant, jis gaminamas sumaišant aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų su rafinuotu. Jis taip pat nerekomenduojamas salotoms.
Lengvas. Tai nereiškia, kad jis turi mažiausiai kalorijų, tai reiškia, kad jis yra žemiausios kokybės alyvuogių aliejus. Jame nėra tokio paties antioksidantų a rmaistinių medžiagų kiekio kaip kituose aliejuose. Žinoma, jį vis tiek galima naudoti kepiniams.