Nuostabu, kaip lengvai galima pagardinti savo kasdienius patiekalus žalumynais. Patiems auginti žalumynus yra itin pigus ir paprastas būdas sveikai ir skaniai maitintis, o artėjant pavasariui, pats laikas tam ruoštis! Pažinkite, kokių naudingų savybių turi šie prieskoniniai augalai, kuriuos galite auginti ant palangės.
Žinoma, jei nesižavite šia smulkia sodininkyste, savo patiekalus galite gardinti ir džiovintais prieskoniais. Tyrimais seniai įrodyta, jog žalumynais gardinti patiekalai yra turtingesni ne tik skoniu, bet ir sveikosiomis medžiagomis. Tai bene pati sveikiausia ir paprasčiausia dieta, kokia tik gali būti.
Petražolė ne tik gaivina burnos kvapą, bet ir grynina bei valo visą kvėpavimo takų sistemą. Petražolėse gausu chlorofilo, kuris padeda įsisavinti deguonį, stabdo bakterijų dauginimąsi ir mažina cukraus kiekį kraujyje. Petražolėmis galite pagardinti salotas, garuose virtas daržoves, keptą žuvį, pomidorų padažus, bei, žinoma, jomis puošti patiekiamus patiekalus.
Rozmarinas gerina atmintį ir smegenų veiklą. Jame gausu medžiagų apsaugančių biologiškai akyvią medžiagą acetilcholiną, kuri padeda perduoti nervinius impulsus. Rozmarinas taip pat turi uždegimą stabdančių savybių bei yra dažnai naudojamas artrito gydymui. Išskirtinio aromato suteiks vištienai, kiaulienai, ėrienai, lašišai, tunui bei daugeliui sriubų ir padažų.
Šalavijas turi savybių, padedančių sustabdyti diabeto simptomus. Kol kas šis poveikis pastebėtas gyvūnams, o žmogui dar nėra gerai ištirtas, tačiau jau dabar žinoma, jog šalavijas mažina uždegimo reakcijas bei turi antioksidantinių savybių. Tiesa, tyrimais buvo įrodytas teigiamas šalavijų poveikis žmogaus smegenų veiklai, o ypač – atminčiai. Dėl savo antibakterinių ir antivirusinių savybių, ši žolelė naudojama ajurvedos medicinoje kaip organizmą valanti priemonė. Tiks pomidorų padažui, kiaušinienei. Taip pat išmėginkite šalavijo, alyvuogių aliejaus ir česnako derinį.
Čiobreliuose gausu timolio. Šis pasižymi itin geromis antibakterinėmis ir antiseptinėmis savybėmis. Čiobreliais gardinami troškiniai, mėsa, daržovės, jie taip pat puikiai tinka su bulvių, pupelių ir kiaušinių patiekalais.
Kalendrose yra cineolio. Ši medžiaga mažina artrito simptomus bei pasižymi itin stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis. Be to, kalendroje esančios rūgštys padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Ciberžolės išsiskiria ryškiu skoniu, tad jomis gardinami aštresni patiekalai.
Bazilikai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir padeda stabdyti kai kurių bakterijų augimą. Taip pat bazilikai saugo nuo cholesterolio susidarymo kraujyje. Puikiai tinka su pomidorais, įvairiomis salotomis, padažais. Iš bazilikų, kedro riešutų ir parmezano sūrio pasigaminsite universalų pesto padažą.
Raudonėlis – prieskonis, kuriame taip pat gausu timolio. Be to, tai Vitamino K šaltinis. Raudonėlis yra aktyviausias antioksidantas. Jis pasižymi priešgrybelinėmis, antibakterinėmis ir antiparazitinėmis savybėmis. Picos ir daugelis Viduržemio jūros virtuvės patiekalų yra neįsivaizduojami be šio prieskonio.
Pipirmėtės, mėtos. Skaniausios šviežios, šios žolelės turi mentolio, kuris atpalaiduoja raumenis ir gali palengvinti virškinimą bei numalšinti virškinamojo trakto spazmus. Be to, tai natūraliai su mikrobais kovojantys ir blogą burnos kvapą mažinantys augalai. Naudokite, kai norite patiekalams ar gėrimams suteikti gaivumo. Tinka sriuboms, padažams ir mėsos patiekalams.
Krapai turi monoterpenų ir flavonoidų. Šios medžiagos aktyvina organizmo apsaugines funkcijas, gali neutralizuoti kai kuriuos kancerogenus. Be to, krapai yra puikus kalcio šaltinis ir padeda stiprinti kaulų struktūrą. Tinka įvairiems marinatams, salotų padažams, žuviai pagardinti.
Sultenės nėra prieskoninės, tačiau tai augalas, puikiai tinkatis auginimui ant palangės. Tai puikus vitaminų A, C ir B6 šaltinis ankstyvą pavasarį. Šiais žalumynais, gausiais kalio, mangano ir geležies galite mėgautis su salotomis ar sumuštiniais.
Pipirnę užaugins net tie, kurie turi mažai kantrybės. Greitai augantis ir nelepus augalas turi neįtikėtiną naudą regėjimui, nes vos su 30 g šių žolelių gausite 40 % rekomenduojamos vitamino A paros normos. Be to, pipirnėje daugiau vitamino C nei apelsinuose! Tai puiki salotų ir sumuštinių sudedamoji dalis.
Garstyčių lapeliai yra mineralų, tokių kaip kalcis, kalis ir fosforas šaltinis. Be to, šis augalas padeda valyti kraują ir kepenis. Garstyčių lapus dėkite į įprastas salotas arba makaronų salotas.
Pasirinkite pageidaujamų žolelių, įsirenkite mažą sodelį ant palangės ir mėgaukitės pirmaisiais pavasario žalumynais. Kai po ranka turėsite šviežių žolelių, jomis bus lengva praturtinti gaminamus patiekalus. Jeigu nespėjate visų sunaudoti, susidžiovinkite ir laikykite jas indeliuose.