Trumpa ispanų kalbos pamokėlė. Jei norite ištarti kaip tikri ispanai – sakykite (tortija). Ispanai dvi, šalia esančias “ll“ taria kaip “j“. Štai ir visa paslaptis. O dabar raitojamės rankoves ir ruošiamės gaminti bulvių omletą arba kitaip – ispanišką omletą. Jis tinka ir vėlyviems sekmadienio pusryčiams, ir pietums bei vakarienei.
Ispanai jį valgo ir šiltą, ir šaltą – kaip užkandį (tapas). Galima rasti ir kavinėse ant bagetės. Tortilla de patatas pavadinimas kilo dėl jo formos. Pirmą kartą jo pavadinimas rašytiniuose šaltiniuose pasirodė 1817 metais. Apie patiekalo atsiradimą sklando legendos. Viena jų byloja, kad ispanišką omletą išrado Tomas Zumalacárregui per Bilbao apgultį. Tai buvo paprastas, greitas ir maistingas patiekalas, padedantis numalšinti alkį. Kita legendos versija byloja, kad šį patiekalą išrado namų šeimininkė, pas kurią apsilankė generolas Zumalacárregui (kam iš pirmo karto pavyko perskaityti vardą?), o viskas, ką namuose tuo metu ji turėjo – buvo kiaušiniai, svogūnai ir bulvės.
RECEPTAS
Reikės
Eiga:
1. Bulves švariai nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite riekelėmis.
2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir jame apkepinkite svogūną. Bulves sudėkite į keptuvę ir taip pat apkepkite.
3. Į dubenį įmuškite kiaušinius, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Gerai išplakite iki vientisos masės. Supilkitę šią kiaušinių masę į keptuvę ant bulvių ir svogūno (kiaušiniai turėtų tolygiai pasiskirstyti po keptuvę ir viską apsemti).
4. Kepkite omletą ant silpnos ugnies. Tada ant keptuvės uždėkite didelę lėkštę, ir apverskite. Į keptuvę įpilkite dar šiek tiek aliejaus, ir vėl uždėkite omletą ant keptuvės, kad viršuje būtų apskrudusi pusė. Dar šiek tiek pakepkite ir patiekite lėkštėje.
Que aproveche! ? (isp. skanaus)
P.S. Jūs galite improvizuoti įdėdami kumpio, paprikų, sūrio ar alyvuogių.