Mityba

Namų gamybos ispaniškas omletas

Publikuotas 2019 rugpjūčio 1 views 960

Trumpa ispanų kalbos pamokėlė. Jei norite ištarti kaip tikri ispanai – sakykite (tortija). Ispanai dvi, šalia esančias “ll“ taria kaip “j“. Štai ir visa paslaptis. O dabar raitojamės rankoves ir ruošiamės gaminti bulvių omletą arba kitaip – ispanišką omletą. Jis tinka ir vėlyviems sekmadienio pusryčiams, ir pietums bei vakarienei. 

Ispanai jį valgo ir šiltą, ir šaltą – kaip užkandį (tapas). Galima rasti ir kavinėse ant bagetės.  Tortilla de patatas pavadinimas kilo dėl jo formos. Pirmą kartą jo pavadinimas rašytiniuose šaltiniuose pasirodė 1817 metais. Apie patiekalo atsiradimą sklando legendos. Viena jų byloja, kad ispanišką omletą išrado Tomas Zumalacárregui  per Bilbao apgultį. Tai buvo  paprastas, greitas ir maistingas patiekalas, padedantis numalšinti alkį. Kita legendos versija byloja, kad šį patiekalą išrado namų šeimininkė, pas kurią apsilankė generolas Zumalacárregui (kam iš pirmo karto pavyko perskaityti vardą?), o viskas, ką namuose tuo metu ji turėjo – buvo kiaušiniai, svogūnai ir bulvės.

RECEPTAS 

Reikės 

  • 5 kiaušiniai 
  •  6 šviežios bulvės
  •  1  svogūnas
  •  žiupsnelis druskos 
  •  1 žiupsnelis šviežiai maltų pipirų.
  •  Alyvuogių aliejus

Eiga:

1. Bulves švariai nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite riekelėmis.

2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir jame apkepinkite svogūną. Bulves sudėkite į keptuvę ir taip pat  apkepkite.

3. Į dubenį įmuškite kiaušinius, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Gerai išplakite iki vientisos masės. Supilkitę šią kiaušinių masę į keptuvę ant bulvių ir svogūno (kiaušiniai turėtų tolygiai pasiskirstyti po keptuvę ir viską apsemti).

4. Kepkite omletą ant silpnos ugnies. Tada ant keptuvės uždėkite didelę lėkštę, ir apverskite. Į keptuvę įpilkite dar šiek tiek aliejaus, ir vėl uždėkite omletą ant keptuvės, kad viršuje būtų apskrudusi pusė. Dar šiek tiek pakepkite ir patiekite lėkštėje.

Que aproveche! 😉 (isp. skanaus)

P.S.  Jūs galite improvizuoti įdėdami kumpio, paprikų, sūrio ar alyvuogių. 

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 881
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 1004
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 860
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 779
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 1564