Mityba

Namų gamybos ispaniškas omletas

Publikuotas 2019 1 rugpjūčio views 6816

Trumpa ispanų kalbos pamokėlė. Jei norite ištarti kaip tikri ispanai – sakykite (tortija). Ispanai dvi, šalia esančias “ll“ taria kaip “j“. Štai ir visa paslaptis. O dabar raitojamės rankoves ir ruošiamės gaminti bulvių omletą arba kitaip – ispanišką omletą. Jis tinka ir vėlyviems sekmadienio pusryčiams, ir pietums bei vakarienei. 

Ispanai jį valgo ir šiltą, ir šaltą – kaip užkandį (tapas). Galima rasti ir kavinėse ant bagetės.  Tortilla de patatas pavadinimas kilo dėl jo formos. Pirmą kartą jo pavadinimas rašytiniuose šaltiniuose pasirodė 1817 metais. Apie patiekalo atsiradimą sklando legendos. Viena jų byloja, kad ispanišką omletą išrado Tomas Zumalacárregui  per Bilbao apgultį. Tai buvo  paprastas, greitas ir maistingas patiekalas, padedantis numalšinti alkį. Kita legendos versija byloja, kad šį patiekalą išrado namų šeimininkė, pas kurią apsilankė generolas Zumalacárregui (kam iš pirmo karto pavyko perskaityti vardą?), o viskas, ką namuose tuo metu ji turėjo – buvo kiaušiniai, svogūnai ir bulvės.

RECEPTAS 

Reikės 

  • 5 kiaušiniai 
  •  6 šviežios bulvės
  •  1  svogūnas
  •  žiupsnelis druskos 
  •  1 žiupsnelis šviežiai maltų pipirų.
  •  Alyvuogių aliejus

Eiga:

1. Bulves švariai nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite riekelėmis.

2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir jame apkepinkite svogūną. Bulves sudėkite į keptuvę ir taip pat  apkepkite.

3. Į dubenį įmuškite kiaušinius, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Gerai išplakite iki vientisos masės. Supilkitę šią kiaušinių masę į keptuvę ant bulvių ir svogūno (kiaušiniai turėtų tolygiai pasiskirstyti po keptuvę ir viską apsemti).

4. Kepkite omletą ant silpnos ugnies. Tada ant keptuvės uždėkite didelę lėkštę, ir apverskite. Į keptuvę įpilkite dar šiek tiek aliejaus, ir vėl uždėkite omletą ant keptuvės, kad viršuje būtų apskrudusi pusė. Dar šiek tiek pakepkite ir patiekite lėkštėje.

Que aproveche! ? (isp. skanaus)

P.S.  Jūs galite improvizuoti įdėdami kumpio, paprikų, sūrio ar alyvuogių. 

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 522
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 431
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 562

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 583
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 715