Mityba

Mitai ir faktai apie maisto šildymą mikrobangų krosnelėje

Publikuotas 2016 11 lapkričio views 19358
Mitai ir faktai apie maisto šildymą mikrobangų krosnelėje shutterstock.com

Ką manote apie maisto šildymą mikrobangų krosnelėje? Kaip geriau šildyti maistą – keptuvėje ar mikrobangų krosnelėje? Neabejotinai esate girdėję įvairių gandų apie mikrobangų krosnelę, tad aiškinamės, kas tiesa, o kas melas. Mitus griauna arba patvirtina asmeninė trenerė ir mitybos specialistė Jūratė Gliožerienė.

MITAS: Vienas mikrobangų krosnelėje pašildytas arba virtas valgis žmogaus nenužudys, tačiau, kai toks maistas yra vartojamas nuolat, organizmas yra alinamas, dėl to anksčiau ar vėliau užklups ligos.

Per kelis dešimtmečius nėra atlikti nei vieni išsamūs nepriklausomi tyrimai, kaip mikrobangos paveikia maistą. Pavieniai tyrimai atskleidžia įvairius rezultatus ir skirtingas išvadas, tačiau dėl menkos jų apimties mokslinėje visuomenėje jie nepripažįstami ir jų atsakymai nėra patvirtinti kaip teisingi faktai.

Sveikiausia produktus troškinti garuose arba vandenyje, kepti be riebalų, nes deginti riebalai – vienas labiausiai paplitusių kancerogenų. Bet mikrobangų krosnelė taip pat nėra blogas įrenginys. Darbe šiuo prietaisu pasišildyti namuose gamintą sveiką maistą yra žymiai geriau nei valgyti šaltus sumuštinius.

MITAS: Šildyti vaikui pieną mikrobangų krosnelėje – griežtai draudžiama. 

Mikrobangų krosnelėje skleidžiamų bangų energija per maža, kad suardytų molekulę. Gaminant mikrobangų krosnelėje, maisto sudėtis nesikeičia. Biologiniai organizmai ir vitaminai gali žūti tik dėl perkaitimo, tačiau ne paslaptis, kad kai jau perkeptas maistas yra dar kartą kepamas šildant, tai taip pat turi mažai naudos ir skonio. Taigi vieni vitaminai ir bakterijos išlieka, kitos žūva bet kuriuo atveju. Šildant pieną mikrobangų krosnelėje perspėjama tik dėl karščio, kuris gali nudeginti, kadangi karštis pasiskirsto netolygiai, bet, kad tai kokiu nors būdu darytų įtaką sveikatai, taip pat jokių patvirtintų rimtų tyrimų nėra.

Mitai ir faktai apie maisto šildymą mikrobangų krosnelėje

shutterstock.com

MITAS: Mikrobangų krosnelėje šildyti produktai praranda savo maistinę vertę. 

Pats maistas nesudarkomas, kaip nors nepakeičiamas, juolab, kad visi kiti maisto ruošimo būdai: virimas, garinimas, kepimas taip pat daugiau ar mažiau sumažina maistinę vertę. Pagrindinė taisyklė – nesvarbu, kokiu būdu maistas yra šildomas, svarbiausia jo neperkaitinti ir nesudeginti!

Atminkite, kad daugiau vitaminų ir maistinių medžiagų yra išsaugoma tuomet, kai yra pasirenkamas tinkamas apdorojimo laikas. Pavyzdžiui, kai verdate daržoves, sudėkite jas ne visas iš karto, o laikykitės eiliškumo, t.y. morkas bei kopūstus įdėkite anksčiau, vėliau dėkite daržoves, kurioms išvirti reikia kur kas trumpesnio laiko. Mėsą geriausia matuoti įsmeigiamu termometru. Įsmeigtas į mėsos vidurį termometras turėtų rodyti apie 70°C temperatūrą, tokia temperatūra reiškia, kad mėsa jau paruošta ir visos bakterijos, kurios gali būti žalingos žmogaus organizmui yra sunaikintos. Ilgiausiai užtrunka paruošti ankštines daržoves. Tad gamindami patiekalus su jomis, atminkite, kad pirmiausia turite virti ar troškinti būtent jas. Geriausia pavirti vieną ar du kartus, pakeičiant vandenį. Ankštinės daržovės savo viršutiniame sluoksnyje turi daugybę apsauginių elementų nuo parazitų, kurie sukelia pilvo pūtimą.

Mikrobangų krosnelė – daugiau naudos negu žalos?

Taigi, moksliškai nėra įrodyta, kad naudojantis krosnele pagal instrukcijas, būtų galima pakenkti sveikatai. Toks maisto ruošimo būdas ypatingai patogus tuo, kad nereikia jokių riebalų šildymui, maistas greitai sušyla, nes krosnelėje galima gaminti maistą be riebalų, o tai juk  privalumai šiandien, kai žmonės nuolat skuba. Sveikiau maistą pašildyti mikrobangų krosnelėje nei dar kartą jį kepti, norint jį pašildyti ir dar papildomai įdėti riebalų ir taip jau riebiam maistui. Žinoma, dėl žinių apie poveikį sveikatai trūkumo, nuolat valgyti pašildytą maistą nerekomenduojama, tačiau tai tikrai yra geriau nei valgyti greito maisto užkandinėse, sumuštinius degalinėse ar nežinia kaip pagamintą maistą kavinėse.  

Tad nuspręsti, ar mikrobangų krosnelė gali būti naudinga ar žalinga, galite individualiai, atkreipdami dėmesį į savo dabartinius mitybos įpročius. Jeigu šis prietaisas Jums būtų žingsnis į priekį nuo žalingesnių valgymo įpročių – tuomet pradėkite mėgautis su saiku šildytu maistu. Jeigu jau esate pratę valgyti šviežius patiekalus arba šildote garuose – likite prie šio sprendimo.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 522
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 431
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 562

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 583
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 715