Mityba

Mažo riebumo produktai – gražiai įpakuotas pavojus sveikatai?

Publikuotas 2016 27 rugsėjo views 7492
mažo riebumo produktai shutterstock.com

Dėl dietų ir kuo siauresnio liemens pamišusiame pasaulyje žodis „riebalai“ skamba tarsi keiksmažodis. Todėl nenuostabu, kad parduotuvių lentynas pamažu užkariauja liesi ar mažo riebumo produktai. Niekas negali nuginčyti, kad jie turi mažiau kalorijų, tačiau ar tikrai atneša naudos sveikatai?

Apie riebalus: ne visi jie kenksmingi?

Dažnas norintis sulieknėti pamiršta, jog nesotieji riebalai žmogui – tiesiog būtini. Jie aprūpina organizmą omega 3 riebalų rūgštimis, padeda įsisavinti tokius vitaminus kaip A, D, E ir K, skatina hormonų gamybą, palaiko kraujagyslių ir nervų sistemos sveikatą. Jei sėklas (moliūgų, čija, linų sėmenis), avokadus, riešutus ir laukinę lašišą iškeičiate į mažo riebumo produktus, organizme pradeda trūkti naudingų medžiagų, o to pasekmė – sveikatos problemos.

Neriebiame maiste gausu cukraus

Riebalų pašalinimas iš produkto ženkliai pakeičia skonį. Gamintojai, norėdami išlaikyti jį patrauklų potencialiems pirkėjams, į produktus prideda daugybę cukraus, t.y. angliavandenių. Dažnas tokių produktų vartojimas lemia smarkų cukraus kiekio svyravimą kraujyje, dėl kurio užeina nenumaldomas potraukis saldumynams ir darosi sunku reguliuoti gaunamų kalorijų kiekį. Be to, jei didžioji dalis raciono susideda iš paprastųjų angliavandenių ir cukraus, organizme išauga trigliceridų lygis, o kartu su juo – diabeto, širdies ligų bei pakilusio cholesterolio lygio rizika.

mažo riebumo produktai

shutterstock.com

Hidrinti riebalai – didžiausias sveikatos priešas

Ilgą laiką buvo manoma, kad labiausiai širdies sveikatai kenkia bei blogojo cholesterolio lygį organizme pakelia riebalai, o ne paprastieji angliavandeniai. Todėl sočiuosius riebalus (pilno riebumo pieno produktus, raudoną mėsą) išstūmė augaliniai. Tiesa, tam, juos būtų patogiau vartoti, hidrinimo proceso metu buvo pradėta keisti jų struktūra. Taip jie virsta transriebalais, organizmui kenksmingais net ir mažiausiomis dozėmis. Todėl renkantis perdirbtus mažo riebumo produktus verta gerai pamąstyti, ar mažesnis kalorijų skaičius tikrai atperka sveikatai daromą žalą.

Mažas riebumas – didelis viršsvoris?

Nors riebesniame maiste yra daugiau kalorijų, kartu jis – gerokai sotesnis. Priešingai nei žemo riebumo produktai, riebieji slopina alkio hormono grelino išsiskyrimą, todėl suvartojama mažiau maisto. Beje, liesa dieta paprastai reiškia daug angliavandenių turinčią dietą, kuri taip pat lemia viršsvorį.

Jei visgi negalite atsisakyti mažo riebumo produktų, laikykitės šių patarimų:

  • Kontroliuokite porcijas. Dažnai pasitaiko, jog valgydami mažo riebumo produktus užsimirštame ir pradedame jais piktnaudžiauti, pavyzdžiui, vietoj vienos porcijos riebių gardžių ledų suvalgome 2–3 porcijas liesesnių. To rezultatas – toks pat kalorijų skaičius ir mažesnis pasitenkinimas;
  • Atidžiai skaitykite etiketes. Jei sudėtyje yra daug cukraus (rekomenduojama paros norma moterims – 25 g, vyrams – 38 g) ar kitų kenksmingų priedų, šio produkto nedėkite į pirkinių krepšelį;
  • Valgykite daugiau daržovių, vaisių, ankštinių ir pilno grūdo produktų. Jie suteiks reikalingų medžiagų, o maistinės skaidulos padės ilgesnį laiką jaustis sotesniems bei neapkraus kalorijomis. Nepamirškite, kad bulvės – daug geriau nei bulvių traškučiai, o vaisiai – sveikiau nei saldainiai.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 499
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 416
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 549

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 583
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 710