Mityba

Konservai – didžiulė rizika sveikatai?

Publikuotas 2016 17 rugsėjo views 14132
konservai shutterstock.com

Konservai arba konservuotas maistas – populiariausias į ilgus žygius išsiruošiančiųjų keliautojų pasirinkimas. Nemažai skardinių virtuvės spintelėje galima rasti ir pas tuos, kurie ruošiasi stichinėms nelaimėms ir kitoms ekstremalioms situacijoms. Visgi tokiu maistu piktnaudžiauti nerekomenduojama, kadangi jame slypi didesni pavojai nei manėte ligi šiol.

  1. Bisfenolis A – nuodas plastiko pavidalu

Tam, kad maistas išliktų šviežias (kartais net porą metų!), dauguma skardinių iš vidaus padengiamos plastiku, kuriame netrūksta nuodingos medžiagos Bisfenolio A (BPA). Nors spaudoje dažnai pasigirsta, kad nedidelėmis dozėmis chemikalas – nepavojingas, eksperimentai atskleidžia ką kita: laboratorijos žiurkės miršta ir nuo mažiausio BPA kiekio. Medžiaga sutrikdo hormonų balansą, kenkia vaisingumui bei sukelia tokias ligas kaip hipertenziją, vėžį, nutukimą bei širdies sutrikimus.

Jei visgi negalite apsieiti be konservuotų produktų, rinkitės parduodamus stiklainiuose, o ne skardinėse. Taip pat neapsigaukite užrašais „be BPA”, kadangi dažnai alternatyvos kenksmingesnės nei pats bisfenolis A!

  1. Importas padidina riziką

Didelė dalis konservų importuojami iš tų valstybių, kuriose produktai gerokai pigesni nei Europoje. Gamybai vykstant trečiojo pasaulio šalyse, dažnai nesilaikoma higienos normų, todėl pasitaiko įvairių ligų, pavyzdžiui, salmoneliozės protrūkių. Be to, daržovės ir vaisiai į skardines keliauja dar nesunokę, todėl turi net 80% mažiau naudingųjų medžiagų.

Kai produktai konservuojami neteisingai, juose atsiranda palanki terpė bakterijai Clostridium botulinum, sukeliančiai retą, tačiau paralyžiuojančią ar net mirtiną ligą botulizmą. Jokiu būdu nevalgykite konservų jei skardinė nesandari, išsipūtusi, aprūdijusį ar skleidžia nemalonų kvapą.

konservai

shutterstock.com

  1. Aliuminis – tiesus kelias į Alzheimerį

Žinodami kenksmingas aliuminio savybes daugelis jau atsisakė iš jo pagamintų puodų ir keptuvių, tačiau retai susimąsto, jog medžiagos aptinkama skardinėse. Daugybė įmonių, besirenkančių aliuminį dėl ekonominių priežasčių, tikina, kad maistą nuo sąlyčio su nuodingu metalu apsaugo viduje esanti plastikinė danga. Visgi tai neįmanoma, ir konservai daugiau ar mažiau užteršiami aliuminiu. To pasekmės – atminties, koordinacijos sutrikimai, nesugebėjimas susikaupti, o ilgalaikėje perspektyvoje – Alzheimeris.

  1. Konservantų ir druskos bombos

Šiais laikais konservantų ir įvairių maisto priedų knibžda visur, tad konservuoti produktai – ne išimtis, o greičiau net taisyklė. Be to, ne mažiau nei E raide žymimų chemikalų, konservuose randama ir druskos, galinčios padidinti kraujo spaudimą ir ilgainiui pažeisti į širdį vedančias arterijas. Nepamirškite, kad rekomenduojama paros norma suaugusiam žmogui – vos 6 gramai, todėl būtina analizuoti produktų etiketes ir mažinti druskos kiekį.

  1. Kokybiškų ingredientų – nerasta

Sveikus vaisius bei daržoves stengiamasi parduoti dar šviežius ir už kiek įmanoma didesnę kainą, todėl naivu tikėtis, kad jie keliauja į skardines. Be to, apie skurdžią kokybę išduoda ir nedidelė kaina. Nors apdoroti ingredientai atrodo šiek tiek patraukliau, nuo to jų maistinė vertė, deja, nepakyla.

Dauguma aukščiau išvardintų taisyklių galioja ne tik konservuotam maistui, bet ir į skardines supiltiems gėrimams. Todėl kitą kartą apsipirkinėdami gerai pagalvokite, ar dėl stipresnio skonio verta gadinti sveikatą.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 499
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 416
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 549

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 583
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 710