Maždaug prieš 2000 metų atsiradusią arbatą galima drąsiai vadinti gyvybės eliksyru, kadangi jos nauda sveikatai – neišmatuojama. Nors ne itin patrauklios išvaizdos, tačiau puikaus skonio gėrimu mėgaujasi ir tokios garsios moterys kaip Madonna bei Gwyneth Paltrow. Tad kuo gi naudinga toji Kombuča ir kaip jos pasigaminti?
Kombuča: kuo ji gali būti naudinga?
- Detoksikuoja. Gėrime esanti gliukorono rūgštis „suriša” bandančius į kepenis patekti toksinus ir pašalina juos per inkstus. Ši rūgštis sumažina kasos apkrovą ir taip pagerina kepenų sveikatą. Be to, Kombučos vartojimas saugo organizmą nuo užterštumo (naftos produktų, plastiko, pesticidų, dervos, sunkiųjų metalų ir t.t.) daromos žalos.
- Gerina virškinimą. Arbata veikia kaip probiotinis gėrimas, t.y. palaiko virškinamojo trakto sveikatą ir palengvina tokius sutrikimus kaip lėtinis vidurių užkietėjimas ar viduriavimas. Gėrime esantys virškinimo fermentai sustiprina gliukorono rūgšties poveikį, todėl pagreitėja baltymų bei angliavandenių virškinimas.
- Artrito prevencija. Kombučoje netrūksta gliukozamino, stimuliuojančio hialurono rūgšties gamybą, kuri palaiko kremzlių struktūrą bei palengvina artritinius skausmus. Be to, rūgštis padeda neutralizuoti laisvųjų radikalų daromą žalą, sutepa sąnarius ir juos padaro elastingesnius.
- Kovoja su cholesteroliu. Antilipideminėmis savybėmis pasižymintis gėrimas apsunkina blogojo cholesterolio įsisavinimą, tuo tarpu Kombučoje esantys trigliceridai pakelia gerojo cholesterolio lygį organizme.
- Padeda skrandžiui. Kombučos vartojimas gali sušvelninti skrandžio opos sukeltus nemalonius pojūčius. Tyrimai rodo, jog gėrime esantys antioksidantai bei fenolis padeda išlaikyti pastovų mucino kiekį skrandžio audiniuose bei atsikratyti perteklinės skrandžio rūgšties. Manoma, kad Kombuča gali veikti taip pat efektyviai, kaip ir „Omeprazol“ tabletės.
- Aprūpina antioksidantais. Be gliukorono rūgšties Kombučoje yra ir kitų galingų antioksidantų, saugančių organizmų nuo laisvųjų radikalų (alkoholio, tabako dūmų, streso) žalos – jų sukeliamų ląstelių pažeidimų bei mutacijų. Neutralizuodami laisvųjų radikalų poveikį, antioksidantai ne tik leidžia išvengti lėtinių ligų, bet ir stabdo priešlaikinį senėjimą.
- Stiprina imuninę sistemą. Kaip jau minėta, Kombučoje netrūksta antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą ir suteikia energijos. Tuo tarpu priešuždegiminės ir priešmikrobinės savybės padeda kovoti su įvairiomis organizmą puolančiomis bakterijomis ir virusais.
Kaip pasigaminti Kombučos?
shutterstock.com
Kombučos gamybos procesas visiškai nesudėtingas. Sunkiausia jo dalis – gauti simbiozinę bakterijų ir gerųjų mielių koloniją (angl. scoby). Tokių duonos raugą primenančių mielių ieškokite draugų ir pažįstamų rate (būtinai paklauskite garbingo amžiaus tetų ir močiučių!), arba užmeskite akį į internetinius skelbimus, kuriuose arbatos grybas siūlomas už 3-6 eurus. Kai tik įsigysite Kombučos (ją laikykite stiklainyje šaldytuve), reikės tik žemiau išvardintų ingredientų.
2 litrams Kombučos arbatos reikės: 1,5 valgomojo šaukšto arbatos žolelių arba 4 arbatos maišelių, pusės stiklinės cukraus, 6-7 stiklinių vandens, 1 stiklinės kartu su mielėmis gautos Kombučos arbatos.
Gaminimas:
- Iš vakaro į 2 litrus karšto vandens įberkite arbatžoles arba įdėkite arbatos pakelius, suberkite cukrų, palikite nakčiai. Prieš gamindami Kombučą, nukoškite žoleles arba ištraukite arbatos lapelius;
- Į 20-29°C laipsnių gėrimą supilkite puodelį iš kito žmogaus gautos Kombučos arbatos bei švariomis rankomis įdėkite „grybą”;
- Uždenkite stiklainį švaria vienkartine servetėle, ją užtvirtinkite gumele. Gautą gėrimą palikite vėsioje vietoje, kurios nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai. Laikykite 7-30 dienų (kuo ilgiau laikysite, tuo mažiau jausis saldumas ir skonis labiau primins actą);
- Po 7 dienų (arba vėliau) atidarę stiklainį išimkite savo užaugintą grybą, iš kurio galėsite gaminti kitą gėrimą arba juo pasidalinti su draugais. Jei kol kas nuo daugiau Kombučos susilaikysite, „raugą“ kartu su šiek tiek arbatos palikite šaldytuve.
Kad Kombučia greitai nenusibostų, ją pagardinkite įvairiausiais vaisiais, uogomis arba žolelėmis, imbieru ar citrina. Į skystį sudėję priedus, jį kambario temperatūroje palaikykite dar porą dienų ir mėgaukitės ne tik sveiku, bet ir gardžiu gėrimu.
Jei auginate arbatos grybą ir norite juo pasidalinti su kitais skaitytojais, būtinai praneškite apie tai komentare – juk už gerus darbus likimas atsilygina su kaupu!
Kokia tavo nuomonė?