Mityba

Kombuča: iš rankų į rankas perduodamas gyvybės eliksyras

Publikuotas 2016 13 liepos views 55140
Kombuča: iš rankų į rankas perduodamas gyvybės eliksyras shutterstock.com

Maždaug prieš 2000 metų atsiradusią arbatą galima drąsiai vadinti gyvybės eliksyru, kadangi jos nauda sveikatai – neišmatuojama. Nors ne itin patrauklios išvaizdos, tačiau puikaus skonio gėrimu mėgaujasi ir tokios garsios moterys kaip Madonna bei Gwyneth Paltrow. Tad kuo gi naudinga toji Kombuča ir kaip jos pasigaminti?

Kombuča: kuo ji gali būti naudinga?

  1. Detoksikuoja. Gėrime esanti gliukorono rūgštis „suriša” bandančius į kepenis patekti toksinus ir pašalina juos per inkstus. Ši rūgštis sumažina kasos apkrovą ir taip pagerina kepenų sveikatą. Be to, Kombučos vartojimas saugo organizmą nuo užterštumo (naftos produktų, plastiko, pesticidų, dervos, sunkiųjų metalų ir t.t.) daromos žalos.
  1. Gerina virškinimą. Arbata veikia kaip probiotinis gėrimas, t.y. palaiko virškinamojo trakto sveikatą ir palengvina tokius sutrikimus kaip lėtinis vidurių užkietėjimas ar viduriavimas. Gėrime esantys virškinimo fermentai sustiprina gliukorono rūgšties poveikį, todėl pagreitėja baltymų bei angliavandenių virškinimas.
  1. Artrito prevencija. Kombučoje netrūksta gliukozamino, stimuliuojančio hialurono rūgšties gamybą, kuri palaiko kremzlių struktūrą bei palengvina artritinius skausmus. Be to, rūgštis padeda neutralizuoti laisvųjų radikalų daromą žalą, sutepa sąnarius ir juos padaro elastingesnius.
  1. Kovoja su cholesteroliu. Antilipideminėmis savybėmis pasižymintis gėrimas apsunkina blogojo cholesterolio įsisavinimą, tuo tarpu Kombučoje esantys trigliceridai pakelia gerojo cholesterolio lygį organizme.
  1. Padeda skrandžiui. Kombučos vartojimas gali sušvelninti skrandžio opos sukeltus nemalonius pojūčius. Tyrimai rodo, jog gėrime esantys antioksidantai bei fenolis padeda išlaikyti pastovų mucino kiekį skrandžio audiniuose bei atsikratyti perteklinės skrandžio rūgšties. Manoma, kad Kombuča gali veikti taip pat efektyviai, kaip ir „Omeprazol“ tabletės.
  1. Aprūpina antioksidantais. Be gliukorono rūgšties Kombučoje yra ir kitų galingų antioksidantų, saugančių organizmų nuo laisvųjų radikalų (alkoholio, tabako dūmų, streso) žalos – jų sukeliamų ląstelių pažeidimų bei mutacijų. Neutralizuodami laisvųjų radikalų poveikį, antioksidantai ne tik leidžia išvengti lėtinių ligų, bet ir stabdo priešlaikinį senėjimą.
  1. Stiprina imuninę sistemą. Kaip jau minėta, Kombučoje netrūksta antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą ir suteikia energijos. Tuo tarpu priešuždegiminės ir priešmikrobinės savybės padeda kovoti su įvairiomis organizmą puolančiomis bakterijomis ir virusais.

Kaip pasigaminti Kombučos?

shutterstock.com

shutterstock.com

Kombučos gamybos procesas visiškai nesudėtingas. Sunkiausia jo dalis – gauti simbiozinę bakterijų ir gerųjų mielių koloniją (angl. scoby). Tokių duonos raugą primenančių mielių ieškokite draugų ir pažįstamų rate (būtinai paklauskite garbingo amžiaus tetų ir močiučių!), arba užmeskite akį į internetinius skelbimus, kuriuose arbatos grybas siūlomas už 3-6 eurus. Kai tik įsigysite Kombučos (ją laikykite stiklainyje šaldytuve), reikės tik žemiau išvardintų ingredientų.

2 litrams Kombučos arbatos reikės: 1,5 valgomojo šaukšto arbatos žolelių arba 4 arbatos maišelių, pusės stiklinės cukraus, 6-7 stiklinių vandens, 1 stiklinės kartu su mielėmis gautos Kombučos arbatos.

Gaminimas:

  1. Iš vakaro į 2 litrus karšto vandens įberkite arbatžoles arba įdėkite arbatos pakelius, suberkite cukrų, palikite nakčiai. Prieš gamindami Kombučą, nukoškite žoleles arba ištraukite arbatos lapelius;
  2. Į 20-29°C laipsnių gėrimą supilkite puodelį iš kito žmogaus gautos Kombučos arbatos bei švariomis rankomis įdėkite „grybą”;
  3. Uždenkite stiklainį švaria vienkartine servetėle, ją užtvirtinkite gumele. Gautą gėrimą palikite vėsioje vietoje, kurios nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai. Laikykite 7-30 dienų (kuo ilgiau laikysite, tuo mažiau jausis saldumas ir skonis labiau primins actą);
  4. Po 7 dienų (arba vėliau) atidarę stiklainį išimkite savo užaugintą grybą, iš kurio galėsite gaminti kitą gėrimą arba juo pasidalinti su draugais. Jei kol kas nuo daugiau Kombučos susilaikysite, „raugą“ kartu su šiek tiek arbatos palikite šaldytuve.

Kad Kombučia greitai nenusibostų, ją pagardinkite įvairiausiais vaisiais, uogomis arba žolelėmis, imbieru ar citrina. Į skystį sudėję priedus, jį kambario temperatūroje palaikykite dar porą dienų ir mėgaukitės ne tik sveiku, bet ir gardžiu gėrimu.

Jei auginate arbatos grybą ir norite juo pasidalinti su kitais skaitytojais, būtinai praneškite apie tai komentare – juk už gerus darbus likimas atsilygina su kaupu!

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 115
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 8858
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 8863
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 5991
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 5360