Apie kokosų aliejų jau esame nemažai girdėję. Greičiausiai netgi esame juo naudojęsi ruošdami maistą arba norėdami pagerinti odos bei plaukų kokybę. Tačiau neretai žmonės yra linkę nepastebėti pačių naudingiausių kokosų aliejaus savybių. Perskaitę šį straipsnį sužinosite priežastis, įrodančias kodėl šis produktas priskiriamas prie supermaisto.
Kokoso aliejus sudarytas iš 90% riebalų rūgščių, iš kurių itin daug organizmui reikalingos lauro rūgšties. Priešingai nei įprastuose riebiuose produktuose, šias rūgštis sudaro vidutinio ilgio grandinės trigliceridai. Tai visiškai kitaip virškinami riebalai: iš virškinamojo trakto šios riebalų rūgštys patenka iškart į kepenis, kur yra suskaidomos į energiją. Vidutinio ilgio grandinės trigliceridai didina ketoninių medžiagų, teikiačių alternatyvią energiją smegenims, kiekį kraujyje. Kaip alternatyvus energijos šaltinis, kokosų aliejus netgi gali sumažinti Alzheimerio simptomus.
Kalbant apie nutukimą, kalorijų kiekis nėra pagrindinis kaltininkas dėl ansvorio, – svarbu ir kalorijų šaltinis. Kaip jau minėta, dėl savo sandaros koksų aliejus suteikia daug energijos, tačiau ji sunaudojama ir kitiems riebalams deginti. Vartojant kokosų aliejų, per parą sudeginamos energijos kiekis gali padidėti 5%. Tuo naudojasi ir sportininkai: vartodami kokosų aliejų, jie padidina ištvermę, turi daugiau energijos, o kartu gauna ir svarbios Omega 6 rūgšties.
Alkio jausmą malšinantį ir ilgam sotumo suteikiantį kokosų aliejų rekomenduojama vartoti vietoje sviesto ar margarino, kuriame yra hidrintų riebalų. Tai labai sveikas, šiek tiek saldus produktas, atskleidžiantis visą kokosų skonio gamą. Taip pat šiuo produktu gali džiaugtis ir veganai. Naudokite jį kai ką nors kepate keptuvėje, gaminate patiekalą su kario prieskoniais, ar netgi tada, kai ruošiate kokteilį. Kkokosų aliejumi galite gardinti karštus gėrimus (kavą, kakavą, pieną).
Kokosų aliejus naikina ligų sukėlėjus, taip valomas ir stiprinamas organizmas. Kokosų riebalų rūgštys ir šalutinės virškinimo metu išsiskiriančios medžiagos yra nepalankios bakterijoms, virusams ir grybeliams. Prieš kokoso poveikį neatsilaiko net auksinis stafilokokas ir candida mieliagrybis. Tad šis aliejus gali būti puiki prevencinė priemonė nuo įvairių infekcijų.
Cholesterolis labai glaudžiai susijęs su širdies ligomis. Jeigu MTL (blogojo) cholesterolio kiekis itin didelis, tikimybė susirgti širdies ligomis stipriai išauga. Kuo kraujyje daugiau DTL (gerojo) tipo chorestolio, tuo sveikesni esame. Mokslininkai išsiaiškino, kad kokosų aliejus sudarytas iš sočiųjų riebalų, kurie didina DTL ir mažina MTL cholesterolio kiekį. Taip pat šios medžiagos sureguliuoja kraujo krešėjimo faktorius ir turi antioksidantų, kurių taip reikalauja mūsų organizmai. Visa tai padeda sumažinti tikimybę susirgti širdies ligomis. Geriausias sprendimas – vietoj įprastų riebalų naudoti kokosų aliejų.