Mityba

Kokosų aliejus ir jo nauda sveikatai

Publikuotas 2015 15 gruodžio views 11389

Apie kokosų aliejų jau esame nemažai girdėję. Greičiausiai netgi esame juo naudojęsi ruošdami maistą arba norėdami pagerinti odos bei plaukų kokybę. Tačiau neretai žmonės yra linkę nepastebėti pačių naudingiausių kokosų aliejaus savybių. Perskaitę šį straipsnį sužinosite priežastis, įrodančias kodėl šis produktas priskiriamas prie supermaisto.

1. Kokosų aliejus skatina smegenų funkcijas

Kokoso aliejus sudarytas iš 90% riebalų rūgščių, iš kurių itin daug organizmui reikalingos lauro rūgšties. Priešingai nei įprastuose riebiuose produktuose, šias rūgštis sudaro vidutinio ilgio grandinės trigliceridai. Tai visiškai kitaip virškinami riebalai: iš virškinamojo trakto šios riebalų rūgštys patenka iškart į kepenis, kur yra suskaidomos į energiją. Vidutinio ilgio grandinės trigliceridai didina ketoninių medžiagų, teikiačių alternatyvią energiją smegenims, kiekį kraujyje. Kaip alternatyvus energijos šaltinis, kokosų aliejus netgi gali sumažinti Alzheimerio simptomus.

2. Didina energijos kiekį

Kalbant apie nutukimą, kalorijų kiekis nėra pagrindinis kaltininkas dėl ansvorio, – svarbu ir kalorijų šaltinis. Kaip jau minėta, dėl savo sandaros koksų aliejus suteikia daug energijos, tačiau ji sunaudojama ir kitiems riebalams deginti. Vartojant kokosų aliejų, per parą sudeginamos energijos kiekis gali padidėti 5%. Tuo naudojasi ir sportininkai: vartodami kokosų aliejų, jie padidina ištvermę, turi daugiau energijos, o kartu gauna ir svarbios Omega 6 rūgšties.

3. Kokosų aliejus tinka laikantis dietos

Alkio jausmą malšinantį ir ilgam sotumo suteikiantį kokosų aliejų rekomenduojama vartoti vietoje sviesto ar margarino, kuriame yra hidrintų riebalų. Tai labai sveikas, šiek tiek saldus produktas, atskleidžiantis visą kokosų skonio gamą.  Taip pat šiuo produktu gali džiaugtis ir veganai. Naudokite jį kai ką nors kepate keptuvėje, gaminate patiekalą su kario prieskoniais, ar netgi tada, kai ruošiate kokteilį. Kkokosų aliejumi galite gardinti karštus gėrimus (kavą, kakavą, pieną).

4. Padeda išvengti infekcijų

Kokosų aliejus naikina ligų sukėlėjus, taip valomas ir stiprinamas organizmas. Kokosų riebalų rūgštys ir šalutinės virškinimo metu išsiskiriančios medžiagos yra nepalankios bakterijoms, virusams ir grybeliams. Prieš kokoso poveikį neatsilaiko net auksinis stafilokokas ir candida mieliagrybis. Tad šis aliejus gali būti puiki prevencinė priemonė nuo įvairių infekcijų.

5. Pagerina cholesterolio kiekį kraujyje ir sumažina tikimybę susirgti širdies ligomis

Cholesterolis labai glaudžiai susijęs su širdies ligomis. Jeigu MTL (blogojo) cholesterolio kiekis itin didelis, tikimybė susirgti širdies ligomis stipriai išauga. Kuo kraujyje daugiau DTL (gerojo) tipo chorestolio, tuo sveikesni esame. Mokslininkai išsiaiškino, kad kokosų aliejus sudarytas iš sočiųjų riebalų, kurie didina DTL ir mažina MTL cholesterolio kiekį. Taip pat šios medžiagos sureguliuoja kraujo krešėjimo faktorius ir turi antioksidantų, kurių taip reikalauja mūsų organizmai. Visa tai padeda sumažinti tikimybę susirgti širdies ligomis. Geriausias sprendimas – vietoj įprastų riebalų naudoti kokosų aliejų.

6. Išskirtinės savybės gaminant

Kokosų aliejus yra atsparus aukštai temperatūrai, kaitinamas neišskiria kancerogenų, tad puikiai tinka kepimui ir netgi skrudinimui. Pakeitę įprastą kepimo aliejų kokoso aliejumi, pastebėsite, kad iškepęs maistas išlaiko šviežumą, purumą. Dar geriau – tokie riebalai nėra kaupiami organizme. Dėl savo stabilumo, kokosų aliejus ilgiau išlieka šviežias Jūsų virtuvės spintelėje, jo nereikia laikyti šaldytuve.
Svarbu! Patartina visuomet vartoti gryną, nerafinuotą, šalto spaudimo kokosų aliejų.  Rinkdamiesi kokosų aliejų, įsitikinkite, kad jis natūralus, be dirbtinių skonio ir kvapo priedų, be augalinių riebalų, gaunamų iš sojos pupelių.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 336
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 324
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 450

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 574
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 689