Mityba

Kokosų aliejus ir jo nauda sveikatai

Publikuotas 2015 15 gruodžio views 11292

Apie kokosų aliejų jau esame nemažai girdėję. Greičiausiai netgi esame juo naudojęsi ruošdami maistą arba norėdami pagerinti odos bei plaukų kokybę. Tačiau neretai žmonės yra linkę nepastebėti pačių naudingiausių kokosų aliejaus savybių. Perskaitę šį straipsnį sužinosite priežastis, įrodančias kodėl šis produktas priskiriamas prie supermaisto.

1. Kokosų aliejus skatina smegenų funkcijas

Kokoso aliejus sudarytas iš 90% riebalų rūgščių, iš kurių itin daug organizmui reikalingos lauro rūgšties. Priešingai nei įprastuose riebiuose produktuose, šias rūgštis sudaro vidutinio ilgio grandinės trigliceridai. Tai visiškai kitaip virškinami riebalai: iš virškinamojo trakto šios riebalų rūgštys patenka iškart į kepenis, kur yra suskaidomos į energiją. Vidutinio ilgio grandinės trigliceridai didina ketoninių medžiagų, teikiačių alternatyvią energiją smegenims, kiekį kraujyje. Kaip alternatyvus energijos šaltinis, kokosų aliejus netgi gali sumažinti Alzheimerio simptomus.

2. Didina energijos kiekį

Kalbant apie nutukimą, kalorijų kiekis nėra pagrindinis kaltininkas dėl ansvorio, – svarbu ir kalorijų šaltinis. Kaip jau minėta, dėl savo sandaros koksų aliejus suteikia daug energijos, tačiau ji sunaudojama ir kitiems riebalams deginti. Vartojant kokosų aliejų, per parą sudeginamos energijos kiekis gali padidėti 5%. Tuo naudojasi ir sportininkai: vartodami kokosų aliejų, jie padidina ištvermę, turi daugiau energijos, o kartu gauna ir svarbios Omega 6 rūgšties.

3. Kokosų aliejus tinka laikantis dietos

Alkio jausmą malšinantį ir ilgam sotumo suteikiantį kokosų aliejų rekomenduojama vartoti vietoje sviesto ar margarino, kuriame yra hidrintų riebalų. Tai labai sveikas, šiek tiek saldus produktas, atskleidžiantis visą kokosų skonio gamą.  Taip pat šiuo produktu gali džiaugtis ir veganai. Naudokite jį kai ką nors kepate keptuvėje, gaminate patiekalą su kario prieskoniais, ar netgi tada, kai ruošiate kokteilį. Kkokosų aliejumi galite gardinti karštus gėrimus (kavą, kakavą, pieną).

4. Padeda išvengti infekcijų

Kokosų aliejus naikina ligų sukėlėjus, taip valomas ir stiprinamas organizmas. Kokosų riebalų rūgštys ir šalutinės virškinimo metu išsiskiriančios medžiagos yra nepalankios bakterijoms, virusams ir grybeliams. Prieš kokoso poveikį neatsilaiko net auksinis stafilokokas ir candida mieliagrybis. Tad šis aliejus gali būti puiki prevencinė priemonė nuo įvairių infekcijų.

5. Pagerina cholesterolio kiekį kraujyje ir sumažina tikimybę susirgti širdies ligomis

Cholesterolis labai glaudžiai susijęs su širdies ligomis. Jeigu MTL (blogojo) cholesterolio kiekis itin didelis, tikimybė susirgti širdies ligomis stipriai išauga. Kuo kraujyje daugiau DTL (gerojo) tipo chorestolio, tuo sveikesni esame. Mokslininkai išsiaiškino, kad kokosų aliejus sudarytas iš sočiųjų riebalų, kurie didina DTL ir mažina MTL cholesterolio kiekį. Taip pat šios medžiagos sureguliuoja kraujo krešėjimo faktorius ir turi antioksidantų, kurių taip reikalauja mūsų organizmai. Visa tai padeda sumažinti tikimybę susirgti širdies ligomis. Geriausias sprendimas – vietoj įprastų riebalų naudoti kokosų aliejų.

6. Išskirtinės savybės gaminant

Kokosų aliejus yra atsparus aukštai temperatūrai, kaitinamas neišskiria kancerogenų, tad puikiai tinka kepimui ir netgi skrudinimui. Pakeitę įprastą kepimo aliejų kokoso aliejumi, pastebėsite, kad iškepęs maistas išlaiko šviežumą, purumą. Dar geriau – tokie riebalai nėra kaupiami organizme. Dėl savo stabilumo, kokosų aliejus ilgiau išlieka šviežias Jūsų virtuvės spintelėje, jo nereikia laikyti šaldytuve.
Svarbu! Patartina visuomet vartoti gryną, nerafinuotą, šalto spaudimo kokosų aliejų.  Rinkdamiesi kokosų aliejų, įsitikinkite, kad jis natūralus, be dirbtinių skonio ir kvapo priedų, be augalinių riebalų, gaunamų iš sojos pupelių.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 121
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 8858
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 8863
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 5994
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 5361