Mityba

Ką turėtumėte valgyti, jei Jums 40-50 metų?

Publikuotas 2016 10 liepos views 24375
Ką turėtumėte valgyti, jei Jums 40-50 metų? shutterstock.com

Įkopusi į penktąją dešimtį, dažna jaučiasi nebe taip gerai kaip anksčiau. Prasideda menopauzės vargai, daug dažniau puola ligos, o kur dar sulėtėjusi medžiagų apykaita ir ant juosmens besikaupiantys kilogramai. Tokio amžiaus moterims ypač svarbu pasirūpinti ligų profilaktika bei organizmo atstatymu, o tai padaryti padeda tinkamas raciono pasirinkimas.

Vyresnėms nei 40 metų moterims per parą reikia ne daugiau nei 1600 kCal. Jų suvartojimas turėtų pasiskirstyti šitaip:

pusryčiai – 25–30% kCal,

priešpiečiai – 10–15% kCal,

pietūs – 40–45% kCal,

vakarienė – 10–25% kCal.

Tuo tarpu gerą savijautą užtikrins pakankamas šių medžiagų kiekis:

Fitoestrogenai. Menopauzės metu moteriškų hormonų estrogenų lygis kraujyje smarkiai krenta. Dažniausios to pasekmės – depresija, svorio didėjimas bei miego sutrikimai. Sušvelninti sudėtingu laikotarpiu užklupusius simptomus gali fitoestrogenai. Šios augaluose esančios medžiagos ne veltui vadinamos jaunystės šaltiniu, kadangi padeda organizme atkurti hormonų pusiausvyrą bei gerina širdies darbą.

Fitoestrogenų šaltiniai: soja, lęšiai, ankštinės daržovės, saulėgražų sėklos, linų sėmenys, šermukšniai, grybai.

Antioksidantų brandaus amžiaus moterims reikia dar daugiau, kadangi jie užtikrina gerą savijautą ir klastingų ligų profilaktiką. Pagrindiniai antioksidantų šaltiniai – vitaminas C (rekomenduojama paros norma – iki 200 mg) ir vitaminas A (iki 800 mg per dieną). Be to, laisvųjų radikalų žalą neutralizuojantys antioksidantai yra pagrindinis ginklas kovoje su onkologiniais susirgimais bei priešlaikiniu senėjimu.

Antioksidantų šaltiniai: citrusiniai vaisai, tamsiai žalios daržovės (brokoliai, špinatai, pomidorai, moliūgai, morkos, mėlynės, pilno grūdo produktai.

Omega-3 riebalų rūgštys. Įkopus į penktą dešimtį, širdies ir kraujagyslių ligų rizika išauga net kelis kartus. Todėl į racioną verta įtraukti omega-3 riebalų rūgščių. Jos mažina uždegimą, cholesterolio lygį bei užkerta kelią kraujo krešulių, kurie gali lemti insultą arba miokardo infarktą, susidarymui. Rekomenduojama omega-3 riebalų rūgščių paros norma – nuo 1 iki 2,5 g.

Omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: konservuotos sardinės, raudona žuvis, linų sėmenų aliejus, graikiniai riešutai, ispaninis šalavijas, krevetės, austrės.

Ideali vakarienė 40-50 metų moterims:

Prancūziškos lęšių salotos

Ingredientai:

  • 4 puodeliai konservuotų rudųjų lęšių,
  • ¼ puodelio smulkintų graikinių riešutų,
  • 4 smulkiai supjaustyti svogūno laiškai,
  • 3 valgomieji šaukštai balzamiko acto,
  • 2 valgomieji šaukštai susmulkintų šviežių petražolių,
  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus,
  • ¾ arbatinio šaukštelio druskos,
  • ½ arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių,
  • ¼ arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų,
  • įvairūs salotų lapai – pagal skonį.

Paruošimo būdas:

1) Konservuotus ruduosius lęšius pašildykite mikrobangų krosnelėje (apie 30 sekundžių);

2) Įkaitinę keptuvę iki aukštos temperatūros, pakepinkite riešutus (apie 3 minutes);

3) Dideliame dubenyje sumaišykite lęšius, svogūno laiškus, balzamiko actą, petražoles, aliejų, druską, čiobrelius ir pipirus;

4) Paruoštą patiekalą sumaišykite su salotų lapais, pabarstykite graikiniais riešutais ir patiekite kartu su ryžių paplotėliais su sezamo sėklomis.

Nepamirškite, kad sušvelninti menopauzės simptomus padeda ne tik subalansuota mityba, bet ir aktyvi fizinė veikla, geras miegas bei žalingų įpročių atsisakymas.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1996
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1297
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1485

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 733
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 980