Mityba

Produktai be gliuteno (glitimo): ką privalu žinoti renkantis?

Publikuotas 2016 27 balandžio views 27950
Produktai be gliuteno (glitimo): ką privalu žinoti renkantis?

Dėl organizmo netoleravimo baltymui, randamam kviečiuose, rugiuose ir miežiuose vis daugiau žmonių pereina prie mitybos be glitimo (gliuteno). Neigiama organizmo reakcija į glitimą pasireiškia šiais nemaloniais simptomais: padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, odos bėrimu, blogu virškinimu, sutrikusiu miegu ir kt. Mums, lietuviams, glitimo atsisakymas yra didelis žingsnis nuo tradicinės virtuvės ir mitybos – ši medžiaga randama daugumoje kasdien vartojamų produktų: kepiniuose, duonoje, net kruopose. Tad pateikiame keletą svarbių faktų apie glitimą, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas, prieš prikraudamas prekių vežimėlį produktais be glitimo:

1. Glitimas žalingas ne visiems

Maždaug 1 procentas žmonių serga žarnyno (celiakinėmis) ligomis, pasireiškiančiomis autoimunine reakcija į glitimo turinčių produktų valgymą. Dažniausiai pasirodantys simptomai: pilvo skausmas, viduriavimas, išsipūtimas ir pakenkimas plonojo žarnyno sienelėms. Gydymą pradėti vertėtų nuo glitimo turinčių produktų atsisakymo. Žmonės, toliau valgantys glitimo turinčių produktus, rizikuoja susirgti rimtesnėmis ligomis (osteoporoze, anemija ir įvairiomis vėžio rūšimis).

2. Naudinga valgyti glitimo neturintį maistą

Pasak specialistų, organizmo jautrumą glitimui turi 6 procentai žmonių. Simptomai atitinka celiakinę ligą. Tačiau tyrimai dėl jautrumo šiam baltymui dar nėra išsamūs, todėl gydymas parenkamas pacientams individualiai.

3. Gliuteno atsakymas ne visuomet efektyvus

Nėra jokių medicininių įrodymų, kad gliuteno atsisakymas – geresnis mitybos būdas. Jei valgysite labiau spalvotą maistą, pvz. vaisius ir daržoves, ir mažiau apdoroto maisto, pvz. baltos duonos, – pasijusite geriau, nes valgote maistingesnius produktus, o ne todėl, kad atsisakote glitimo.

4. Gliuteno atsakymas nepadeda mesti svorio

Daugelis tikisi, kad glitimo neturintys produktai padeda norint numesti svorio. Vis dėlto, tai nėra magiškas būdas, padėsiantis sulieknėti. Pasak dietologės, nėra jokių svarių įrodymų, kad atsisakius produktų su glitimu, numesite svorio. Netgi reikėtų būti atsargiems, nes daugelio produktų be glitimo skoninės savybės yra kompensuojamos papildomu cukrumi ir riebalais.

5. Prieš atsisakydami glitimo turinčių produktų – pasitarkite su gydytoju

Jei įtariate, kad galite sirgti celiakine liga, nesirinkite dietos sau patys, o tiesiog nueikite pasidaryti tyrimų. Jei glitimo atsisakysite prieš darydami paprastą kraujo tyrimą, antikūniai nusilps ir tyrimų rezultatai gali būti netikslūs.

6. Glitimo galima rasti ten, kur visai nesitikite

Jei gydytojas rekomenduoja atsisakyti glitimo turinčių produktų, skaitykite produktų etiketes ir sužinokite, kur jis slepiasi. Jo galima aptikti duonoje, patiekaluose iš makaronų ir šaltuose dribsniuose. Galima aptikti net ir ryžiuose, miežiuose, aluje, kviečių krakmole, kviečių sėlenose, kviečių daiguose, rupiuose kvietiniuose miltuose ir manų kruopose. Daugiau produktų, turinčių glitimo: saldumynai, bulvių traškučiai, kepiniai, šaltos mėsos užkandžiai, bulvių šiaudeliai, sriubos, sojos padažai.

7. Atsisakius glitimo, privalu subalansuotai maitintis

Daugybė glitimo neturinčio maisto yra pagaminta iš rafinuotų grūdų ir krakmolo, kuris neturi maistingų medžiagų: geležies, vitamino B ir maistinių skaidulų. Pasistenkite gauti daugiau vitamino B, valgydami žuvį, liesą jautieną ir mažo riebumo pieno produktus. Geležies gausite valgydami pupeles ir žalumynus (pvz., špinatus), o skaidulų – iš vaisių ir daržovių.

8. Laikytis glitimo dietos – įmanoma!

Visiškai atsisakyti glitimo atrodo per daug sudėtinga? Atminkite, jog vis dar galite mitybai rinktis daugybę kito įvairaus maisto: pieno produktai, kiaušiniai, mėsa (be apdorotų padažų), paukštiena, žuvis, vaisiai, daržovės, riešutai, bulvės, sėklos, – tai tik keletas išvardintų produktų be glitimo. Esant poreikiui, pasitarkite su savo gydytoju ar dietologu ir įveskite glitimo neturinčius maisto produktus į savo mitybos racioną.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1804
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1172
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1364

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 694
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 932