Kai pabosta tradiciniai lietuvių patiekalai, šeimininkės ima sukti galvą, kokiais gardumynais artimuosius nustebinti švenčių proga. Geriausia įkvėpimo bei idėjų semtis iš pasaulinio garso šefų: tam puikiai pasitarnaus šiuolaikinės technologijos!
Jamie Oliver: kepta žąsis su prieskoniais
Jums reikės:
- ~4kg sveriančios žąsies (kartu su vidaus organais),
- šiek tiek alyvuogių aliejaus,
- 1 mandarino,
- žiupsnelio šviežio rozmarino,
- 2 svogūnų,
- 3 morkų,
- 3 saliero stiebų,
- saujelės šviežių lauro lapų,
- 2 valgomųjų šaukštų miltų su kaupu,
- 1 litro vištienos sultinio,
- 1 granato,
- 150ml portveino.
Prieskoniui mišiniui reikės:
- 90 g anyžių,
- 90 g pankolių sėklų,
- 75 g kalendrų sėklų,
- 30 g Sičuano pipirų,
- 15 g gvazdikėlių,
- 60 g cinamono lazdelių,
- 1 didelio žiupsnio šafrano,
- 90 g rudojo cukraus,
- 60 g jūros druskos,
- 30 g nemaltų juodųjų pipirų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC;
- Sudėkite visus prieskonių mišiniui reikalingus ingredientus į elektrinį trintuvą ir trinkite tol, kol pasieksite miltelių konsistenciją. Gautą mišinį persijokite per sietelį, suberkite į stiklainį. Žąsį ištrinkite alyvuogių aliejumi bei dviem šaukštais prieskonių mišinio. Likučius panaudosite kitą dieną. Į žąsies vidų įkiškite mandariną bei keletą rozmarino lapelių;
- Nulupkite ir į keturias dalis supjaustykite svogūnus, dideliais gabalais supjaustykite morkas ir salierus. Į kepimo skardą sudėkite daržoves, lauro lapelius ir vidinius organus, įpilkite 150 ml šalto vandens. Žąsį padėkite tiesiai ant grotelių, o po ja – skardą su daržovėmis bei vidaus organais. Kepkite apie 3 valandas arba tol, kol žąsis įgaus auksinį atspalvį;
- Po dviejų valandų kepimo, ištraukite skardą su daržovėmis ir ją pakeiskite kita tuščia skarda. Nukoškite riebalus (supilkite juos į stiklainį ir įmeskite keletą lauro lapelių), skardos turinį perdėkite į keptuvą ir uždėkite ant viryklės. Nustatykite didelę ugnį, įpilkite portveino ir šildykite apie 3 minutes. Suberkite miltus ir dar apie minutę pašildykite, supilkite sultinį. Sumažinkite ugnį ir šildykite dar apie 10 minučių arba tol, kol susidarys padažo konsistencija;
- Kai žąsis baigs kepti, ją ištraukite iš orkaitės ir užklokite dvigubu sluoksniu folijos bei virtuvės rankšluosčiu, palikite 20-25 minutėms. Ištraukę skardą, riebalus nupilkite į stiklainį, anksčiau pagamintą padažą pašildykite ant vidutinės ugnies.
- Padėkite žąsį ant pjaustymo lentelės, nudirkite odą, dar maždaug 10-iai minučių įkiškite į orkaitę kad apskrustų. Nupjaukite kojas, pašalinkite kaulus. Atsargiai nupjaukite krūtinėlę, ją supjaustykite skiltelėmis. Mėsą patiekite kartu su padažu.
Christina Tosi: pyragas „Žiogas“
Įdarui reikės:
- 1 ½ stiklinės pilno riebumo pieno,
- ½ stiklinės smulkinto cukraus,
- 3 valgomųjų šaukštų kukurūzų miltų,
- ¾ arbatinio šaukštelio pipirmėčių ekstrakto,
- 1 didelio kiaušinio,
- 1 kiaušinio trynio,
- 80 g susmulkinto baltojo šokolado,
- 1-2 lašų žalių maistinių dažų,
- 3 valgomųjų šaukštų šokolado gabalėlių.
Glaistui reikės:
- 1 ½ stiklinės riebios grietinėlės,
- 1 valgomojo šaukšto konditerinio cukraus,
- ⅛ arbatinio šaukštelio pipirmėčių ekstrakto.
Kaip pagrindą naudokite įprastą šokoladinį pyragą arba įdomesnes jo versijas: Šokoladainis su cukinija
Įdaro paruošimo būdas: ant vidutinės ugnies užvirinkite pieną. Sumaišykite cukrų, kukurūzų miltus, pipirmėčių ekstraktą, kiaušinį ir kiaušinio trynį. Į gautą masę palaipsniui įmaišykite pusę karšto pieno, tuomet viską supilkite į puodą su likusiu pienu. Sumažinkite ugnį, ir nuolat maišydami, virkite 2-3 minutes. Tuomet supilkite į dubenį, įberkite baltąjį šokoladą ir maistinius dažus, maišykite tol, kol šokoladas ištirps. Dubenį užspauskite maistinė plėvele, šaldytuve palaikykite bent 1 vieną valandą, po to įmaišykite šokolado gabalėlius.
Glaisto paruošimo būdas: plakikliu plakite grietinėlę, cukrų ir pipirmėčių ekstraktą 1-2 minutes.
Pyrago paruošimo būdas: pagrindą pertepkite įdaru, ant viršaus užpilkite glaistą bei šiek tiek šokolado gabalėlių.
John Besh: šokoladinis burbono ir pekano riešutų pyragas
Tešlai reikės:
- 1 stiklinės miltų,
- ¼ stiklinės smulkiai sumaltų pekano riešutų,
- 1 valgomojo šaukšto cukraus,
- žiupsnio druskos,
- ½ stiklinės nesaldinto,
- į mažus gabalėlius susmulkinto sviesto,
- 2 valgomųjų šaukštų ledinio vandens.
Pertepimui reikės:
- ¼ stiklinės nesaldinto sviesto,
- 60 g šokolado,
- 3 didelių kiaušinių,
- 1 stiklinės cukraus,
- ¾ stiklinės kukurūzų sirupo,
- ½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto,
- 3 valgomųjų šaukštų burbono,
- ¼ arbatinio šaukštelio druskos,
- 1 ½ stiklinės per pusę perpjautų pekano riešutų.
Tešlos paruošimo būdas: dideliame dubenyje sumaišykite miltus, maltus pekano riešutus, cukrų ir druską. Įdėkite sviestą ir gerai išmaišykite. Įpilkite ledinio vandens, iš tešlos suformuokite rutulį, jį suvyniokite į maistinę plėvelę, 30-iai minučių palikite šaldytuve. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite į ~30 cm skersmens apskritimą, atsargiai jį įdėkite į maždaug 22 cm skersmens kepimo skardą.
Pertepimo paruošimo būdas: mažame puode ant vidutinės ugnies ištirpdykite sviestą ir šokoladą, ingredientams ištirpus leiskite mišiniui atvėsti. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius. Į kitą dubenį supilkite cukrų, sirupą, vanilę, burboną, druską ir ištirpintą sviestą, gerai išmaišykite. Pekano riešutus uždėkite ant tešlos ir ant jų atsargiai užpilkite išplaktus kiaušinius. Kepkite apie 45 minutes iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje.
Daugiau originalių idėjų šventiniam stalui rasite www.receptai.tv
Kokia tavo nuomonė?