Mityba

Gurmaniški patiekalai iš voveraičių ir baravykų

Publikuotas 2016 30 rugpjūčio views 7831
patiekalai iš voveraičių ir baravykų shutterstock.com

Pačiame grybų sezono įkarštyje norisi kuo dažniau žygiuoti į miškus, o iš surinktų gėrybių pagaminti gardžiausius patiekalus. Jei įprasti receptai spėjo nusibosti, siūlome ateinančio savaitgalio laimikį paversti šiais gurmaniškais valgiais.

Voveraitės: nekaloringas vitaminų šaltinis

Pušynus iki pat spalio vidurio nusėjusios voveraitės – vieni mėgstamiausių grybų Lietuvoje. To priežastimi galima įvardinti ne tik puikų skonį, bet ir naudą sveikatą. Voveraitėse netrūksta nervų sistemai būtinų B grupės vitaminų, virškinimą gerinančių maistinių skaidulų, širdies ir kraujagyslių sveikatą palaikančio kalio ir imuninę sistemą stiprinančio cinko. Tuo tarpu šių grybų stiklinėje – vos 54 kCal: mažiau nei viename obuolyje!

Voveraites geriausia valgyti keptas. Jei norite išsaugoti kvapnų jų aromatą, jokiu būdu prieš tai nevirkite. Be to, grybus kepdami keptuvėje, leiskite jiems gerai išsitroškinti savo sultyse.

Baltuoju vynu pagardintos voveraitės

Ingredientai:

  • 550 g šviežių voveraičių,
  • 2 valgomieji šaukštai sviesto,
  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus,
  • ¼ stiklinės balto sauso vyno,
  • 3 valgomieji šaukštai susmulkintų petražolės lapelių,
  • citrinos sulčių,
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruošimo būdas: perpjaukite voveraites per pusę. Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą su aliejumi, sudėkite grybus, įberkite druskos, pipirų ir pakepkite apie 2 minutes. Tuomet įpilkite vyno, maišydami kepkite dar apie 5 minutes arba tol, kol skystis išgaruos ir grybai suminkštės. Prieš patiekdami grybus, juos pagardinkite petražolėmis ir citrinos sultimis.

keptos voveraitės

shutterstock.com

Šviežios voveraitės su šalotais

Ingredientai:

  • 2 valgomieji šaukštai sviesto,
  • 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus,
  • 200 gramų voveraičių,
  • 1 arbatinis šaukštelis malto šaloto,
  • 1 česnako skiltelė,
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruošimo būdas: keptuvėje ištirpdykite sviestą, į ją sudėkite grybus ir paskrudinkite apie 6 minutes. Sudėkite česnaką ir šalotą, dar 2 minutes pakepkite. Prieš patiekdami pagardinkite druska ir pipirais.

Baravykai – vietoj mėsos?

Baravykai – tikrų tikriausi Lietuvos miškų karaliai. Savo baltymų maistine verte prilygstantys gyvūninės kilmės baltymams, jie aprūpina mūsų organizmą visomis reikalingomis amino rūgštimis. Baravykuose, kaip ir voveraitės, gausu B grupės vitaminų, o kalorijų – dar mažiau: 100 g – vos 23 kCal.

Patyrę grybautojai ir jų šeimos nariai puikiai žino, jog baravykai itin tinka džiovinimui, kadangi tuomet atskleidžia dar malonesnį aromatą. Visgi pradedantiesiems primename, kad prieš šaunant šiuos grybus į orkaitę, nerekomenduojama jų plauti – užtenka kruopščiai nuvalyti.

Traškios baravykų kepurėlės

Ingredientai:

  • 80 ml džiūvėsėlių,
  • 60 ml petražolės lapelių,
  • 1 česnako skiltelė,
  • 120 ml alyvuogių aliejaus,
  • 4 rudakepurio barakyvio kepurės,
  • 2 pomidorai,
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruošimo būdas: susmulkinkite petražoles ir česnaką, sumaišykite su džiūvėsėliais, 60 ml alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais. Gautą masę palikite valandai „marinuotis”. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 180°C, skardą pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Sudėkite baravykus apvaliosiomis pusėmis į apačią, į jas pridėkite po ketvirtadalį prieskonių ir džiūvesėlių mišinio. Kartu su per pusę perpjautais pomidorais, pabarstytais druska ir pipirais, kepkite apie 30-40 minučių.

Makaronai su baravykais

shutterstock.com

Makaronai su baravykais ir riešutų sviestu

Ingredientai:

  • 250 g pilno grūdo makaronų,
  • 300 gramų baravykų,
  • 4 laiškiniai svogūnai,
  • 1 valgomasis šaukštas riešutų sviesto,
  • 2 valgomieji šaukštai sojų padažo,
  • 1 arbatinis šaukštelis sezamų aliejaus,
  • 1 arbatinis šaukštelis „Tahini“ padažo,
  • 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus,
  • 1 valgomasis šaukštas acto,
  • 1 arbatinis šaukštelis paprikos,
  • 1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų,
  • sezamo sėklų papuošimui.  

Paruošimo būdas: Išvirkite makaronus pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, į ją sudėkite susmulkintus grybus ir laiškinius svogūnus. Kepkite 2-3 minutes arba tol, kol grybai suminkštės. Tuomet sudėkite kitus ingredientus bei beveik išvirusius makaronus, viską gerai išmaišykite. Prieš patiekdami papuoškite sezamo sėklomis.

Manote, kad šie receptai neprilygsta Jūsų firminiam patiekalui? Pasidalinkite savo receptu!

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1996
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1297
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1485

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 733
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 980