Mityba

Arbūzai: kokios naudos galime tikėtis iš šių didžiulių uogų?

Publikuotas 2016 28 liepos views 9797
shutterstock.com

Minkšta pieva, saulė ir per smakrą varvančios arbūzų sultys – ko gero trys taikliausi vasaros sinonimai. Šiltuoju metų laiku lietuvių mėgstama didžiulė uoga (taip, perskaitėte teisingai!) arbūzas turi tokių gydomųjų savybių, apie kurias nė negalėjote įtarti.

  • Likopenas yra ta medžiaga, kuri nudažo vaisius ir uogas raudona spalva. Pasirodo, kad tame pačiame arbūzo kiekyje jo yra net pusantro karto daugiau nei šviežiuose pomidoruose! Būdamas vienu iš veiksmingiausių karotenoidų, likopenas gerina širdies sveikatą, stiprina imunitetą bei sumažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje;
  • Arbūzai yra kalio, kuris padeda išvalyti kepenis nuo toksiškų nuosėdų, šaltinis. Be to, mineralas padeda sumažinti šlapimo rūgšties koncentraciją kraujyje, taip užkirsdamas kelią kepenų pažeidimams bei akmenų susidarymui. Arbūzas veikia kaip diuretikas – skatindamas šlapinimąsi padeda kepenims išsivalyti;
  • Valgydami arbūzą, organizmą aprūpiname vitaminu C, kadangi 100 gramų uogos turi 16% rekomenduojamos šios medžiagos normos. Vitaminas C – vienas galingiausių antioksidantų kovoje su vėžiniais susirgimais bei lėtinėmis ligomis;
  • Kadangi beveik 92% didžiulės arbūzo sudaro vanduo, arbūzo vartojimas gali apsaugoti nuo dehidratacijos, ypač dažnai užklumpančios karštomis vasaros dienomis. Nenuostabu, kad dėl šios priežasties uoga labai tinka besilaikantiems dietos – 100 gramų yra vos 32 kCal;
  • Manoma, kad prieš sportą geriamos arbūzų sultys gali padėti sumažinti raumenų skausmą po treniruotės, nes jose gausu amino rūgšties l-citrulino, kurią organizmas paverčia į l-argininą – kitą amino rūgštį, padedančią kraujagyslėms atsipalaiduoti ir taip gerinančią kraujo cirkuliaciją.

Sėklos – be reikalo nuvertintas mineralų šaltinis?

Nors nedidelės tamsios arbūzų sėklos paprastai keliauja į šiukšliadėžę, kitą kartą prieš jas išmesdami gerai pagalvokite. Sėklose gausu magnio, geležies, folio rūgšties ir gerųjų riebalų, o paruošimo valgyti būdas – itin lengvas! Suberkite jas į kepimo skardą ir 15-kai minučių pašaukite į iki 160 ºC įkaitintą orkaitę. Tokį gardų ir sveiką skanėstą galite pagardinti alyvuogių aliejumi su druska, cinamonu ar citrinos sultimis.

Trys būdai išsirinkti labiausiai prinokusį arbūzą

Išalkę namo parsinešate arbūzą, tačiau vos prapjovus skonis bei baltos (o ne tamsiai rudos) sėklos išduoda, jog uoga nėra prinokusi? Kad kitą kartą taip nenutiktų, dar parduotuvėje išbandykite šias gudrybes:

  • Nesvarbu, kokio dydžio arbūzą išsirinkote – prinokęs jis bus neproporcingai sunkus;
  • Visada ant arbūzo šono ieškokite kreminės gelsvos dėmelės – vietos, per kurią uoga nuskinama. Jei plyti balta dėmė, vadinasi, arbūzas buvo nuskabytas dar nesunokęs;
  • Duslus garsas pabarbenus į arbūzą išduoda, jog savo rankose turite prinokusį saldų skanėstą.

shutterstock.com

Gaivinančios salotos kitaip

Ingredientai:  1 nedidelis raudonasis svogūnas, 2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių, 1 valgomasis šaukštas ypač tyro alyvuogių aliejaus, 1 arbūzas (be sėklų), 3 maži agurkai, 1 stiklinė fetos sūrio, ½ stiklinės mėtos lapelių

Paruošimo būdas: susmulkinkite raudonąjį svogūną, užpilkite citrinos sultimis ir palikite marinuotis (apie 10 minučių), po to į mišinį įpilkite alyvuogių aliejaus. Tuo tarpu susmulkinkite arbūzą, agurkus ir fetos sūrį, suberkite svogūnus, mėtos lapelius ir išmaišykite.

shutterstock.com

shutterstock.com

Arbūzinis kokteilis ištroškusiems

Ingredientai: 1 ½ stiklinės kubeliais pjaustyto arbūzo (be sėklų), 1 stiklinė šaldytų braškių, ½ šaldyto susmulkinto banano, ½ stiklinės nesaldinto migdolų gėrimo, 1 citrinos sultys, 1 valgomasis šaukštas čija arba kanapių sėklų.

Paruošimo būdas: sudėkite visus ingredientus (išskyrus sėklas) į trintuvą, maišykite tol, kol susidarys vientisa tiršta masė. Tuomet suberkite sėklas ir kokteilį išpilstykite į stiklines. Šaldytuve uždengtą gėrimą galima laikyti ne ilgiau nei 1-2 dienas.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1959
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1276
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1460

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 724
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 970