Mityba

Ar tikrai maitinatės sveikai? Sensacingi moksliniai tyrimai keičia sveikos mitybos sąvoką

Publikuotas 2015 gruodžio 1 views 7755

Neseniai dvi mokslininkų komandos, vadovaujamos Eran Elinav ir Eran Segal, pristatė stulbinančius mitybos tyrimų rezultatus. Izraelio mokslininkų komandos įrodė, jog skirtingų žmonių organizmas gali skirtingai reaguoti į tą patį maistą bei atskirus maisto produktus. Specialių aparatų pagalba mokslininkai galėjo stebėti net pačias menkiausias tiriamųjų organizmo reakcijas. Visa tai padėjo identifikuoti begalinę jų įvairovę ir esminius skirtumus.

Mityba – individuali ir savita organizmo veikla

Gerai žinoma, jog žmogaus genetika lemia faktiškai visas jo kūno reakcijas. Kiekvienas žmogus skirtingai reaguoja į tas pačias ligas ar vaistus. Kiekvieno medžiagų apykaita taip pat yra labai skirtinga, todėl nenuostabu, jog ir skirtingų asmenų organizmo reakcijos į tuos pačius maisto produktus taip pat yra nevienodos.

Itin svarbus žmogaus organizmo rodiklis yra cukraus kiekis kraujyje. Valgant cukraus kiekis kraujyje palaipsniui kinta. Pagal angliavandenių ir cukraus kiekį kraujyje iškart po valgio yra vertinama ir bendra organizmo reakcija į atitinkamą maisto produktą bei jo pakantumą gliukozei. Pastarąjį veiksnį labiausiai nulemia vidinės organizmo savybės. Tad viena iš pagrindinių dietologų rekomendacijų dažniausiai ir būna savo mitybą pradėti reguliuoti nuo suvartojamo cukraus kiekio stebėjimo.

Kol daug kalbama apie tai, jog individualiam cukraus įsisavinimui po valgio daugiausia įtakos turi tokie faktoriai kaip genetika, gyvenimo būdas ir jautrumas insulinui, pamirštami tokie rodikliai kaip kasos egzokrininė veikla, gliukozės įsisavinimo sparta, virškinamojo trakto fiziologija. Ieškodami specifinių organizmo reakcijų įsisavinant cukrų iškart po valgio ir priklausomybės ryšių su tam tikrais fiziologiniais ir psichologiniais organizmo faktoriais, mokslininkai nusprendė atlikti tyrimą.

Stulbinanti tyrimų apimtis pagaliau leidžia daryti išvadas

Tyrime dalyvavo 800 tiriamųjų. Tyrimo dalyviai – tai fiziškai sveikų, diabetu nesergančių asmenų grupė. Ši 800 asmenų grupė tapo sveikų žmonių populiacijos, gyvenančios vakaruose, atspindžiu ar, kitaip tariant, reprezentatyvia imtimi tyrimo rezultatams pagrįsti.

Kiekvienam eksperimente dalyvavusiam tiriamajam buvo prijungtas gliukozės lygį matuojantis aparatas. Gliukozės lygis ištisą savaitę buvo matuojamas kas 5 minutes. Matavimas vyko analizuojant poodinių receptorių duomenis. Iš kiekvieno tiriamojo mokslininkai surinko daugiau nei 2 000 statistinių duomenų. Iš visos eksperimentinės populiacijos buvo surinkta daugiau nei 1,6 milijono matavimo duomenų!

Tam, kad išryškėtų gliukozės lygio priklausomybė nuo tiriamųjų fiziologijos ir gyvenimo būdo rodiklių, buvo renkami ir daugybė kitų duomenų apie tyrime dalyvavusius asmenis. Pastarieji, išmaniosios programėlės pagalba, visą tyrimo savaitę nuolat pildė asmeninius dienoraščius, kuriuose žymėjo informaciją apie savo fizinį aktyvumą, vartojamą maistą bei miego kokybę. Ši informacija padėjo tyrėjams suformuoti atitinkamus eksperimento dalyvių profilius bei apibrėžti pagrindines jų charakteristikas. Mokslininkai taip pat kaupė visą informaciją apie individualų tiriamųjų maisto vartojimo dažnumą, gyvenimo būdą, medicininę būklę, ūgį, kūno apimtis, kraujo savybes ir kitas vidines charakteristikas. Paaiškėjo, kad tirtųjų asmenų įvairovė yra tiesiog stulbinanti.

Tas pats produktas skirtingiems asmenims gali būti tiek naudingas, tiek žalingas

Kaip ir buvo tikėtasi, tyrėjai rado svarių duomenų, kurie įrodė akivaizdžią gliukozės lygio organizme (iškart po valgio) priklausomybę nuo tokių faktorių kaip KMI (kūno masės indeksas), hemoglobino kiekis kraujyje, gliukozės kraujyje lygis ryte, asmens amžius ir t.t. Visgi mokslininkai rado ir keletą juos nustebinusių rezultatų, kurie išryškėjo veikiant prieš tai išvardintiems faktoriams. Pastebėta, jog skirtingų organizmų reakcijos įsisavinant gliukozę, gali būti pagrįstos klinikine koreliacija su individualiais organizmo rodikliais.

Nustatyta, kad skirtingų individų reakcijų į tą patį maisto produktą įvairovė itin didelė. Atrastas nenuginčijamas faktas, jog maisto produktas, kuris vienam buvo reikalingas ir sveikas, kito organizmui neturėjo jokios įtakos arba netgi buvo netinkamas. Pateikiamas konkretus pavyzdys kaip skiriasi dviejų tyrime dalyvavusių asmenų organizmo reakcijos į tuos pačius maisto produktus: sausainius ir bananus.  

Tiriamajam A suvalgius sausainį, jo gliukozės kiekis kraujyje išliko stabilus. Tuo tarpu suvalgius bananą, gliukozės lygis pakilo. Kalbant apie tiriamąjį B, jo organizme gliukozės lygis šoktelėjo suvalgius sausainį, o po banano išliko nepakitęs. Dar vienas reiškinys, kurį mokslininkai pastebėjo tyrimo metu, buvo individualios žmonių organizmo reakcijos į visuotinai „sveikais“ pripažintus produktus. Vienai vidutinio amžiaus moteriai, buvo nustatyta, jog tam tikri „sveiki“ produktai rekomenduoti jai iki šiol, iš tiesų buvo visai nenaudingi jos organizmui. Tyrėjai nustatė, kad jos atveju kasdien vartojami pomidorai jai ir buvo didžiausias cukraus židinys. Atrodo, sveikas įprotis vartoti daržoves šiai moteriai labiausiai ir kenkė.  

Šie tyrimai pagrindžia, jog mityba – tai individualus reiškinys. Vienas maisto produktas atskiriems organizmams gali sukelti visiškai priešingas reakcijas. Iš to galima daryti išvadą, kad savo organizmą reikia stebėti ir pažinti, kad galėtumėte maitintis sveikai, o visuotinės sveikos mitybos gairės ir dietologų patarimai nebūtinai bus naudingi Jums.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 5621
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 5510
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 4528
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 4269
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 6561