Mityba

Apie riešutų sviestą: nuo A iki Z

Publikuotas 2016 liepos 21 views 30826
Apie riešutų sviestą: nuo A iki Z shutterstock.com

Riešutų sviestas Lietuvoje jau seniai nebėra retas delikatesas: vis daugėja iš užsienio atvežamų jo rūšių, savo natūralius gaminius pristato ir lietuviai. Tad kas gi šitas smaližių numylėtas produktas – sveikuoliškas saldumynas ar po patraukliu pavadinimu pasislėpęs nuodas?

Valgyti negalima susilaikyti – kur dėti kablelį?

  • 100 gramų riešutų sviesto yra maždaug 6 g virškinimą gerinančių skaidulų, 25 g augalinės kilmės baltymų, 50 g riebalų, iš kurių 80% – gerieji“ nesotieji. Tiesa, šiame kiekyje yra net 588 kCal, todėl natūralus riešutų sviestas labiau tiks tiems, kurie siekia sveikai priaugti svorio, o ne jo numesti;
  • Kartu tai ir dosnus naudingųjų medžiagų šaltinis, kadangi 100 gramų riešutų sviesto yra: vitamino E – 45% rekomenduojamos paros normos, vitamino B3 – 67% RPN, vitamino B6 – 27% RPN, folatų – 18% RPN, magnio – 39% RPN, vario – 24% RPN, mangano – 73% RPN;
  • Antioksidantų riešutų svieste beveik tiek pat, kiek ir tokiuose super produktuose kaip gervuogės arba braškės. Labiausiai produktas pasižymi polifenoliu, kovojančio su laisvųjų radikalų daroma žala, taip pat netrūksta resveratrolio, kuris, kaip manoma, užkerta kelią kraujo krešėjimui bei sumažina širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę;
  • Kaip jau minėta, riešutų svieste netrūksta niacinu vadinamo vitamino B3, kuris organizme pakelia gerojo cholesterolio lygį, padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje, efektyviai kovoja su spuogais, raumenų skausmu bei nervinės sistemos ligomis;
  • Riešutuose netrūksta kancerogeninių medžiagų aflatoksinų, kurie galimai sukelia kepenų vėžį. Žmogaus organizmas yra prisitaikęs neutralizuoti trumpalaikę jų sukeltą žalą, todėl nerekomenduojama sviesto valgyti dideliais kiekiais (ne daugiau nei 2 šaukštai per dieną). Tiesa, manoma, kad riešutų apdorojimas gaminant sviestą sumažina aflatoksinų kiekį net 89% procentais.

Naminis riešutų sviestas – vos per 20 minučių?

Riešutų sviestas savo prigimtimi labai sveikas produktas, tačiau didžioji dalis parduotuvėje parduodamų jo rūšių yra pernelyg apdorotos ir praradusios naudingąsias savybes. Todėl rekomenduojama jo pasigaminti namuose – tereikės 20 minučių ir vos kelių ingredientų!

Ingredientai: 2 stiklinės šviežių gliaudytų žemės riešutų, ½ arbatinio šaukštelio košerinės druskos, 1-2 valgomieji šaukštai žemės riešutų aliejaus, 1-2 valgomieji šaukštai medaus.

Gaminimo būdas:

  1. Paskrudinkite riešutus. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C, į ją įdėkite ant kepimo skardos subertos riešutus. Skrudinkite apie 10 minučių – tol, kol jie įgaus auksinį atspalvį ir pradės blizgėti.
  2. Susmulkinkite riešutus. Kol riešutai dar šilti, suberkite juos į elektrinį trintuvą. Trinkite kas minutę nuvalydami prietaiso kraštus ir suberdami viską atgal į bendrą masę. Apdorokite riešutus tol, kol sviestas taps blizgus ir minkštas (apie 3-4 minutes).
  3. Įberkite druskos, supilkite aliejų bei pridėkite medaus*.
  4. Dar pamaišykite 1-2 minutes arba tol, kol susidarys visiškai tiršta vientisa masė. Ją supilkite į indą, šaldytuve galite laikyti keletą savaičių.

*Šioje vietoje riešutų sviestą galima pagardinti 1-2 valgomaisiais šaukštais kakavos miltelių, ½ arbatiniu šaukšteliu cinamono, sauja šokolado gabalėlių arba keliais šaukštais „Nutellos“. Visgi primename, kad nors ir suteikiantys puikų skonį, šokolado gabalėliai bei „Nutella“ turi daug labai daug sveikatai žalingo cukraus.

Išmėginkite porą itin paprastų gardumynų su riešutų sviestu:

Riešutų sviesto ir bananų kokteilis

shutterstock.com

shutterstock.com

Ingredientai: 2 gabalėliais susmulkinti bananai, 2 stiklinės pieno (tinka ir augalinės kilmės pieno gėrimai), ½ stiklinės riešutų sviesto, medaus – pagal skonį, 2 stiklinės ledukų.

Paruošimo būdas: Visus ingredientus sudėkite į elektrinį trintuvą ir trinkite tol, kol susidarys vientisa tiršta masė (apie 30 sekundžių).

Riešutų sviesto energijos suteikiantis užkandis

Ingredientai: 1 stiklinės riešutų sviesto, ½ stiklinės cukraus, 1 kiaušinis, ½ stiklinės maistinių kviečių gemalų.

Paruošimo būdas: sudėkite visus ingredientus į dubenį ir maišykite tol, kol susidarys vientisa labai tiršta masė. Šaukštu formuodami pyragėlius juos išdėliokite kepimo skardoje. Pašaukite į iki 180°C įkaitintą orkaitę, kepkite 10-12 minučių, arba tol, kol pyragėlių kraštai paruduos.

Natūraliu žemės riešutų sviestu galite drąsiai pakeisti įprastus saldumynus, tačiau nepiktnaudžiaukite: juk kas per daug – tas nesveika!

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 3964
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 4001
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 3119
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 2974
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 4598