Mityba

Apie riešutų sviestą: nuo A iki Z

Publikuotas 2016 21 liepos views 32511
Apie riešutų sviestą: nuo A iki Z shutterstock.com

Riešutų sviestas Lietuvoje jau seniai nebėra retas delikatesas: vis daugėja iš užsienio atvežamų jo rūšių, savo natūralius gaminius pristato ir lietuviai. Tad kas gi šitas smaližių numylėtas produktas – sveikuoliškas saldumynas ar po patraukliu pavadinimu pasislėpęs nuodas?

Valgyti negalima susilaikyti – kur dėti kablelį?

  • 100 gramų riešutų sviesto yra maždaug 6 g virškinimą gerinančių skaidulų, 25 g augalinės kilmės baltymų, 50 g riebalų, iš kurių 80% – gerieji“ nesotieji. Tiesa, šiame kiekyje yra net 588 kCal, todėl natūralus riešutų sviestas labiau tiks tiems, kurie siekia sveikai priaugti svorio, o ne jo numesti;
  • Kartu tai ir dosnus naudingųjų medžiagų šaltinis, kadangi 100 gramų riešutų sviesto yra: vitamino E – 45% rekomenduojamos paros normos, vitamino B3 – 67% RPN, vitamino B6 – 27% RPN, folatų – 18% RPN, magnio – 39% RPN, vario – 24% RPN, mangano – 73% RPN;
  • Antioksidantų riešutų svieste beveik tiek pat, kiek ir tokiuose super produktuose kaip gervuogės arba braškės. Labiausiai produktas pasižymi polifenoliu, kovojančio su laisvųjų radikalų daroma žala, taip pat netrūksta resveratrolio, kuris, kaip manoma, užkerta kelią kraujo krešėjimui bei sumažina širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę;
  • Kaip jau minėta, riešutų svieste netrūksta niacinu vadinamo vitamino B3, kuris organizme pakelia gerojo cholesterolio lygį, padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje, efektyviai kovoja su spuogais, raumenų skausmu bei nervinės sistemos ligomis;
  • Riešutuose netrūksta kancerogeninių medžiagų aflatoksinų, kurie galimai sukelia kepenų vėžį. Žmogaus organizmas yra prisitaikęs neutralizuoti trumpalaikę jų sukeltą žalą, todėl nerekomenduojama sviesto valgyti dideliais kiekiais (ne daugiau nei 2 šaukštai per dieną). Tiesa, manoma, kad riešutų apdorojimas gaminant sviestą sumažina aflatoksinų kiekį net 89% procentais.

Naminis riešutų sviestas – vos per 20 minučių?

Riešutų sviestas savo prigimtimi labai sveikas produktas, tačiau didžioji dalis parduotuvėje parduodamų jo rūšių yra pernelyg apdorotos ir praradusios naudingąsias savybes. Todėl rekomenduojama jo pasigaminti namuose – tereikės 20 minučių ir vos kelių ingredientų!

Ingredientai: 2 stiklinės šviežių gliaudytų žemės riešutų, ½ arbatinio šaukštelio košerinės druskos, 1-2 valgomieji šaukštai žemės riešutų aliejaus, 1-2 valgomieji šaukštai medaus.

Gaminimo būdas:

  1. Paskrudinkite riešutus. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C, į ją įdėkite ant kepimo skardos subertos riešutus. Skrudinkite apie 10 minučių – tol, kol jie įgaus auksinį atspalvį ir pradės blizgėti.
  2. Susmulkinkite riešutus. Kol riešutai dar šilti, suberkite juos į elektrinį trintuvą. Trinkite kas minutę nuvalydami prietaiso kraštus ir suberdami viską atgal į bendrą masę. Apdorokite riešutus tol, kol sviestas taps blizgus ir minkštas (apie 3-4 minutes).
  3. Įberkite druskos, supilkite aliejų bei pridėkite medaus*.
  4. Dar pamaišykite 1-2 minutes arba tol, kol susidarys visiškai tiršta vientisa masė. Ją supilkite į indą, šaldytuve galite laikyti keletą savaičių.

*Šioje vietoje riešutų sviestą galima pagardinti 1-2 valgomaisiais šaukštais kakavos miltelių, ½ arbatiniu šaukšteliu cinamono, sauja šokolado gabalėlių arba keliais šaukštais „Nutellos“. Visgi primename, kad nors ir suteikiantys puikų skonį, šokolado gabalėliai bei „Nutella“ turi daug labai daug sveikatai žalingo cukraus.

Išmėginkite porą itin paprastų gardumynų su riešutų sviestu:

Riešutų sviesto ir bananų kokteilis

shutterstock.com

shutterstock.com

Ingredientai: 2 gabalėliais susmulkinti bananai, 2 stiklinės pieno (tinka ir augalinės kilmės pieno gėrimai), ½ stiklinės riešutų sviesto, medaus – pagal skonį, 2 stiklinės ledukų.

Paruošimo būdas: Visus ingredientus sudėkite į elektrinį trintuvą ir trinkite tol, kol susidarys vientisa tiršta masė (apie 30 sekundžių).

Riešutų sviesto energijos suteikiantis užkandis

Ingredientai: 1 stiklinės riešutų sviesto, ½ stiklinės cukraus, 1 kiaušinis, ½ stiklinės maistinių kviečių gemalų.

Paruošimo būdas: sudėkite visus ingredientus į dubenį ir maišykite tol, kol susidarys vientisa labai tiršta masė. Šaukštu formuodami pyragėlius juos išdėliokite kepimo skardoje. Pašaukite į iki 180°C įkaitintą orkaitę, kepkite 10-12 minučių, arba tol, kol pyragėlių kraštai paruduos.

Natūraliu žemės riešutų sviestu galite drąsiai pakeisti įprastus saldumynus, tačiau nepiktnaudžiaukite: juk kas per daug – tas nesveika!

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1954
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1273
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1456

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 724
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 970